Астероїд пролетить дуже близько до Землі

26 січня майже 500-метровий астероїд пролітатиме повз Землю на відстані, що тільки втричі більша від віддалі від нашої планети до Місяця. За астрономічними мірками – це справді близько. В будь-якому разі, жоден інший об’єкт такої величини не наблизиться до нашої планети так близько впродовж наступних 12 років. НАСА планує використати цей шанс, щоби детальніше дослідити астероїди. Та навіть через звичайний телескоп його зможе побачити будь-хто.

 

 

 

Анімація орбітальної діаграми наближення астероїда "2004 BL86" до Землі. 

 

 

Земля не застрахована від сильного наближення й зіткнення з астероїдами та кометами, зрештою сотні великих космічних об'єктів наповнюють навколоземний космічний простір. Зазвичай, вони пролітають повз планети з шаленою швидкістю. Так сталося з кометою C/2013 A1 (Siding Spring), що в кінці 2014 року екстремально близько наблизилася до Марса, а також тоді, коли 2013 р. метеорит зіткнувся з Місяцем. Час від часу відбувається падіння, як 2013 р. поблизу російського міста Челябінська. З огляду на небезпеку таких зіткнень, за рухом наближених до Землі астероїдів стежать за допомогою мережі телескопів.

 

Згідно з інформацією НАСА, 26 січня 2015 року астероїд 2004 BL86 пролітатиме повз Землю на відносно незначній відстані. Уламок, що майже 500 метрів завбільшки, минатиме планету на відстані 1,2 млн км. – це майже втричі перевершує віддаль до Місяця. Та за астрономічними мірками дистанція – незначна. В будь-якому разі, астероїд буде єдиним уламком такої величини, що пролітатиме настільки близько до Землі аж до 2027 р. Тоді повз нашу планету летітиме астероїд 1999 AN10.

 

«Хоча астероїд й не становить небезпеки для Землі в найближчому майбутньому, але він – відносно великий за розмірами й пропливатиме зовсім близько, – пояснює Дон Йоменс (Don Yeomans), який впродовж тривалого часу очолює насівську програму навколоземних об’єктів (Near Earth Object Program). – Так, це єдина можливість спостерігати за ним й більше про нього дізнатися».


Космічне агентство НАСА зафіксує астероїд 2004 BL86 за допомогою свого радіотелескопу Голдстоун в Каліфорнії. Паралельно Обсерваторія Аресібо в Пуерто-Ріко вестиме радарні записи й збиратиме наукові дані про величину й траєкторію польоту. «Коли ми отримаємо радарні дані вдень після події, тоді створимо першу детальну картину про астероїд», – каже Ланс Беннер (Lance Benner) з Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадені. – Дотепер ми практично нічого не знаємо про астероїди, отже  й очікуємо на несподіванки».

 

На разі відомо, що астероїд належать до так званого типу аполлонців. Ці астероїди рухаються по ексцентричній орбіті, яка починається назовні від орбіти Марса й наближає об’єкти до орбіти Венери. Часто сила тяжіння Юпітера їх виштовхує з поясу астероїдів. З огляду на те, що на своєму шляху вони перетинають орбіту Землі, за ними здійснюють спостереження.

 

Але навіть з хорошим біноклем або маленьким телескопом можна буде побачити астероїд під час його польоту повз Землю 26 січня ввечері. Він з'явиться близько небесного екватора.

 

«Я сам приготую свій улюблений бінокль й споглядатиму астероїд, – каже Йоманс. – Астероїди – це щось особливе. Вони не лише створили на Землі фундамент для зародження життя й великою мірою постачали воду, в майбутньому вони можуть бути цінним ресурсом бронзи й іншої сировини».

 

Астероїд  2004 BL86 помітили в січні 2004 року телескопом лабораторії пошуку навколоземних астероїдів імені Лінкольна. Це програма, яка цілеспрямовано стежить за об’єктами, наближеними до Землі, й шукає нові потенційно небезпечні астероїди в навколоземному просторі. Своєчасне відкриття й визначення траєкторії польоту – визначальні чинники для того, щоб своєчасно вжити всіх заходів безпеки в разі загрози зіткнення.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.scinexx.de.

26.01.2015