Майдан розійдеться, якщо…

«Іди шукай собі іншого лідера», — вигукнув спересердя Кличко протестувальнику на Майдані, коли той щиро висловив своє невдоволення перебігом перемовин опозиційної трійки з владою.

Відставка уряду Азарова та закон про амністію за версією Банкової — це все, чого наразі добився від влади Майдан, і це явно не те, на що люди сподівалися. Стає дедалі зрозумілішим, що «малою кров'ю» протести вже не загасити.

То чого хоче Майдан? Реєстрова опозиція (так тепер називають політиків, які проти влади офіційно) не дасть нам відповіді на це питання. Промови трьох партійних лідерів зі сцени Майдану часто супроводжуються свистом, криками «Ганьба!», а часом і нецензурною лайкою від протестувальників. Частина майданівців відверто кажуть, що вони — ці троє офіційних опозиціонерів — не просто не дослухаються до громадських активістів Майдану, а намагаються «злити» протест.

Чого ж хочуть активісти? Чого хоче від влади і опозиції Майдан? «Z» опитав представників тих середовищ, які або зародилися на Майдані, або беруть активну участь у протестах. Ми намагались дізнатися, які умови має виконати влада, щоб задовольнити вимоги кожної конкретної спільноти.

 

 

Василь ГАЦЬКО — лідер політичного об'єднання «Демократичний Альянс»

 

Треба розуміти, що сьогодні в Україні панує бандитський терор і зупинити його можна виключно достроковими парламентськими та президентськими виборами. І змінами правил гри. З перших днів протесту на Майдані ми виступили з єдиною вимогою — відставка Януковича. Ця вимога лишається і сьогодні. Я не вірю в можливості трансформації чи реформ у владі за наявності цього президента. Так само я не вірю, що повернення до конституції 2004 року зможе захистити громадянина від держави, силовиків і бандитів. Тому наші вимоги такі: 

 

1. Нам потрібно звільнити усіх, хто потрапив під державний прес влади.

2. Обов'язково потрібно покарати усіх садистів у погонах. В інакшому випадку терор державного масштабу, який відбувається в Україні, не припиниться. Йдеться про вбивства, викрадення, піддавання тортурам.

3. Дострокові президентські та парламентські вибори.

4. Зміна правил гри. В цій країні мають бути проведені такі реформи, які унеможливлять повторення того, що вже відбулося.

 

Розбіжностей у розумінні вимог у середовищах Майдану немає. Всі хочуть, щоби ті, хто став на захист України, були звільнені. Всі хочуть, щоби ті, хто був причетний до вбивств і викрадень, були покарані. Всі хочуть, щоби відбулося повне перезавантаження влади і до влади прийшли нові люди. Нові люди і нові правила — невід'ємна передумова змін у країні. Нині не може бути статус-кво. Не достатньо скасувати закони 16 січня, не достатньо скасувати покарання для всіх учасників протестів. Бо станом на сьогодні ми прокидаємося в країні, в якій практикувався індивідуальний терор держави до громадянина.

 

 

Богдана БАБИЧактивістка спільноти «Спільнобачення»

 

«Спільнобачення» проводило багато опитувань на Майдані з простим запитанням: «За яких умов ви підете з Майдану і будете вважати, що ви перемогли?». Опитування показує цікаві результати. По-перше, всі винні у злочинах повинні бути покарані. Не просто відставка міністра, а покарання тих, хто давав накази, і розформування «Беркуту» як непотрібного нам військового підрозділу. Одночасно з цим має бути відставка уряду і відставка президента.

 

Те, що нині опозиція веде переговори, — вони можуть вести їх скільки завгодно і домовлятися про що завгодно, але треба враховувати думку людей на Майдані. А більшість там стоїть задля повного перезавантаження влади і системних змін у країні. Є дуже багато аналітичних і стратегічних груп, які мають проекти цих змін. Але ті вимоги, які є в Майдану, влада задовольняти не хоче. Більше того, опозиція теж дивно поводиться. Єдине, що я можу сказати точно, — люди з Майдану не підуть. Позиція «Спільнобачення» така сама. Ми починали 21 грудня тут за європейські цінності, хоча є євроскептиками, але ми розуміємо, що це наш цивілізаційний вибір. І ми будемо стояти до останнього.


 

Олексій ГРИЦЕНКОактивіст громадського руху «Автомайдан»

 

Одна вимога вже виконана — це відставка уряду і відставка Захарченка. Невиконані вимоги — щоби були покарані ті, хто бив людей, щоби були розслідувані факти порушення законодавства з боку правоохоронних структур. Невиконана вимога — звільнення всіх тих, кого незаконно затримали, закриття всіх кримінальних проваджень проти активістів. Це були основні вимоги. Якщо говорити про наступні кроки, то повинен бути сформований новий уряд, який забезпечить прозорі вибори президента і повернення до євроінтеґрації. Але зараз ці речі відходять на другий план, бо першим є питання безпеки і життя людей. Деякі речі неможливо обговорювати між владою і опозицією, бо в Києві зараз орудують банди людей, які палять автомобілі, б'ють і викрадають людей. Влада від цього відхрещується, але ми розуміємо, що це робиться на їхнє замовлення.

