До Чорнобиля повернулися бурі ведмеді

Вчені опублікували перші фотографії, які свідчать про те, що в Чорнобильську зону відчуження повернулися бурі ведмеді. Зображення отримали за допомогою фотопасток, встановлених для того, щоб краще зрозуміти, як радіаційне опромінення впливає на життя тварин біля АЕС.

 

 

 

Фото з камер-пасток, які встановив Сергій Гащак в межах проекту Салфордського університету (Сполучене Королівство).

 

 

«Наш український колега Сергій Гащак в межах проекту Салфордського університету (Сполучене Королівство) встановив кілька фотопасток, щоб зрозуміти, що ж відбувається з дикою природою в зоні відчуження», – пояснює керівник проекту Майк Вуд із Салфордського університету.
 

Бурих ведмедів не бачили в цьому районі більше ста років, хоча час від часу з'являлися ознаки їхньої життєдіяльності. Саме на знімках, отриманих з однієї з камер Гащака в жовтні, видно бурого ведмедя.

 

За словами Вуда, дотепер звучали припущення, що бурі ведмеді живуть на цій території, однак нікому до сьогодні не вдавалося отримати доказів їхньої присутності. «Ми зараз перевіряємо таку гіпотезу: якщо людина перестає бути чинником впливу на оточення, якщо усунути антропогенний тиск та втручання, то всі тварини, у яких є коридор до зони відчуження, опиняються далеко від небезпек, які несуть з собою люди».

 

Крім того, за припущенням учених, звички тварин могли змінитися і через забруднення. Вчені намагаються зрозуміти, як воно змінило вподобання тварин у їжі та середовищі життєдіяльності. Згодом на декількох тваринах одного виду одягнуть нашийники з GPS-сигналом.

 

Команда доктора Вуда вивчає, як «знизити невизначеність, оцінюючи ризики, пов'язані з дією радіації, для людини й диких тварин, як зменшити непотрібний консерватизм при розрахунках».

 

Бурий ведмідь – це не перший великий ссавець, який повернувся до Чорнобильської зони відчуження. В об’єктиви камер доктора Гащака раіше вже потрапляли  рись, вовк, лось, олень, борсук, лисиця та зайці.

 

В цих районах встановили 84 камери. Доктор Вуд і команда дослідників будуть продовжувати працювати з фотопастками до кінця 2015 року.
 

Зона відчуження – територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами в результаті аварії на Чорнобильській АЕС. Її встановили 1986 року, після евакуації населення із 30-кілометрової зони навколо станції. Тоді зі своїх будинків виселили понад 100 000 людей.  Катастрофу вважали найбільшою за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС «Фукусіма-1» 2011 року.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

02.12.2014