Політично-кримінальне чтиво

Громадські організації Тернополя розпочали процес відсторонення від посади міського голови «свободівця» Сергія Надала.  Історія ця досить заплутана, тож «Z» узяв собі за мету розставити у ній крапки над «і». Звідки ноги ростуть стало видно, коли почали розбиратися в скандальних подіях 25 квітня під стінами міської ради Тернополя. Тоді, нагадаємо, кілька сотень тернополян, прийшли під мерію з пікетом, вимагаючи зупинити «дерибан» землі й почати вирішувати проблеми міста. А закінчилося все погромом – вибитими дверями та вікнами…

 

Події у Тернополі потішили російські ЗМІ

 

Нині кожна сторона конфлікту ставить свої акценти на перебізі тодішнього пікету. Хоча мало хто уже звертає увагу на те, з якими справді вимогами люди прийшли під стіни міської ради. Судячи з аналізу того, що відбулося безпосередньо 25 квітня, конфлікт спланували, аби переключити увагу з проблеми розподілу міської землі і об’єктів комунальної власності між «своїми» бізнес-структурами на наявність підісланих Кремлем «провокаторів». Це улюблена тема місцевої влади в Тернополі, яка в контексті загальноукраїнських подій ефективно перемикає увагу патріотично налаштованих мешканців на потрібного «ворога».

 

Ab ovo usque ad mala

 

На сайті громадської організації «Наш рідний Тернопіль» 24 квітня з’явилося повідомлення, що «25.04. о 08.00 буде проводитись мітинг під міською радою. Його основною проблемою будуть паркові зони». Цього ж дня Сергій Надал дав прес-конференцію, на якій повідомив: «Я маю інформацію від правоохоронних органів, що різні провокації можуть бути і завтра, під час проведення сесії, і у понеділок також». Пізніше свою присутність на мітингу на підставі цієї заяви пояснюватимуть учасники кримінальних угруповань Тернополя. Мовляв, мер сказав, що будуть провокації, то ми прийшли людей від них захищати. Зрештою, як і сам Сергій Надал наголошуватиме згодом, що раніше всі акції протесту під стінами ради щодо аналогічних проблем проходили мирно і обмежувалися вигуками «Ганьба Надалу!» тощо. Анонсована через медіа провокація скликала до ТМР 25 квітня не тільки багато журналістів, які мали би її висвітлити й фактично подати «картинку» розбірок, якою опісля скористалися б російські ЗМІ. Вона зібрала багато людей, яких на мітингу могло й не бути, відтак масовості можна було б уникнути й завдати менше клопоту місцевим правоохоронцям під керівництвом Василя Облещука. На останнього мерія «має зуб». Різними методами показати неспроможність міліції захистити навіть приміщення міської ради — це болючий удар по іміджу Василя Облещука, якого на посаду очільника обласної міліції «квотувала» «Батьківщина».

 

Штурм мерії Тернополя 25 квітня 2014 року

 

«Коли ішла бійка, і билися між собою та били мирне населення, а керівництво обласної міліції стояло збоку і на це не реагувало, то, я думаю, це тепер без реагування не залишиться», — одразу ж після сесії коментував ситуацію тернопільський міський голова й повідомив, що направив відповідне звернення щодо бездіяльності працівників міліції до Тернопільської обласної та Генеральної прокуратури України.

 

Що ж, народ зібрали, міліцію «підставили», максимальну явку журналістів забезпечили, «картинку» для Росії створили. Рухаємося далі.

 

Зміна риторики

 

Перша і друга прес-конференції міського голови за змістом щодо оцінки сутичок під міськрадою суттєво відрізнялися. На першій зустрічі із журналістами Сергій Надал акцентував доповідь на тому, що це були провокації, для яких кримінальні елементи найняли молодиків спортивної зовнішності. Продемонстрував скрін-шот одного з проросійських сайтів про тернопільський інцидент. Мовляв, от що про нас тепер думають.

 

"Свободівець" Сергій Надал щедрий у своїх заявах щодо конфлікту

 

Цього ж дня з’являється матеріал на місцевому інтернет-виданні «Свобода» (однойменний сайт газети Тернопільських облради та адміністрації) про те, що в сутичках під стінами міської ради були помічені представники кримінальних угруповань Тернополя 90-х років зі своїми синами.

 

«Під час штурму Тернопільської міської ради активістами, які протестували проти забудови парків, мера Сергія Надала прибігли підтримати актив колишньої неоднозначної місцевої структури «Юмакс». Один із них Олег Інак і його два сини спровокував масову бійку з протестувальниками», – цитуємо статтю, яку без аналізу й перевірок передрукували інші місцеві інтернет-видання.

