У центрі Тернополя горіла пам'ятка місцевого значення.

 

Пожежу в 4-поверховій пам'ятці архітектури місцевого значення гасили понад чотири години. Із сусідніх будинків уночі евакуювали мешканців.

 

Як повідомляє прес-служба управління ДСНС у Тернопільській області, в Тернополі пізно увечері та вночі горів будинок за адресою: вулиця Сайгадачного, 1. Пожежа знищила 4-й, 3-й поверхи та покрівлю будівлі.

 

Повідомлення про пожежу в оперативно-диспетчерській службі Управління ДСНС України у Тернопільській області отримали о 22:45 4 серпня. Будинок, у якому виникла пожежа, — чотириповерхова громадська торговельно-офісна будівля в історичному центрі міста, пам'ятка архітектури місцевого значення, збудована на початку ХХ ст.

 

 

О 22:50 на виклик прибуло перше відділення 1-ї державної пожежно-рятувальної частини Тернополя. Як стверджують в ДСНС, на той час полум’я вже дуже швидко ширилося всередині будинку, зведеного понад 100 років тому.

 

«Внаслідок специфічних елементів його конструкції пожежа стрімко набувала розвитку та поширювалась пустотілими дерев'яними перекриттями та вентиляційними каналами на 3-й, 4-й  поверхи та покрівлю будівлі», — йдеться в повідомленні прес-служби управління ДСНС у Тернопільській області.

 

Пожежі надали третю категорію складності, а на її ліквідацію скерували додаткові сили Тернопільського ґарнізону управління ДСНС. Загалом для боротьби з пожежею залучили 12 одиниць пожежної та спеціальної техніки та 80 осіб особового складу. 5 серпня о 01:55 пожежу було локалізовано, а о 03:04 — ліквідовано.

 

У ДСНС констатують, що вогонь знищив торговельно-офісні приміщення на 3-му та 4-му поверхах на площі близько 500 м кв. та покриття будівлі на площі 250 м кв. Загиблих чи травмованих внаслідок пожежі немає. Причина виникнення пожежі поки що невідома.

 

Видання «Тернополяни» також стверджує, що перше загоряння сталося між 1-м і 2-м поверхами будівлі у внутрішньому подвір'ї, біля печі піцерії «Скоріні», розміщеної в будинку. Це місце заливали водою, але за декілька десятків хвилин вогонь перекинувся по дерев'яних перегородках на 3-й та 4-й поверхи. Вночі евакуювали мешканців сусідніх будинків. У них припинено також газо- та електропостачання.

 

У будинку, що горів, колись був офіс Партії реґіонів. Тепер у ньому містяться піцерія «Скоріні», магазин КТС та «Галицький торговий дім». 

 

05.08.2015