Випробування Шептицьким

Пам'ятник — вже, а площа — згодом. Скульптуру митрополита Андрея Шептицького у Львові планують встановити до 150-річного ювілею, 29 липня. А от з реконструкцією площі поблизу храму святого Юра, очевидно, зачекають. Міська рада пропонує не поспішати з перепланування площі, а реалізувати проект поетапно. Натомість проти такої поетапності можуть «впертися» проектанти, і що тоді робити — не знає ніхто.

 

 

«Ми пропонуємо реалізовувати проект етапами, щоб зробити це добре та якісно. Нині є дозвіл на встановлення пам'ятника, і ми маємо юридичні підстави це зробити. При цьому йдеться про встановлення пам'ятника саме на площі, а не в сквері чи в якомусь іншому місці. Кілька метрів вліво чи вправо — має вирішити архітектор. Треба розуміти, наскільки великий це проект. Він значно масштабніший, ніж, наприклад, в Івано-Франківську, де пам'ятник ставили на пішохідній площі. Там зняли бруківку, поставили плиту і пам'ятник. Ми ж маємо справу з комплексом Святого Юра. Немає нічого дивного, що дискусії тривають вже чотири роки, бо ця територія вимагає особливого підходу», — розповів у коментарі «Z» головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

 

Нагадаємо, останнім часом конфлікт довкола перепланування площі поблизу собору св. Юра — у центрі уваги львівської громади. Відповідно до ідеї авторів проекту, який вибрали на конкурсі у 2010 році, пам'ятник Митрополиту мають поставити посеред пішохідної площі Св. Юра. Для цього треба перенести дорогу, яка нині проходить поруч з церковними мурами. На практиці це означає знищення великої частини більш як столітнього скверу та закриття однієї з нині проїзних вулиць — вулиці Озаркевича.

 

Такі зміни збудили обурення багатьох львів'ян. Дехто з архітекторів та митців також не погодився з вирішенням площі, яка у першому варіанті майже цілковито була замощена ґранітом і з високим пам'ятником у центрі. Ініціативна група «Врятувати сквер Св. Юра» у березні зібрала за круглим столом представників Церкви, громадськості, проектантів та міську раду. Щоправда, після з'ясування проблемних пунктів, напрацювати компроміс усім сторонам не вдалося. Головно, як кажуть громадські активісти, через неготовість проектантів до будь-якого компромісу. Тож наскільки можливою є реалізація проекту, взялись аналізувати у міській раді.

 

«Чому зупинився процес? Бо в проекті є прогалини, які треба усунути. Місту очевидно, що вулицю Озаркевича не можна закривати. Це одна з умов, бо інакше буде транспортний колапс в центрі міста. Має бути проект, який відповідає інтересам усіх львів'ян, у тому числі тих, хто там живе. Далі — проект має пройти відповідні погодження. І найголовніше — нині ми не маємо робочого проекту, а отже, немає розуміння, як його реалізовувати, скільки на це треба часу, грошей тощо. Наприклад, сума у 30 мільйонів гривень, яку цього року заклали на проект в міському бюджеті на реконструкцію площі, дуже приблизна, бо кінцевого кошторису немає. Ми не можемо собі дозволити діяти поспіхом. Тому пропозиція міста розсудлива: давайте йти поетапно. Тоді це буде європейський підхід», — каже Юліан Чаплінський.

 

Нині, щоб роботу можна було продовжити і встигнути встановити пам'ятник до ювілею, потрібна добра воля усіх сторін процесу, зокрема й архітекторів проекту. А якраз із тим наразі проблема. Зі слів Юліана Чаплінського, якщо проектант відмовиться прцювати з проектом в разі поетапної реалізації, місто й Церква опиняться в патовій ситуації.

 

«Зараз готуємо план етапного вирішення проекту, враховуючи графічну частину, документацію, технологію будівництва. Коли переговори закінчаться, сподіваюсь, матимемо рішення, яке оголосимо львів'янам. Будемо докладати усіх зусиль, щоб проектант нас почув і погодився на поетапну реалізацію проекту», — зазначає Юліан Чаплінський.

 

Водночас один з авторів проекту, Ігор Кузьмак, наполягає, що жодної етапності робіт бути не може. Подаємо нашу розмову з архітектором без змін.

 

- Міська рада пропонує реалізовувати проект поетапно: цього року пам'ятник, а далі — реконструкція площі. Як Ви ставитеся до цього?

 

- Я вперше про це чую. Це рішення десь поблікувалось? Коли воно буде опубліковано, тоді я буду коментувати. Нашим проектом не передбачено ні першої, ні другої черги, а реалізація проекту в цілому.

 

- На Вашу думку, можна встигнути з його реалізацією до кінця липня?

 

- Не знаю, я не є підрядна організація. Вважаю, що час, щоб попрацювати ще є.

 

- У міській раді кажуть, що все зупинились, бо не було робочої документації…

 

- А хто каже?

 

- Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

 

- Чаплінський? Я не знаю, як це коментувати. Я залишу це без коментарів. Тому що я і мерові, і губернатору доповідав, що є готова робоча документація. Можливо, немає робочої документації на першу чергу. Бо я не знаю, яка це перша черга має бути. Я щось таке чув, але  офіційно нічого не знаю. Я був в Юліана Чаплінського, ми говорили, що розділяти на черги нереально технічно.

 

P.S. За інформацією «Z», у вівторок, 12 травня, при Курії Львівської архиєпархії УГКЦ має відбутись засідання оргкомітету з встановлення пам'ятника. Ми й далі стежитимемо за цією темою.

 

10.05.2015