RosUkrEnergo перемогла в суді за 11 млрд куб. м газу.

Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі у визнанні недійсним двох договорів купівлі-продажу природного газу від 20 січня 2009 року між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» щодо 11 мільярдів кубометрів газу, що належали зареєстрованій у Швейцарії компанії RosUkrEnergo.

 

Інтернет-видання «Ліга», яке повідомило про рішення суду, нагадує: станом на 20 січня 2009 року в українських ПСГ зберігалося 11 млрд. куб. м газу, що належали RosUkrEnergo. Для того, щоб оформити право власності на ці обсяги, «Нафтогаз» потребував формальних підстав. «Газпром» як акціонер РУЕ поступився «Нафтогазу» правом вимоги від швейцарського трейдера $1,7 млрд боргу, або 11 млрд. куб. м газу за ціною у $153,9 за тис. куб м. Після того «Нафтогаз» і «Газпром» уклали ще дві угоди: «Нафтогаз» продав 11 млрд. куб. м газу «Газпрому» і того ж таки дня викупив їх у російського монополіста. В такий спосіб український холдинґ леґалізував ці обсяги, перевівши їх з режиму «транзит» у режим «імпорт».

 

Саме ці контракти й оскаржувала у Господарському суді Генеральна прокуратура.

 

Після того, як RosUkrEnergo позбулася тих 11 млрд. куб. м, компанія звернулась у Стокгольмський арбітраж. Суд перепровадив дуже короткі слухання, і вже у червні 2010 року примусив «Нафтогаз» повернути 11 млрд. куб. м газу та ще 1,1 млрд. штрафу.

 

10.08.2015