Славсько замахнулося на науку

Учора ввечері (26 травня) працівники прокуратури та СБУ Львівської області затримали на отриманні хабара голову, землевпорядника та секретаря однієї із селищних рад Сколівського району. Обласна прокуратура не уточнює, про яку селищну раду йдеться, бо, мовляв, затриманим ще не висунено навіть звинувачення. «Станом на зараз цим трьом обирають міру запобіжного заходу на період проведення слідчих дій», — заявили там. Однак заступник голови Львівської обласної держадміністрації Юрій Підлісний повідомив «Z», що затримання відбулося у Славську. Отже, Михайло Кінаш, а саме він є селищним головою курортного містечка, може мати дуже серйозні проблеми — набагато більші за ті, які він напередодні створив гуманітарному крилу Львівської ОДА. Хоча йтиметься у нас саме про проблеми в ділянці історії та культури.

 

 

Буквально два тижні тому пан Кінаш звернувся до Львівської обласної держадміністрації та Сколівської РДА з ініціативою влаштувати цього літа святкування 1000-ліття селища. Приніс зі собою купу паперів, які, на його переконання, засвідчують аж такий поважний вік Славська. Хоч за бажання легко довідатися, що перша згадка про Славсько датована 1483 роком, проте селищному голові у держустановах повірили — голова Сколівської РДА Ігор Свистун підписав розпорядження про «Відзначення 1000-ліття походження назви "Славсько"», призначивши урочистості на липень, а заступник голови ЛОДА Юрій Підлісний заходився скликати організаційний комітет.

 

У чому мало б полягати святкування і хто за нього платитиме, достеменно не відомо — оргкомітет вперше має зібратися в п'ятницю (29 травня). Юрій Підлісний знає лише про концерт, виступити на якому зірковий радіоведучий Андрій Великий запрошує тих артистів естради, які зголошуються «відпрацювати» безкоштовно (видатки на дорогу та проживання брав на себе якраз селищний голова Михайло Кінаш), та про ремонт дороги у тому напрямку. «До відзначення століття бою на горі Маківка відгрейдерували дорогу від Гребенова до того повороту, що веде на гору, а тепер мали б ямково полатати ще приблизно дев'ять кілометрів на Славсько», — каже заступник голови облдержадміністрації.

 

Однак клопіт, що його наробив обласним чиновникам Кінаш, не в цьому. Про плани на святкування довідалися фахові історики й… очманіли. «Ми у науці сивіли і втрачали зір. Сотні монографій, статей, десятки років на дослідження української історії… Заради чого?! Заради того, аби хтось одним помахом придумував і призначав ювілейні дати?!» — обурюється професор Сидір Кіраль, академік Академії вищої освіти України, доктор філологічних наук, який народився і виріс у Славську.

 

«Всі знають про те, що перші поселення на території Славська та інших сусідніх сіл стосуються 10–11-го століття. Але це не є підставою і категоричним твердженням того, що ці поселення  фіґурують зі сформованою назвою "Славсько"», — пояснює кандидат історичних наук, доцент Інституту гуманітарних та соціальних наук НУ «Львівська політехніка» Іван Хома і закликає не плодити міфи, а розмежовувати творення культури та цивілізації.

 

«Будь-який документ, де зазначено "1000 років Славську чи  походженню його назви", — це фальшивий документ, що підписаний заради амбіцій. Але і такий документ може вплинути на історію. Уявіть, що через 50–100 років дане розпорядження історики вже будуть використовувати як факт. І в цьому біда, бо факт, як і документ, — фальшивий. Жодних документів про те, що раніше 14-го сторіччя на даній території були поселення, у нас немає. Перша офіційна згадка про поселення із назвою "Славсько" датується 1483 роком. І жодної іншої дати на сьогодні», — прогнозує наслідки необачного святкування для історичної науки етнолог, доктор історичних наук, академік НАН України, професор, директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк.

 

У Львівській обласній держадміністрації думку істориків, яких ми цитуємо, почули. Одначе так налаштувалися на липневе свято у Славську, що не повірили відразу. Юрій Підлісний повідомив «Z», що замовив історичну довідку, яку сподівається отримати ще перед засіданням оргкомітету. «Ми звернулися до знаних і авторитетних істориків Львова з тим, щоби вони зробили аналіз цієї інформації. Прізвищ істориків всіх не назву, але є серед них Іван Сварник», — зізнався Підлісний.

 

«Я лише почав працювати над цією довідкою для ЛОДА, тому нічого конкретно сказати ще не можу. Але встановити вік Славського дуже просто — це має бути перша письмова згадка про нього. Якщо мова йде про те, що Славську тисяча років, то це 1015 рік. Отже, згадка має бути або в Галицько-Волинському літописі, або в Руському літописі. Це доступні джерела, і до п'ятниці я все з'ясую», — сказав нам Іван Сварник.

 

Цікаво, що святкування тисячоліття Славська немає ані у постанові Кабміну «Про затвердження Порядку підготовки та подання Кабінетові Міністрів України на погодження пропозицій щодо відзначення пам'ятних дат і ювілеїв», яка реґулює процедуру відзначення, ані в постанові ВР «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2015 році» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 12, ст.82), де визначений перелік всіх пам'ятних та ювілейний дат в Україні на 2015 рік.

 

«Ця ідея зі святкуванням тисячоліття Славського виникла спонтанно, але якщо підтвердиться вік селища, то ми будемо звертатися у Кабмін, аби вийти з цією датою на інший рівень. Святкування на загальнодержавному рівні передбачає випуск пам'ятної медалі, монети, марки тощо», — пояснює пан Підлісний.

 

Зрештою, куди звертатися і що робити у цій справі далі, заступник голови ЛОДА тепер вже не знає — всі плани поламали не так розбіжності у поглядах на історію краю, як історія, в яку «вляпався» селищний голова.

 

А щодо міфічних дат, то щось подібне у нас на Львівщині вже траплялося — свого часу так хотіли відзначити 925-ліття Дрогобича.

 

27.05.2015