У КВУ кажуть, що вибори в області пройшли майже чесно

Місцеві вибори в Івано-Франківській області пройшли «більш-менш чесно», заявив керівник обласної організації Комітету виборців України Максим Лисюк і подякував за це усім партіям і кандидатам, передає Радіо Свобода.

За його словами, серйозних порушень та масштабних спроб підкупу виборців спостерігачі КВУ не зафіксували.

Проте, повідомляє видання Галка, все ж два випадки підкупу таки стались – в Рогатинському районі та в самому Івано-Франківську. Деталі інцидентів не розголошуються.

Максим Лисюк також розповів, передають Версії, що 5% виборців, переважно у районах, приходили голосувати без паспортів. Після спроб проголосувати за іншим документом після зауважень спостерігачів КВУ члени ДВК не давали бюлетені, а посилали додому за паспортом.

Найбільшою ж проблемою називають низьку активність виборців. Загалом в області – близько 52%, в Івано-Франківську – 47,3%, що є нижчим показником, ніж на виборах 2010 року. За словами представника КВУ Сергія Гайдея, «античемпіоном серед міст Франківщини став Калуш, де явка виборців становила всього 42 %».

Також спостерігачі зафіксували одного чоловіка, який проголосував зранку і після обіду хотів проголосувати ще раз.

В одній з дільниць пошкодили урну. Чоловік гримнув по ній рукою та пошкодив кришку. Її, згідно з процедурою, опечатали.

На деякі дільниці не допускалися представники кандидатів та спостерігачі від КВУ. Представник мобільної групи КВУ Олег Павлович звернувся в міліцію та СБУ, однак це не вплинуло на рішення голови комісії одразу. Потім, зрештою, бюлетені перераховували в присутності спостерігачів.

За попереднім підрахунком голосів, до Івано-Франківської обласної ради проходить шість партій. Найбільше голосів набирає «Блок Петра Порошенка – Солідарність», далі – «Батьківщина», «Свобода», «Укроп», «Самопоміч» і «Воля».

 

 

26.10.2015