Вперше: кисень на кометі

Зонд ЄКА «Розетта», досліджуючи комету Чурюмова–Герасименко, виявив дивовижне: газова хмара над небесним тілом містить молекули кисню (O2). Це вперше кисень помітили навколо комети. Його вдалося зафіксувати завдяки європейському космічному зондові «Розетта», що вже тижнями вивчає комету. Несподіване відкриття ставить під сумнів деякі аспекти дотепер усталеної моделі виникнення Сонячної системи.

 

 

 

Також науковці нещовдавно виявили, як комета набула такої форми: вона утворилася внаслідок несильного зіткнення двох космічних тіл

 

 

Кисневий, виявлений в атмосфері комети газ мусить бути дуже старим, тобто походити з часів виникнення нашої системи, розповідають науковці на чолі з Андре Білером (Andrе Bieler) з Бернського університету (Швейцарія) в британському журналі Nature.

 

Свідчення присутності кисню отримали з допомогою мас-спектометра Rosina (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis), яким обладнана «Розетта». Цим приладом науковці дослідили хімічні сполуки газової хмари, яка утворюється навколо комети, що тане, під час наближення до Сонця.

 

Несподівано дослідники виявили: молекулярний кисень (O2), що становить частку 3,8 %, є четвертим за частотою газом в атмосфері комети, поступаючись воді (H2O), монооксидові вуглецю (CO) та діоксидові вуглецю (CO2). Молекули кисню присутні й у нашому повітрі, ми потребуємо їх, щоб жити.

 

Раніше «Розетта» вже помітила атоми кисню (О) навколо комети Чюрімова–Герасименко. Вони виникають постійно, бо протягом польоту комети ультрафіолетове випромінювання Сонця розщеплює молекули води, які вона випаровує. Атомний кисень в атмосфері Землі — дуже реактивний, однак за умов, які панують у Всесвіті, може залишатися відносно стабільним.

 

Утім молекули кисню (O2) вчені виявити не сподівалися, адже комети вважають замерзлою первинною матерією, що походить з часів ранньої Сонячної системи, тобто їм приблизно 4,5 млрд років. Реактивні молекули мали б, згідно зі сподіваннями науковців, розщепитися з колись великої кількості водню до молекул води.

 

«Ми б ніколи не подумали, що кисень може пережити мільярди років, не вступаючи в реакцію з іншими речовинами», — пояснює керівник проекту Rosina Кетрін Альтвеґ (Kathrin Altwegg) з Бернського університету. Молекулярний кисень виявили й навколо супутників Юпітера та Сатурна. Проте там він виникає реґулярно внаслідок обстрілу високоенергетичними частинками з космосу, при тому відбувається розщеплення води. Космічний град частинок зачіпає також комету Чурімова–Герасименко, проникаючи, проте, лише на кілька метрів углиб.

 

Комета, чиє повне імя «67P/Чурімова–Герасименко», протягом минулих десятиліть втратила шар поверхні, що був принаймні 100 метрів завширшки. Тобто присутній тут кисень походить ще з часів її виникнення, арґументують науковці. Найімовірніше, кисень ще перед зародженням Сонячної системи замерз у ядрі комети.

 

«Свідчення про кисень як про первинну субстанцію, певна річ, поставлять під сумнів деякі моделі утворення Сонячної системи», — констатує Альтвеґ.

 

 

Erstmals Sauerstoff bei Kometen nachgewiesen 

Die Welt, 28/10/15

Зреферувала Соломія Кривенко

 

03.11.2015