Майже телепатія: майбутнє комунікації

У новаторському дослідженні міжнародний колектив науковців та інженерів продемонстрував, як можна подумки «спілкуватися» з іншою людиною на іншому кінці світу. Фактично вчені зуміли налагодити безпосереднє передання інформації «від мозку до мозку» між двома «співрозмовниками». Детальний опис експерименту опублікував журнал PLOS One.

 

 

 

В процесі експерименту науковці за допомогою електроенцефалографа отримували повідомлення від піддослідного комуніканта. Комп'ютер конвертував інформацію у двійковий код, по тому повідомлення через Інтернет надсилали на відстань 8 тис. км. Реципієнтам передавали повідомлення за допомогою неінвазивної стимуляції зорової кори головного мозку. Периферійним зором піддослідні могли бачити серію яскравих спалахів: якщо світло з'являлося в одному місці, сиґнал розшифровувався як логічна «1», якщо в іншому місці – як «0». Отриманий двійковий код можна було легко перевести у слова.

 

 

До наукової команди увійшли вчені з Гарвардської медичної школи (США), дослідницького інституту Starlab Barcelona (Іспанія) та компанії Axilum Robotics (Страсбург, Франція). В процесі експерименту піддослідний комунікант, що перебував в Індії, подумки надсилав повідомлення реципієнтам у Франції – за 8 тис. км. Це «спілкування» відбувалося за посередництва комп'ютера, проте без інвазивної хірургії.

 

«Ми мали намір з'ясувати, чи можливо налагодити пряму – без залучення органів чуття – взаємодію між мозками двох людей: зчитували інформацію про активність мозку одного зі співрозмовників, а потім відтворювали відповідні сиґнали в мозку іншого. При тому ми задумали передати повідомлення на велику відстань, використавши доступні засоби комунікації», – розповів Альваро Паскуаль-Леоне, співавтор дослідження, професор неврології з Гарвардської медичної школи.

 

«Один з найтиповіших способів комунікації – Інтернет. Проте ми не хотіли конвертувати повідомлення в друковані символи чи аудіо-формат».

 

Науковці використали під'єднані до всесвітньої мережі електроенцефалограф (пристрій, що записує біоструми мозку) та роботизоване устаткування для транскраніальної магнітної стимуляції (ТМС) (пристрій, що здійснює неінвазивну стимуляцію мозку електромагнітними імпульсами) з візуальним контролем.

 

Було задіяно обладнання, яке зазвичай застосовують у дослідженнях взаємодії головного органу людини з комп'ютером. Під час експериментів до голови піддослідного під'єднують електроди, що записують біопотенціали, які виникають у мозку, коли з'являється якась думка. Далі комп'ютер інтерпретує отриману інформацію і передає сиґнали на виконавчий об'єкт (наприклад, це може бути роботизована рука чи безпілотний апарат).

 

У випадку, про який ідеться, сиґнали потрібно було передати іншій людині.

 

В експерименті взяли участь чотири волонтери у віці від 28 до 50 років. Учасників під'єднали до комп'ютера: один доброволець мав передавати повідомлення, інші три – отримувати. Для спілкування обрали всього два слова: «hola» («привіт») і «ciao» («бувай»).

 

Спершу отриману електроенцефалографом інформацію треба було конвертувати в бінарний код, далі – надіслати результат Інтернетом з Індії до Франції. Реципієнтам передавали повідомлення за допомогою неінвазивної стимуляції зорової кори головного мозку. Периферійним зором піддослідні могли бачити серію яскравих спалахів: якщо світло з'являлося в одному місці, сиґнал розшифровувався як логічна «одиниця», якщо в іншому місці – як логічний «0». Отриманий двійковий код можна було легко перевести у слова. Отже, повідомлення передали успішно.

 

Науковці задоволені експериментом. Це важливий перший крок у дослідженні нових методів комунікації, кажуть вони. Попри теперішні обмеження (насамперед дуже низька швидкість – лише два біти на хвилину), з часом технологія може знайти важливі прикладні варіанти застосування. Наприклад, для спілкування з пацієнтами, що пережили важкий інсульт.

 

«Сподіваємося, що вже в недалекому майбутньому комп'ютери вільно взаємодіятимуть з людським мозком, уможливлюючи комунікацію на рівні "комп'ютер–мозок" та "мозок–мозок", – повідомили дослідники. – Широке використання можливостей прямої передачі інформації від мозку до мозку відкриє нові горизонти взаємовідносин між людьми і потребуватиме запровадження нових етичних та законодавчих норм».

 

 

Зреферував Олег КАЧАН

Ориґінал за посиланням: http://www.cnet.com.

05.09.2014