Голова з-за тіні Садового

Призначення кожного нового голови Львівської обласної державної адміністрації дає поживу місцевим конспірологам «пошаманити» над схемами та зв'язками, що визирають з-за постаті нового очільника кабінету на другому поверсі будівлі за адресою Винниченка, 18. Оскільки два попередні призначення були чітко орієнтовані на «Свободу», то інтерес до них був радше спортивний — кого ж іще винесе хвиля на світ Божий. А от призначення головою ЛОДА Олега Синютки спричинило жваві дискусії серед політичного й експертного середовища, думки якого розділилися на два табори: одні вважають таке призначення послабленням міського голови Львова Андрія Садового та його партії, а інші, навпаки, стверджують, що «Самопомочі» тепер «в кормлєніє» віддали усю Львівщину.

 

 

Геть від Садового?

 

Поінформовані люди кажуть, що Синютка довго вагався і вирішував, чи починати власну політичну кар'єру, чи й далі бути правою рукою Садового. Як все вирішилося, тепер відомо. Хай би як парадоксально це звучало, але переїзд Синютки на Винниченка є щонайменше тактичним послабленням Андрія Садового у щоденній рутинній роботі. Після виборів кілька чільних гравців команди бурмистра, серед них Олег Березюк, перебралися до Києва, а роль Березюка у команді львівського міського голови переоцінити важко. Та відхід Синютки, якому Садовий довго і важко опирався, завдав ще відчутнішого удару — очільник Львова втрачає надійний тил, даруйте за вислів, тяглового коня, на якому й трималася рутинна робота виконавчих органів міської ради. Поки був Синютка, бурмистр міг спокійно присвячуватися політиці, пропадати поза містом і т.ін. Крім того, Синютка в маґістраті був одним з тих, хто брав на себе частину неґативу за непопулярні рішення чи якісь інциденти, що могли б зашкодити іміджу Садового. Аж от міський голова опинився у пошуках гідного кандидата на посаду свого заступника, і кожна мить є критичною, адже місто у розпалі зимового сезону, на носі ухвалення бюджету на 2015 рік, стосунки з депутатами міської ради ліпшими не стають, з фракцією у парламенті часами трапляється щось «не те», треба готуватися до виборів та ще й хтось раз на п'ять місяців обстрілює будинок бурмистра. І новий в.о. першого заступника не годен одразу ж змінити свого попередника суто фізично, бо йому потрібен час.

 

Зрештою, ходять кулуарами чутки, що Садовий з Синюткою наче розбили глек, тому що Синютку не взяли у список «Самопомочі». А сам новоспечений голова області в інтерв'ю «Високому Замку» сказав, що не хотів балотуватися до парламенту. «Не бачу себе депутатом Верховної Ради. Не уявляю, щоб я весь день сидів у парламентському кріслі, думав, яку кнопку натиснути — ліву чи праву. Можна померти з нудьги», — сказав він. У тому ж таки інтерв'ю Синютка назвав себе пожежником, який має змусити працювати чиновників обласної та районних адміністрацій.

 

Поінформовані джерела твердять, що призначення Синютки активно лобіював виходець зі Львова та заступник голови  президентської адміністрації Ігор Гринів — його й самого свого часу називали серед претендентів на посаду голови ОДА. Звідси можна зробити висновок, що Банкова нарешті хоче посадити на Винниченка людину, з допомогою якої зможе тримати в межах політичні сили, конкурентні до президентського блоку. Йдеться про ВО «Свобода», на підсилення якої з Києва кинули колишнього заступника Турчинова Руслана Кошулинського, а також «Народний фронт» та «Самопоміч», які залюбки збільшать свої фракції по радах області.

 

На думку головного редактора інтернет-видання «Новий погляд» Романа Онишкевича, на намагання зробити зі Синютки «людину президента» вказує і те, що відрекомендувати нового голову приїхав сам Президент, чого не було вже дуже давно. «Те, що Порошенко особисто представив нового голову, також треба розцінювати як показник», — вважає Онишкевич.

 

Цей жест Порошенка має чітко вказати елітам області, кого репрезентує новий очільник ОДА, і перекреслити будь-які припущення щодо того, що Синютка є ставленцем якихось олігархів, зокрема Ігоря Коломойського, про що також перешіптувалися у політичних кулуарах.

 

Такий підхід дає можливість за певний час поставити Синютку трошки понад процесом, однак для цього йому треба буквально вийти з тіні Садового і довести, що він — самостійний гравць. Перший крок зроблено, і очевидно, що це long and winding road, але як свідчить минуле пана Синютки, він має і політичні амбіції, і поважний управлінський досвід, тож за сприятливої кон'юнктури новопризначений голова ОДА отримує шанси майже безболісно відрізати пуповину, яка й досі тягнеться на площу Ринок, 1. Щоправда, він мусить у дуже стислий термін сформувати життєздатну команду для роботи в один з найскладніших років української незалежності.

 

 

Садовий захопив усю область!

 

Саме таким є висновок іншої частини експертного середовища області. Аналітики переконані, що переїзд Синютки на Винниченка є частиною домовленостей на вищому рівні, внаслідок яких «Самопоміч» отримала преференції для партійного зростання.

 

Керівник аналітичної групи «Реальна політика» Олександр Антонюк наголошує на тому, що Олег Синютка не може бути занадто самостійним гравцем, бо не має власного політичного проекту. Тож призначення нового голови ОДА, висновує експерт, є результатом кулуарних домовленостей, суть яких полягає в підсиленні позицій Садового, який, своєю чергою, активно розвиває політичний проект «Самопоміч».

 

«Думаю, що на даному етапі головна мета — завести по максимуму представників "Самопомочі" в максимальну кількість рад органів місцевого самоврядування, і мова йде не тільки про Львів і Львівську область. Оскільки Садовий є віртуозом у створенні "фасадних" картинок, то буде створюватись імідж конструктивної роботи між ОДА та ЛМР. По суті риторика Синютки буде синхронною з риторикою Садового», — певен Антонюк.

 

На його думку, на київському рівні досягнуто домовленостей щодо перерозподілу електорального ринку на користь «Самопомочі» у майбутніх виборах в органи місцевого самоврядування з подальшим ростом в національний проект і великою фракцією в наступному скликані Верховної Ради України.

 

Але в такому разі на «Самопоміч» чекає серйозна боротьба зі «Свободою», яка відчайдушно намагається відновити втрачені за останні роки впливи у своїх корінних реґіонах. На презентаційній прес-конференції новий голова львівських свободівців Руслан Кошулинський наголосив, що незабаром Львів може стати епіцентром боротьби консервативної та ліберальної ідеологій. До супротивників на політичному біговиську Кошулинський зарахував усіх, хто не визнає націоналістичні принципи, тобто «Народний фронт», «Батьківщину», УДАР та «Самопоміч». І хоч Кошулинський всіляко наголошував, що його політичній силі не йдеться про боротьбу саме з партією Садового, але якраз «Самопоміч» та її лідер були «об'єктами жадання» свободівців у Львівській міській раді протягом останньої каденції.

 

Крім того, складно припустити, що політики зі згаданих політичних сил — «Народного фронту», «Батьківщини» чи того ж таки УДАРу — захочуть отак просто віддати свої впливи на Львівщині в оренду Садовому. В такому разі під вибори до місцевих рад голова ОДА має шанси опинитися під перехресним вогнем зі всіх боків, адже традиційно робота виконавчої влади дає поживу для багатьох нарікань від депутатів та можливості для критики керівництва області.

 

05.01.2015