Терен у нозі (1979, коментарі)

Вперше надруковано німецькою мовою 1904 р. у тижневику «Die Zeit», 16—21 березня, № 527—532, під заголовком «Ein Dorn іш Fusse. Eine Erzählung aus dem Husulenleben» («Терен у нозі. Оповідання з гуцульського життя»).

 

Оповідання написано на початку 1902 року німецькою мовою і тоді ж надіслано до редакції «Die Zeit». 4 лютого 1902 р. редактор тижневика Г. Габельфельд звернувся до І. Франка з листом, у якому високо оцінює твір, вбачаючи в ньому гарний приклад українського мистецтва, і просить автора скоротити «описові місця» (див.: Franko І. Beiträge zur Geschichte und Kultur der Ukraine. Ausgewählte deutsche Schriften des revolutionären Democraten (1882—1915). Unter Mit arbeit von О. I. Bileckyj und І. I. Bass, herausgegehen und eingeleitet von E. Winter und P. Kirchner. Academie—Verlag, Berlin, 1963, c. 248—257).

 

Очевидно, Франко пішов назустріч проханню редакції і скоротив текст, знявши описи природи і всю другу частину твору, яку просто переказано у виносці від автора.

 

Українською мовою в автоперекладі вперше надруковано в жури. «Літературно-науковий вісник», 1906, кн. 9, с. 346—354. кн. 10, с. 6—12, під назвою «Терен у нозі». В українському варіанті розповідь ведеться від автора, а в німецькому — від імені оповідача, сільського священика, якого покликали на сповідь до Миколи Кучеранюка. Порівняно з українським текстом німецький виглядає як попередній начерк твору.

 

1907 р. Франко обробив сюжет оповідання «Терен у позі» у віршованій формі, написавши першу частину поеми під такою ж назвою, а в 1913 р.— другу (див. п’ятий том цього видання).

 

Подається за текстом «Літературно-наукового вісника».

 

Жаб’є — село на березі Чорного Черемошу (нині село Верховина Івано-Франківської області).

Верхній Ясенів — село над Черемошем (нині Верховинського району Івано-Франківської області).

Вижниця — місто при впадінні річки Виженки в Черемош (нині Чернівецької області).

Устеріки — село на берегах Чорного і Білого Черемошів (нині Верховинського району Івано-Франківської обл.).

Красноїлів — село в Карпатах (теж Верховинського району).

Сучава — місто над річкою Серетом, де був монастир, місце прощі.

19.10.1979