Вірус Ебола – у США

Гарячку Ебола привіз до Техасу ліберієць Томас Ерік Дункан. Як виявилося, він і його сім’я після зараження спілкувалися зі значно більшою кількістю людей, ніж припускали раніше. Лікарям довелося обстежити майже 80 людей, розповідає речниця служби охорони здоров’я адміністративного центру Далласу Еріка Нероес. В жодного з них симптомів вірусу поки не виявили.

 

 

 

 

42-річний Дункан повернувся з Ліберії й уже в Техасі відчув симптоми болячки, але в лікарні йому не повірили. Лише 2 дні потому його обстежили, перевіряючи, чи справді хворий заразився вірусом Ебола. Патоген одразу зафіксували в організмі чоловіка.

 

Незважаючи на лихоманку й біль його дядька виписали з лікарні, розповідає племінник хворого. «Я мусив дзвонити Центру з питань охорони та профілактики захворювань в США  (CDC), щоби щось почали робити. З самого початку він не отримав необхідної допомоги». Вже потім чиновники Атланти скерували чоловіка на лікування.

 

Поки Дункан перебував за межами лікарні, він міг заразити інших людей. Поки немає жодних доказів, що таке зараження мало місце. Та пацієнт зустрів десятки людей. До них належать від 12 до 18 тих, що мали прямий контакт з хворим, і просто близькі люди з його оточення. Зокрема троє санітарів, які доправили Дункана до лікарні. Кожного з них щодня оглядатимуть упродовж 3 тижнів, 21 день – максимальний інкубаційний період для вірусу.

 

Друзі інфікованого повідомили Washington Post, що інфікований побував у Ліберії на святі, там контактував з багатьма людьми. Сам Дункан перебуває в ізоляційному відділені лікарні Далласа, його стан – критичний.

 

Органи охорони здоров'я США  закликали лікарні припинити навчання в Далласі. Страх перед поширенням епідемії, що спалахнула в Західній Африці, спричинив падіння на біржі й акцій авіакомпаній зокрема. Дорожчають цінні папери американських фармакологічних підприємств, які працюють над розробкою препаратів для боротьби з вірусом Ебола.

 

Влада Ліберії висловила співчуття з приводу того, що незважаючи на жорсткі заходи безпеки в Монровії до США потрапила інфекція. Випадок доводить «очевидні інтернаціональні масштаби кризи Ебола», – пояснює ліберійське міністерство інформації.

 

На Ліберію припадає  майже 2 третин з-понад 3 300 зареєстрованих смертей, спричинених вірусом в Західній Африці. Інші місця кризових показників – Гвінея та Сьєрра-Леоне.

 

Згідно з даними державного управління,  статистика епідемії засвідчує стабілізацію темпу інфекції: кількість людей, які звертаються зі скаргами на здоров’я до спеціальних центрів, не росте з такою швидкістю, як раніше, – каже президент Елен Джонсон Сірліф. – Отже, ми нарешті можемо сподіватися, що опинилися на шляху до вирішення кризи.

 

Нова американська місія до Західної Африки «UNMEER» розпочала свою роботу. Спеціально уповноважений Ентоні Банарі отримав в Монровії чітку картину ситуації та скоро поїде до Гвінеї та Сьєрра-Леоне.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.zeit.de.

03.10.2014