 

Після цього акцент сутичок змістився в інший бік. Вийшло так, що насправді під мерією протестували не стільки люди, як чубилися між собою «Аракс» і «Юмакс». Лише згодом журналісти поцікавилися в одного із синів «юмаксівців», підприємця Віталія Мариновського, що він робив під міською радою. «У четвер ЗМІ поширили інформацію про можливі провокації під час сесії міської ради. А знаючи те, що це використають у російських ЗМІ у негативному світлі, я та мої колеги прийшли щоби, якщо було б потрібно, вгамувати войовничі настрої та суперечки серед громади. У п'ятницю під мерією крім мене також був і мій батько. Та й взагалі багато нас там було… До міськради ми прийшли після того, коли, як з’ясувалося, заворушення вже закінчились».

 

27 квітня на Youtube з’явилося відео авторства Антіна Сердюка (до речі, єдине відео в його профілі), в якому він за аналогією до матеріалу в «Свободі» розставляє акценти на представниках кримінальних угруповань. Це ж відео як «професійне журналістське розслідування» Сергій Надал демонстрував журналістам на другій прес-конференції. Згадав також, що начебто деякі представники Партії регіонів телефонували у редакції провідних ЗМІ і просили прийти 25 квітня під мерію, бо, мовляв, буде «цікава картинка».

 

Про «Юмакс» міський голова не обмовився і словом. Натомість «пройшовся» по представниках «Аракса» та його очільнику Євгенові Степанову. Із новинок прес-конференції: представники угруповання мали мету «захопити будівлю та заставити проголосувати депутатів за потрібні їм рішення», зокрема «забрати територію теперішнього КП МШЕД. Проте на останній сесії міської ради земельна ділянка та майно цього підприємства було закріплене за фондом комунального майна міста і тепер не може передаватися у приватну власність».

 

Колоритні персонажі подій 25 квітня

 

Наголосив удруге міський голова, що секретарю ради Ігореві Турському дав доручення закликати на пленарне засідання представників громадськості. Хоча на одному з відео про події 25 квітня було відзнято, що двері зсередини ради зачинили і потрапити в приміщення було неможливо. Розлючений натовп їх зламав. Закралася неточність у слова міського лови Тернополя про нібито присутність російських журналістів. Судячи з фотографій, розміщених на згаданих Сергієм Надалом сайтах, є підстави сумніватися. Такі фото і безліч схожих публікували тернопільські медійники на інтернет-ресурсах і у власних профілях у соцмережах.

 

Громадські активісти, політики. Одні торують ідею «мера» про провокаторів, картинку для Кремля, інші підтримують тезу про нову хвилю «розбірок в стилі 90-х», ще інші вважають, що міський голова звів докупки і зіткнув лобами ворогів, які за «підтримки» провокаторів між собою побилися і трішки потрясли мерію. До речі, пошкодженні двері й вікна встигли хутко замінити після того, як люди розійшлися. Тож для бажаючих подивитися після обіду, який вигляд має міська рада, об’єктів споглядання вже не було.

Поки мешканці Тернополя, України й частково Росії смакували подробиці про нових учасників інциденту 25 квітня, які періодично з’являлися в тернопільських ЗМІ на основі чи то коментарів міського голови, чи запущених пліток, ситуація перетекла в інше русло.

 

Провокації — на «газ», проблеми — на «гальма»

 

Побутує такий жарт серед депутатів: хочеш зам’яти проблему — створи комісію. Після мітингу під міською радою Сергій Надал власне і доручив створити комісію, яка буде досліджувати, обговорювати та шукати шляхи вирішення проблемних питань, з якими прорвалися на сесію представники громадськості. Останніх на другій прес-конференції міський голова охарактеризував не з кращого боку: один — власник демонтованого через незаконний продаж алкоголю магазину «Інга», інший — член УНСО, який на попередніх «мерських» виборах був представником регіонала Петра Гоча та ін. Однак комісію вирішили створити і швидко сформували її склад. Сюди увійшли депутати, керівники профільних виконавчих органів міської ради, представники громадських організацій і жителі міста. Що цікаво: з 22-х депутатів — 11 «свободівці» разом із головою комісії, ще двоє лояльні до цієї політсили. В сумі з рештою представників міський голова отримав лояльну більшість, яка буде вирішувати долю скарг, отриманих на сесії.

 

Після першого засідання 5 травня чимало членів комісії обурилося постаттю голови. Мовляв, це повинна бути людина непартійна. Однак, як з’ясувалося, призначати керівництво комісії може тільки Сергій Надал, тож до нього треба йти із претензіями. На цьому дебати закінчилися, а комісія за дві години роботи розійшлася.

