МЗС наголошує, що Азаров, Єфремов та Марков позбавлені дипломатичних паспортів.

Міністерство закордонних справ анулювало дипломатичні паспорти для громадян, які втратили підстави для користування дипломатичним паспортом і не повернули паспортний документ до МЗС у передбачений законодавством термін. У списку, зокрема, згадано про Миколу Азарова, Олександра Єфремова, Бориса Колеснікова, Олександра Лавриновича, а також Ігоря Маркова, якого нещодавно затримали в Італії з недійсним українським диппаспортом.

 

«Пункт 14 положення про дипломатичний паспорт України, затвердженого указом президента України від 12.05.2015 року, №264/2015 встановлює обов'язок осіб, яким оформлено дипломатичний паспорт для здійснення службових відряджень за кордон, повертати відповідний паспортний документ для зберігання до МЗС України у десятиденний строк після закінчення закордонного відрядження. Порушення цієї вимоги є підставою для анулювання дипломатичного паспорта», — зазначили в МЗС.

 

Список, оприлюднений на офіційному сайті міністерства, налічує 89 осіб — переважно екс-міністрів, а також колишніх і нинішніх народних депутатів. МЗС зазначає, що перелік не є винятковим, а «фільтрація» диппаспортів відбувається постійно.

 

У переліку згадані: Геннадій Васильєв, Ганна Герман, Едуард Гурвіц, Олесь Доній, Юрій Іванющенко, Роман Ілик, Оксана Калетник, Ігор Кривецький, Степан Курпіль, Володимир Олійник, Артем Пшонка, Олег Сиротюк, Віктор Тихонов, Олег Царьов та інші.

 

20.08.2015