Поляки ставляться до українців-мігрантів, як до латиносів

 

Мешканці Польщі ставляться до українців зі стриманим довір'ям: довіру до мігрантів із України відчуває 37% респондентів, опитаних під час соціологічного опитування Міжнародної організації з міграції в Польщі. З-поміж них 4% цілковито довіряють українцям, а 33% – загалом довіряють. Натомість 33% визнають, що радше не довіряють українцям, а 13% – повністю скептичні (разом – 46%).

 

За показником довіри українці близькі до чужинців із Південної Америки: у них теж 37%. Найбільшою довірою поміж поляків користуються прибульці з Західної Європи та Північної Америки – 62% та 61% відповідно.

 

 

При цім українці вважаються поляками культурно близькою нацією. З таким твердженням згодні 47% респондентів. Натомість 39% поляків не вважають українців, котрі постійно чи тимчасово мешкають у країні, культурно близькими. Цікаво, що коли йдеться не про всіх респондентів загалом, а про тих, котрі мали справи з українцями протягом минулого року, то серед них теза про спорідненість підтримується ще інтенсивніше – 58%.

 

Загалом, поляки вважають, що мають найбільшу культурну спорідненість із мешканцями Західної Європи – цю думку обстоює 61% респондентів. Українці в цьому рейтингу лише треті після американців та канадців (48%).

 

За показниками особистої симпатії українці розташувалися на четвертій позиції з 40% між південноамериканцями (45%) та африканцями (37%).

 

Українці також належать до когорти націй, котрі, на думку поляків, становлять загрозу для їхньої безпеки. Найбільш небезпечними поляки вважають мігрантів із арабських країн (55%), українців же – 35%. Зокрема, 10% повністю згодні з "небезпечною" думкою, а 25% – частково. Натомість 48% не згодні з тим, що українці становлять загрозу безпеці Польщі.

 

Опитування проводилося компанією Ipsos 11-16 червня. Опитано 1000 осіб. 

 

Під терміном "чужинці", стосованим у анкеті, малися на увазі особи, що прибули до Польщі для проживання на понад річний термін, або вже отримали польське громадянство після тривалого проживання в Польщі.

 

 

24.07.2015