Ненароджений перинатальний

Ремонт перинатального центру «Мати і дитина», який мали здати в експлуатацію капітально відремонтованим ще у 2012 році, потребує… 25 мільйонів. Керівництво області чекає на лобістську допомогу народних депутатів від Тернопільщини, а також розраховує на кошти з Фонду капітальних вкладів. І попри все сподівається відкрити цього року бодай пологове відділення перинатального центру.

 

 

Як повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Віктор Овчарук, призупинено створення мережі перинатальних центрів в Україні.

 

Дочасно припинено виконання державної цільової програми з назвою Національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства». Проект вилучили з переліку пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку. Як наслідок — втратила чинність постанова Кабінету Міністрів, якою передбачалось використання коштів для здійснення заходів щодо створення мережі перинатальних центрів. А Законом України «Про Державний бюджет» не передбачено видатки Державному аґентству з інвестицій та управління національними проектами України для фінансування заходів щодо створення реґіональних перинатальних центрів, у тому й тернопільського «Мати і дитина».

 

Вийшло так, що видатки на ремонт скандального «довгобуду» лягли на плечі обласної влади. Однак місцевий бюджет такі суми «потягнути» не може.

 

Тож в адміністрації вирішили заощаджувати. «Проект вентиляції та кондиціювання можна спростити, — сказав під час відвідин частково реконструйованого пологового корпусу в центрі Тернополя на вулиці Замковій керівник ОДА Степан Барна. — До прикладу, немає потреби у встановленні кисневих концентраторів, адже у закладі є кисневий газифікатор. Вакуумну систему можна замінити електричними аспіраторами. Доречно буде замінити дорогі матеріали на більш доступні та раціонально використати наявні ресурси».

 

Голова облдержадміністрації запевнив, що ремонт пологового корпусу завдяки такій економії і можливому фінансуванню з Фонду капітальних вкладів планують закінчити цього року.

 

12.05.2015