Рік на фронті

Мирна акція протесту родичів вояків батальйону територіальної оборони «Збруч», які не можуть наразі повернутися зі служби, відбулася вчора, 17 березня, в Тернополі. Зранку люди, по колу йдучи пішохідним переходом біля однієї із зупинок на масиві «Дружба», де-факто заблокували рух транспорту, час од часу пропускаючи хіба що машини «швидких». Від влади батьки і рідні військовиків, які відбувають службу у відомому після трагічних лютневих подій у Червоному Чабані добровольчому батальйоні «Збруч», вимагають демобілізації майже п'яти сотень хлопців, що ось уже рік як служать і не можуть повернуться додому.

 

 

Ще учасники акції протесту підписалися під заявою до Генпрокуратури з вимогою звільнити командира батальйону Ігоря Ларіна з обійманої посади.

«Ми хотіли ще у п'ятницю зареєструвати мирну акцію, а в суботу пішли на поступки владі, — розповіла учасниця протесту Галина Поглод, яка приїхала стояти за сина із села Котів Бережанського району. — До нас виходили представники влади, були нардепи, що обіцяли допомогти. На жаль, результатів обіцянок не отримали. Доти, поки наші діти не почнуть збиратися додому, не підемо. А щодо Ларіна, то вважаємо, що ця людина не може добре виконувати свої обов'язки».

 

Як повідомив заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра, від ОДА зверталися з відповідним клопотанням до Адміністрації Президента та Кабінету Міністрів, контактували і з представниками Міністерства оборони.

 

 

«У понеділок адміністрація отримала звернення від родичів, тож ми підготували ще один лист до органів центральної влади, — сказав Леонід Бицюра. — Наскільки я розумію ситуацію, не відбулося ротації бійців, яких готували в навчальному центрі Мукачева. Тож батальйон змушений чекати поповнення, щоби не залишати свої позиції. Так, це порушення указу президента про мобілізацію, і, думаю, є проблема у логістиці мобілізаційних ресурсів на рівні Міноборони. Стосується вона не тільки "Збруча", а й багатьох інших батальйонів, однак у бійців згаданого батальйону рідні виявилися найбільш активними».

 

Зі слів Леоніда Бицюри, окрім затримки з ротацією, є ще проблема зі звільненням військовиків з роботи. Період мобілізації вже майже закінчився, тож працедавці можуть звільняти вояків через «прогули». В адміністрації кажуть, що будуть зв'язуватися з роботодавцями і просити їх із розумінням поставитися до проблеми.

«Є вже інформація — часткова ротація відбудеться упродовж цього ж тижня, і вже першу групу бійців ми будемо зустрічати в Тернополі найближчими днями», — пообіцяв заступник голови ОДА після телефонної розмови.

 

 

18.03.2015