Власники садиби Гриневичів виступили проти її реставрації.

Місцева громадськість виступає проти руйнування садиби і наполягає на її історичній цінності. Забудовник та місцевий «Союз українок» хочуть збудувати на її місці багатоповерхівку.

 

Як повідомляє «Бліц-інфо», на засіданні містобудівної ради Івано-Франківська минулої п'ятниці співвласники садиби Гриневичів подали акт обстеження, що вона перебуває в аварійному стані, а тому доцільніше її знести. Містобудівна рада не знайшла зустрічних арґументів і рекомендувала лише зменшити кількість поверхів нового проектованого будинку з восьми до п'яти.

 

У відділі охорони культурної спадщини Івано-Франківської міської ради висловили припущення, що акт про аварійність не є тим документом, який мав би засвідчувати, що будинок не підлягає реставрації. Водночас керівник відділу висловив сумніви щодо доцільності запропонованого проектом відновлення фасаду садиби на рівні першого поверху нового будинку, оскільки таке відновлення не становитиме жодної цінності.

 

 

Нагадаємо, садиба Гриневичів — одноповерхова будівля початку ХІХ століття на розі вулиць Василіянок і Богунської в Івано-Франківську. Попри опір громадськості, співвласники будівлі й земельної ділянки — місцевий підприємець-забудовник та місцеве відділення «Союзу українок» — хочуть її знести, оскільки вважають будівлю аварійною. На її місці підприємець має намір збудувати житловий будинок на вісім поверхів, у якому «Союз українок» отримав би приміщення для свого музею родини Гриневичів. На рівні першого поверху нового будинку, за проектом, мав би бути відтворений фасад садиби з колонами і дашком. Власники садиби виступають проти її внесення у реєстр пам'яток історії, культури та архітектури.

 

Як повідомляв раніше «Z», в Івано-Франківську громадськість вимагає від міської влади примусити власників садиби Гриневичів відмовитися від її руйнування. 

 

27.07.2015