Уряд виділив гроші для реставрації Збаразького замку.

Замковий палац у Збаражі та подвір'я замку відреставрують за 9,56 млн гривень. 

 

Як повідомляє видання «Терен», постановою Кабінету Міністрів України №543 від 3 серпня цього року передбачено фінансування робіт з реставрації Збаразького замку. Міністерство культури отримає з державного бюджету 9,56 млн грн для національного заповідника «Замки Тернопілля», до якого входить замок у Збаражі.

 

 

З додатку №1 до постанови Кабміну випливає, що гроші будуть виділені на реставрацію, реконструкцію, перепланування та оздоблення інтер'єрів теперішніх приміщень Замкового палацу у Збаражі, зокрема «Кармазинової, Блакитної їдальні, Гардеробу, Макету замку, Залу історії замку, Мармурового холу, Верхньої аркової галереї, Білого камінного залу, Дзеркального залу, Панського гардеробу, Парадних сходів, Вестибулю, Аркової галереї, Великої і Малої віталень», а також на реставрацію подвір'я замку.

 

За інформацією «Терену», Збаразький замок є пам'яткою архітектури національного значення ХVII ст. У ньому діє 25 виставкових залів, в яких міститься низка стаціонарних експозицій (археологія, етнографія, ремесла краю, зброя, твори сакрального мистецтва, нумізматика, органний зал), а також низка виставок художніх творів митців України (картини, скульптури, вишивка).

 

Як повідомляє Національний заповідник «Замки Тернопілля» на своєму веб-сайті, відкриті торги із закупівлі робіт з реставрації інтер'єрів Палацового замку у Збаражі мають відбутися ще у серпні цього року.

 

До складу Національного заповідника «Замки Тернопілля» входять 11 замків і палацових комплексів у різному стані: у Збаражі, Скалаті, Вишнівці, Теребовлі, Микулинцях, Язлівці, Підзамочку, Скалі-Подільській, Золотому Потоці, с. Кривче та Чорткові. Усі вони потребують реставрації або консервації.

 

06.08.2015