Право призначати вибори у громадах пропонують передати уряду, бо облради саботують процес.

Парламентський комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект, який регулює організацію перших виборів у нових об'єднаних громадах в Україні. Проект передбачає делегування Кабінету міністрів ухвалення рішення про призначення виборів у громадах, адже обласні ради саботують процес децентралізації.

 

Про це заявив член правового комітету ВР Олександр Черненко.

 

"Згідно з нормами поки що діючого закону про об'єднання громад, рішення про утворення об'єднаної громади приймають обласні ради. Вони ж приймають рішення про призначення перших виборів у об’єднаній громаді. Але в процесі ми стикнулися з тим, що облради часто саботували і не приймали рішення про створення нової громади. Отже, в результаті утворилися ситуація, коли громади вирішили об'єднатися, пройшли всі необхідні процедури, але через бездіяльність облрад нові громади не були створені, а значить 25 жовтня там не відбудуться перші вибори", – прокоментував Черненко.

 

Окрім того, існує проблема з призначенням виборів у вільних від окупації адміністративно-територіальних одиницях Донбасу, адже облради там відсутні.

Відтак, парламентський комітет пропонує наразі передати ці повноваження Кабміну.

 

Наразі існує ризик, що частина об'єднаних громад не піде на місцеві вибори. 

 

"Для того, щоб перші вибори у нових об’єднаних громадах відбулися 25 жовтня, зміни до законодавства мають вступити в силу до 5 вересня – початку виборчої кампанії. Часу дуже мало, але він є... Якщо законопроект завалять, то близько 100 нових об’єднаних громад так залишаться об’єднаними на папері, і перші вибори в них не відбудуться 25 жовтня. А після цієї дати, вони точно не захочуть об’єднуватися, бо їм знову доведеться йти на нові вибори", – пояснив Черненко.

02.09.2015