Незабаром увесь громадський транспорт розфарбують в однаковій кольоровій гамі.

Протягом майже півроку у Львові тривав конкурс ідей на зовнішнє оформлення громадського транспорту. Він відбувався двома етапами: спочатку до участі залучали всіх охочих, потім — професійних дизайнерів. Чиновники вже розглянули всі запропоновані варіанти і визначили переможця, повідомляє Твоє місто.

 

Як розповів архітектор, працівник департаменту розвитку ЛМР Олександр Шутюк, чиновники обрали два найкращі варіанти. Запропоновані малюнки нанесуть невдовзі на трамваї, щоб побачити, як ці ідеї виглядатимуть в умовах міста.

 

«Зараз на капітальному ремонті в депо стоїть один трамвай. Його розфарбують у кольорову гаму, котра набрала найбільше голосів серед журі. Якщо буде ще якийсь трамвай чи тролейбус на капітальному ремонті, то його розфарбують у варіант кольорової гами, котра зайняла друге місце», — розповів Олександр Шутюк.

 

Розмальований трамвай їздитиме містом декілька тижнів. Потім на нього наноситимуть рекламу, щоб подивитись, як вона поєднуватиметься з основними кольорами. Вже після тестувань чиновники вирішать остаточно, чи підходить запропонована палітра для брендування громадського транспорту.

 

Автор варіанту-переможця — львівський дизайнер. Він пропонує поєднати зелений, помаранчевий та білий. За задумом автора, контрастні помаранчевий та зелений поєднуватимуться у вигляді стрілок. Як йдеться в поясненні до пропозиції, стрілки додають динамічності й підкреслюють напрямок руху транспорту, аби навіть людина з поганим зором могла зрозуміти, куди рухається транспорт. Автор також пропонує пофарбувати передні двері у зелений колір, щоб легко було орієнтуватись, куди йти, щоб купити квиток. Решта дверей має бути помаранчевого кольору.

 

Так виглядатиме громадський транспорт Львова. Фото:  alex-shutyuk.livejournal.com

 

Автором ідеї, що посіла друге місце, є харківська дизайн-студія «Графпром». Автор другої ідеї вирішив взяти за основу синьо-жовту палітру, оскільки вона присутня в офіційному гербі міста. Крім того, синьо-жовтими кольорами були розмальовані старі трамваї Львова.  Автор поєднав кольори у діагональних лініях. Як йдеться в поясненні до пропозиції, діагональ — найпростіший, а тому найсильніший символ динаміки. Забрендований транспорт буде добре впізнаваним на вулиці.

 

Навіть після обрання остаточного переможця вигляд громадського транспорту не мінятимуть одномоментно. Трамваї, тролейбуси, а згодом і автобуси будуть перефарбовувати під час планових ремонтних робіт.

09.11.2015