Де народжується свідомість?

Американські дослідники в мозку людини виявили перемикач, що керує свідомістю. Ця ділянка називається клауструмом або «огорожею». При дії на неї електроструму людина цілком втрачає здатність відчувати, усвідомлювати себе, керувати своїми діями. Відразу після вимкнення струму свідомість повертається. Ймовірно, огорожа синтезує всі відчуття та враження, створює єдине, нероздільне переживання, сприйняття реальності. Відкриття важливе для різних сфер. Передовсім воно матиме значення для людей, які перебувають у комі – стані мінімальної свідомості. Також нарешті прозвучить остаточна відповідь на запитання, які види та організми здатні усвідомлювати себе. Ці суперечки стосуються зокрема мавп, котів, собак та людських ембріонів.

 

 

 

Клауструм або огорожа – зона в мозку, що, можливо, генерує єдине сприйняття реальності. Впливаючи на неї електрострумом, можна вмикати й вимикати свідомість. Людина при цьому залишається у стані бадьорості (тобто не переходить у сон) і при поверненні у нормальний стан абсолютно не пам'ятає, що з нею відбувалося.

 

 

Як і про функціонування мозку в цілому, про людську свідомість науковці знають не так уже й багато. Хоча «сучасній» нейробіології вже майже 100 років, але напрацювала вона лише загальну схема роботи найважливішого органу людини.

 

І більшість теорій сходяться на тому, що за створення свідомості відповідає визначена частина головного мозку, вона інтегрує діяльність різних ділянок, створює єдине, цілісне почування, породжує сприйняття реальності. Якщо провести аналогію з комп’ютером, то осередок людської свідомості – центральний процесор: без нього машина – тільки сукупність різних деталей, нехай і справних, але нездатних принести жодної користі.

 

Учені під керівництвом Мохамеда Кубейссі з Університету Джорджа Вашингтона (м. Вашингтон, США) спочатку вивчали епілепсію у жінок. Нейробіологи електродами стимулювали різні ділянки мозку, щоб з'ясувати, де саме ховається падуча хвороба. Коли ж науковці скерували струм на клауструм – ділянку мозку, розташовану під неокортексом – пацієнтка почала втрачати свідомість. Після принипинення електростимуляції свідомість повернулася. Впродовж усього часу, який на огорожу впливали струмом, піддослідна припиняла будь-яку діяльність (розмову, читання, рухи тіла) й втуплювалася в одну точку. По вимкненню струму, пацієнтка  продовжувала попередню діяльність, не пам'ятаючи того, що з нею відбувалося перед тим.

 

В інтерв'ю для «New Scientist» Кубейссі порівняв свідомість з автомобілем: авто складається з багатьох деталей, але привести його в дію може тільки поворот ключа у відповідному замкові запалювання.  

 

Результати експериментів все ж викликають запитання. Насамперед, викликає сумніви те, що висновків дійшли на підставі обстеження лише однієї особи, причому хворої на епілепсію. Перед експериментом піддослідній видалили частину гіпокампа, отже її мозок може бути нетиповим і не підходити для виведення загальних гіпотез. Потрібні наступні дослідження, а з огляду на резонанс, який викликала нещодавня публікація, вони не забаряться.

 

Якщо підтвердиться, що «огорожа» - осередок свідомості, тоді наслідки важко переоцінити. Поняття свідомості народжене ідеєю, що людина – щось більше, ніж сума примітивних відчуттів тварини. Її вивчення завжди складало труднощі. Свідомість – однин з чинників, що робить нас людьми: вона наділяє людськими рисами, виводить за межі біологічного автоматизму, не дозволяючи сліпо реагувати на закладені від природи інстинкти.

 

Досліди виявили ще один цікавий нюанс: навіть коли електростимулювання клауструму знешкоджувало свідомість, пацієнт залишався у стані бадьорості. Такий стан і свідомість вважають нероздільними процесами. Але, ймовірно, вони не настільки тісно пов'язані, як припускали досі.

 

Американське дослідження, окрім всього, вдосконалило розуміння того, як діє анестезія, та що відбувається під час коми. Ці стани для сучасної медицини все ще залишаються загадковими.

 

Вчені припускають: клауструм є в мозку всіх ссавців. Чи означає це, що й коти з собаками мають свідомість і самосвідомість? Чи стають автоматично свідомими зародки людини (й інших ссавців), коли в них розвивається «огорожа»? А простіші тварини, у яких немає клауструму, невже їм цілком не притаманна свідомість? Попереду в нейробіологів захоплюючі та пізнавальні пошуки.

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням http://www.extremetech.com.

09.07.2014