Єрусалим: загадка античного графіті

У Єрусалимі археологи відкрили підземну ритуальну купальню, прикрашену загадковими символами та написами. Крім світських мотивів на стінах зображений семисвічник – священний предмет, який у І ст. (а саме ним датується відкриття) не можна було зображати. Арамейські написи дотепер не розшифрували.

 

 

Малюнки на стінах єрусалимської купальні І ст. н. е.

 

 

2 місяці тому археологи з Управління старожитностей придивилися до території, яку відвели під забудову школи, її планували спорудити в єрусалимському районі Амона.  В підземній печері вчені наткнулися на передпокій з боковими лавками, від нього кам’яні сходи вели до басейну з водою. Ця купальня ритуального очищення, єврейська назва – міква, збереглася з І ст. н. е., розповідають учені.


Дивовижними виявилися стіни мікви: на античній штукатурці археологи знайшли численні малюнки й написи, нанесені сажею або грязюкою, частина з них – видряпані. «Безсумнівно, це визначне відкриття, – кажуть керівники розкопок Ройє Ґрінвальд (Royee Greenwald) й Александер Віґман (Alexander Wiegmann) з Управління. – Така концентрація написів і символів з часів «другого храму» на місці археологічних розкопок і той прекрасний стан, у якому вони збереглися, дивують і захоплюють».

 

Стіни приміщення розписані арамейською мовою, але гебрайським шрифтом, у час зведення купальні так було прийнято. Що вони означають, дотепер невідомо, звітує Управління. Зараз науковці намагаються розшифрувати слова. Вони припускають, що принаймні деякі з них – це імена.

 

Рідкісним є поєднання символів на стіні купальні. Поряд з «нормальними» зображеннями пальм, човнів і різноманітних рослин видніється менора – семисвічник. Це – незвично, розповідають археологи. Адже тоді ніхто не зображав священний, виставлений у Храмі предмет. «З одного боку, цей символ можна інтерпретувати по-світськи, з іншого боку, може йтися про символи релігійного значення та глибинної духовності», – кажуть дослідники.

 

Ще не ясно, хто і для чого залишив ці малюнки та написи. Є два варіанти: йдеться про мистецтво античного графіті або туалетну писанину. Відповідно, менора може бути просто карикатурою, а написані фрази – еквівалентами сучасному «Тут був Я».

 

З іншого боку, символи могли залишити й релігійні євреї, які прагнули виразити свій біль з проводу зруйнування Храму та війни з римлянами. Учені сподіваються: швидке розшифрування написів розповість, що було метою цих настінних малюнків.   

 

 

Jerusalem: Rätsel um antike Graffiti 

Israel Antiquities Authority, 10.08.2015 – NPO

Зреферувала Соломія Кривенко

 

11.08.2015