Перспективні плани громад підготувала 21 область.

Перспективні плани формування територіальних громад у рамках децентралізаційної реформи підготувала 21 область.

 

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко під час міністерської колегії з питань стану виконання програми діяльності Кабінету Міністрів, коаліційної угоди та стратегії розвитку "Україна-2020".

 

"У сфері впровадження децентралізації та реформи місцевого самоврядування активно реалізуються етапи, необхідні для утворення спроможних об'єднаних територіальних громад. Зараз уже 21 область схвалила перспективні плани розвитку територій", – цитує Зубка "Інтерфакс-Україна".

 

За словами міністра, децентралізація стосується не лише передачі владних повноважень та фінансових можливостей із центру на місця. "Міністерство розробило низку законодавчих і нормативно-правових актів, які дали змогу передати деякі контрольні функції та здійснити дерегуляцію будівельного ринку, демонополізувати ринок житлово-комунальних послуг", – зазначив віце-прем'єр.

 

Прем'єр-міністр повідомив, що для повноцінного втілення реформи слід прийняти приблизно сотню документів. "Стратегічна ціль країни – це нова система державного управління і адміністративно-територіального устрою. Основою цієї системи є зміни до Конституції. Для того, щоб ця система запрацювала, необхідно прийняти сотні законів, які треба готувати вже сьогодні, щоби реальна децентралізація дійшла до самого низу", – заявив на засіданні Арсеній Яценюк.

 

Глава уряду певен, що дотеперішні кроки, "які часто-густо критикувалися", показали свою ефективність. Першим кроком до реального наповнення фінансовим ресурсом територіальних громад стала бюджетна децентралізація. "Ми їм дали вудочку, і вони за рік наловили плюс 40% доходів місцевих бюджетів. Це – реальний результат бюджетної децентралізації", – оцінив Яценюк. Прем'єр звернувся до органів місцевого самоврядування з проханням використовувати всі можливості реформи: "Якщо хтось думав, що децентралізація – це коли ми просто віддамо всі гроші униз, і нам ще будуть знизу розповідати, як ділити кошти центрального бюджету, – це не так. Це двосторонній процес. Ви отримуєте повноваження на місцях, але ви отримуєте і відповідальність".

 

Арсеній Яценюк висловив сподівання, що парламент "знайде в собі сили" проголосувати конституційною більшістю за проект змін до Конституції. 

 

23.07.2015