 

Одного відбілюють, іншого — у відставку

 

«Ми, батьки дітей, що тренуються під патронатом ТООФБУ (Тернопільська обласна організація Федерації боксу України) надзвичайно обурені тим, що влада чинить тиск на віце-президента Тернопільської обласної організації Федерації боксу України та спрямовує неправдиву інформацію на підрив авторитету, іміджу та довіри до Степанова Євгенія Вікторовича. Ми заявляємо, що всі ці звинувачення – наклепницькі випади. Місцева влада користуючись необмеженими можливостями звинуватила добропорядну людину у кримінальній діяльності…» — таку заяву написали цими днями батьки 271 дитини. Після деякого затишшя після 25 квітня вона знову збурила інформаційний простір Тернополя.

 

Євген Степанов, як писала ще в жовтні 2001 року газета «2000», був «кримінальним авторитетом»:

«УМВД Украины в Тернопольской области, к примеру, не делает секрета из того, что Евгений Степанов, в прошлом милицейский офицер, бывший спецназовец, является лидером устойчивой организованной преступной группировки, действующей с начала 90-х годов. Действовал под прикрытием корпорации «Айсберг». Группировка специализировалась на рэкете, похищениях автомобилей и дальнейшем их возврате за вознаграждение, переправке граждан Украины в Португалию и Испанию для незаконного трудоустройства и эксплуатации в секс-бизнесе, мошенничестве с финансовыми ресурсами, укрывательстве прибыли от налогообложения. По указанию Степанова некоторые участники группировки выехали в Португалию, где занимались вымогательством у нелегальных мигрантов из стран СНГ и Восточной Европы, наркобизнесом, сутенерством, похищениями автомобилей и переправкой их на территорию СНГ, другими тяжкими преступлениями. Руководил группой непосредственно Степанов из Тернополя с помощью мобильной связи через своих доверенных лиц».

 

Згадував на своєму сайті про тернопільського «бізнесмена» ще Геннадій Москаль. У квітні позаминулого року він опублікував список «авторитетів», які здійснювали безпосередній вплив на політичну й економічну ситуацію в регіонах. З Тернопільщини згадав про Євгена Степанова: «Євген Степанов, у минулому військовий, сьогодні президент спортивної асоціації  боксу здійснює вплив політичні та економічні процеси в області. В 90-ті роки він був засновником  бандитської організації «Аракс», свого часу провів шість років у в’язниці в Іспанії за рекет».

 

За неофіційною інформацією, Степанов фінансував виборчу кампанію діючого тернопільського мера. Однак останнім часом між ними стосунки не склалися, міський голова завоював прихильність ворожого Степанову «Юмакса». Тож структури колишнього «кримінального авторитета», чи то організації громадські, чи іншого типу, теж чинять спротив діючому «меру».

 

 

Громадська організація «Наш рідний Тернопіль», яка анонсувала на своєму сайті мітинг 25 квітня, за неофіційною інформацією, близька до головного «араксівця» Тернополя. За іронією долі, або й не випадково розташована в приміщенні, де раніше був офіс «Партії регіонів». Активісти організації, окрім пікету міської ради 25 квітня, прославилися і тим, що зробили «рейд» із виявлення незаконного прибирання працівниками «Тернопіль Комунал Сервісу». Як відомо, вже тривалий час точиться конфлікт між комунальним підприємством міської ради КП МШЕДом, яке два десятки років прибирало місто. З появою «Тернопіль Комунал Сервісу» («ТКС»), фірми з луцьким корінням, яке має і заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимир Камінський, МШЕД різними методами фактично позбавили роботи. «ТКС», не маючи техніки для прибирання міста, якимось дивом виграв тендер, а мерія передала йому майно шляхово-експлуатаційної дільниці. Території комунального підприємства, як згадував Сергій Надал, і домагалися представники «кримінального угрупування».

 

Вочевидь, однією з причин інциденту 25 квітня, враховуючи ці та інші факти, було намагання «Араксу» поставити свого колишнього «підопічного» на місце і добитися видачі земельного шматка на свої потреби. Згаданий вище Віталій Мариновський на питання журналіста газети «20 хвилин» про ставлення до дерибану земель комунальної власності, відповів, що «не хоче розбиратися, хто що крав чи дерибанив землю» і його «цікавить стабільність і порядок».

 

Тим часом Об’єднання заради громади «Ядро» розіслало тернопільським журналістам повідомлення, що «задля запобігання нанесення шкоди майну громади обласного центру пропонує активним громадським організаціям Тернополя розпочати консультації з питання законного відсторонення міського голови Тернополя із займаної посади».

 

До «Ядра» входять «Самооборона Майдану Тернопільщини», «Автомайдан Тернопіль», «Майдан Тернопіль», «Рада бізнесу Тернопілля», «Тернопільські підсумки», Громадський люстраційний комітет і Тернопільська правозахисна група.

 

Вочевидь, за підтримки обуреної громадськості, яка має підстави ображатися на міську владу, колишні «покровителі» будуть, поступово повертати борги…

 

15.05.2014