 

 

АРТЕМпрес-секретар організації «Правий сектор»

 

Насамперед треба говорити про амністію всіх затриманих під час подій на Грушевського. Друге — розпуск «Беркуту» і суворе покарання всіх тих, хто катував людей.

 

Той закон, який був прийнятий, нас не задовольняє. Це не амністія, а якийсь шантаж і нас, і всього Майдану. Влада повинна без всяких умов відпустити активістів. А вони поводяться, як терористи: захопили людей і хочуть обміняти їх на звільнення будівель.

 

Тому наші вимоги, крім уже названих, такі:

 

1. Провести конституційну реформу.

2. Переформатувати ЦВК.

3. Переформатувати спецпідрозділ «Беркут» і створити якісно інший спецпідрозділ МВС.

4. Покарати винних у вбивствах, знущаннях та побитті протестувальників.

5. Знайти зниклих активістів Майдану.

6. Узаконити існування спортивно-патріотичних організацій.

7. Не допустити до влади політиків, які дискредитували себе під час минулого правління (наприклад — Литвин).

 

Якщо влада піде на поступки народу, «Правий сектор» готовий згортати активну діяльність за принципом «поступка в обмін на поступку».

 

 

Єгор СОБОЛЄВчлен політичної організації «Воля»

 

Наші вимоги такі:

1. Звільнення заарештованих.

2. Покарання відповідальних за репресії та їхніх виконавців.

3. Обмеження влади президента, зокрема над силовиками.

 

Це — мінімум, який дозволить зупинити терор. Далі наші ідеї стосуються зміни правил, за якими працюють люди в мантіях, з погонами та в кріслах урядовців. Наша перша мета — люстрація корупціонерів та катів в прокуратурі, судах і міліції.

 

Так само люстрація посадовців-корупціонерів із встановленням вимоги до високопосадовця та його родини не мати жодної частки в жодному бізнесі та декларувати великі видатки родини. Пункт номер три — більшість чиновників мають замінити комп'ютерні програми. Будь-яка заява громадянина до держави має бути подана та розглянута через Інтернет.

 

 

Дмитро КАПРАНОВкоординатор Всеукраїнського з'їзду Євромайданів у Харкові

 

Суть наших вимог проста.

 

Перше — потрібно зупинити узурпацію влади, яка зараз відбувається.

Друге — не допустити в майбутньому такої узурпації.

Ну, і третє — відновити справедливість.

 

Сьогодні найбільш небезпечним є дисбаланс влади, який є в Україні, і відсутність механізму контролю за владою. Тому доводиться реґулювати владу Майданом. Якби був такий механізм, який змушував би владу слухати громадськість, то журналісти і громадські активісти могли би контролювати тендерні закупівлі і багато іншого, що не дало би владі так розгулятися. Тому ґлобально — треба збалансувати гілки влади. Не тільки поміняти Конституцію, а й виконувати її. Бо у нас може бути найкраща конституція, але немає досвіду її виконання. Тому потрібні зміни до конституції, які дають громадянам механізм без Майдану і кровопролиття контролювати владу. І потрібне покарання винних у тих звірствах, що відбулися.

 

 

Володимир В'ЯТРОВИЧактивіст Громадського сектору Майдану

 

Спершу потрібно говорити не про умови, а передумови переговорів.

 

Перша з них — повне звільнення людей, яких влада захопила у заручники. Без жодних додаткових умов з боку влади.

Друга — покарання керівників «Беркуту», винних у побитті і знущанні над людьми. Лише після цього можна сідати за стіл переговорів і говорити про якісь умови і взаємні поступки.

 

Очевидно, що основна з умов — перезавантаження країни, яка полягає у дострокових виборах і ВРУ, і президента. Потрібно також повернутися до конституції 2004 року з можливим прийняттям потім нової конституції. Але спершу потрібно принаймні позбавити президента тих повноважень, які він захопив незаконно. Про завершення ж кризи зможемо говорити, коли буде виконаний ще один пункт — повернення до євроінтеґрації. 

 

 

Олексій АРЕСТОВИЧ —  координатор Координаційного штабу «Стратегії Океану»

 

Нас задовольнить виконання таких пунктів.

 

Перший — проголошення особливого правового періоду, коли припиняють діяти закони та підзаконні акти, і керівництво відбувається безпосередньо на місці штабами, у які мають ввійти політики, бізнесмени і представники громадських організацій.

Другий — мають зібратися конституційні збори й ухвалити нові правила перевиборів.

Третій — після цього має настати так звана точка «нуль». Це день, коли відбудуться перевибори президента і законодавчого органу влади. Цей день мусить також стати і точкою, в якій усі всім усе прощають. Окрім «крові». Вбивства і особливо тяжкі злочини мають розслідуватися тристоронніми комісіями: слідча група, депутати і представники громадськості. Після цього — вибори за іншими правилами. Виводяться війська.

 

03.02.2014