Чому жінки частіше, ніж чоловіки, вимагають розлучення?

Розлучення найчастіше ініціюють жінки. Зовсім інакше виглядає ситуація у випадку з неодруженими парами, де чоловіки й жінки виражають бажання розійтися з однаковою частотою. І немає значення, чи живуть обоє разом, чи окремо. Такими несподіваними є результати американського дослідження, яке презентували на щорічному з’їзді Асоціації американських соціологів у Чикаго.

 

 

 

 

Пояснити те, що жінки частіше, ніж чоловіки, хочуть розлучитися, неможливо, беручи до уваги лише специфіку кожних стосунків. Причину, більш імовірно, потрібно шукати в змінах, які передбачає життя дружини. Опитування підтвердили феміністичне твердження: життя жінок після укладення шлюбу радше погіршується, а життя чоловіків не зазнає очевидних змін.

 

«Я вважаю, що шлюб як інститут змінюється не достатньо швидко, щоби задовольнити вимогу рівноправ’я», – сказав Майкл Розенфельд (Michael Rosenfeld) зі Стенфордського Університету, автор дослідження. Так, наприклад, чоловіки дотепер очікують, що їхня дружина візьме на себе основну частину домашньої роботи та догляду за дітьми.

 

Розенфельд проаналізував погляди 2 262 людей у віці 19 – 94 років, усі вони у період з 2009 по 2015 рр. по кілька разів брали участь у різних опитуваннях стосовно своїх гетеросексуальних стосунків. За цей час 371 людина розійшлася зі своїм партнером, 92 з них пережили розлучення.

 

У 69 % випадків ініціатива розлучитися належала жінкам. Подібними були результати попередніх розвідок, які вивчали стосунки подружніх пар зі США, Європи та Австралії. Але запитання, чому більшість жінок ініціюють розлучення, залишається  відкритим.

 

Згідно з одним із пояснень, жінки чутливіше реагують на проблеми в відносинах і сильніше від них страждають. Однак у такому випадку вони мусили б частіше, ніж їхні партнери, розривати і нешлюбні стосунки. А цього не засвідчило жодне з досліджень. У нещодавній розвідці стало видно, що до вступу в шлюб обидва партнери можуть розірвати стосунки з однаковою імовірністю. І це не залежить від того, чи пари живуть разом у спільному помешканні, чи не об’єднані побутом. Загалом ті, хто має неофіційні стосунки, розходяться майже в 10 разів частіше, ніж ті, що узаконили свої відносини.

 

В середньому якість стосунків дружини оцінюють гірше, ніж одружені чоловіки. Натомість неодружені партнери почуваються в однаковій мірі задоволеними чи незадоволеними своїми взаєминами.

 

Укладення шлюбу робить нещасливими багатьох жінок у той спосіб, що їхнє бажання розлучитися з часом стає більшим, ніж у чоловіків. Різниця між доходом чоловіка і жінки, їхній освіті та релігійних переконаннях не пояснюють отриманих результатів.

 

Цікаво, каже Розенфельд, що молоді самотні жінки частіше, ніж чоловіки, проявляють бажання вступити в шлюб у віці 20 – 35 років. Проте самотні жінки після 50 років набагато рідше хочуть бути заміжніми, ніж чоловіки-холостяки у цій віковій категорії. Поганий досвід розлучення може відверто охолодити їхніх інтерес до повторного шлюбу.

 

 

Warum Frauen häufiger die Scheidung wünschen als Männer 

Wissenschaft aktuell, 24.08.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

 

25.08.2015