Революція на місцях

Новини з київського «фронту» і показова яловість реєстрових політиків вивела на лінію фронту звичайних містян. Тому сьогодні замість попереджувального страйку сталося те, що потім прокуратура кваліфікувала як захоплення державних будівель: люди зайняли приміщення обласних державних адміністрацій у кількох містах одразу – Львові, Тернополі, Рівному, Житомирі, Черкасах та Хмельницьку. Достеменно відомо, що завтра вранці прийдуть брати ОДА і в Чернівцях. У Львові до того ж, протестуючі зайшли до кабінету місцевого намісника президента – одіозного Олега Сала – змусили його написати заяву на звільнення, зареєструвати її в канцелярії і тут-же відправити в Київ президенту.

 

Олег Сало написав заяву на звільнення і вийшов з приміщення ОДА. Знимка зі сторінки Олега Радика у Facebook

 

Сало, на вихід!

 

Такого числа простих громадян стіни обласної адміністрації не бачили, напевно, ніколи: у головному коридорі біля кабінету №1 не те, що яблуку, зернині не було де впасти. Злегка осоловілі від легкої перемоги люди заглядали у чиновницькі кабінети, а слуги народу почувалися скажемо так, ніяково. Але поєднувало їх те, що обидві сторони не надто знали що робити – чиновники давно відвикли від «живого» народу, а прості люди не надто уявляють як ця махіна працює.

 

«Взяття» ЛОДА сталося цілком спонтанно. Понад тисяча людей прийшла під стіни обласної адміністрації в рамках попереджувального страйку, але загальний настрій став радикальним дуже швидко. Учасники акції вимагали зустрічі з головою ОДА і його ставлення до подій в Україні.

 

Час від часу лунали радикальні заклики і гасла на кшталт «Влада та опозиція – одна коаліція». А після того, як голова бюджетної комісії облради Ярослав Качмарик не зміг вдовольнити запити людей, народ сам перехопив ініціативу і зажадав від Качмарика запросити всіх та негайно до себе на прийом. Міліціонери трішки поштовхалися з людьми, але це не допомогло, бо «джерело влади» на цей раз вирішило само порулити.

 

Поки люди обживалися і вели дискусії з начальником головного управління МВС у Львівській області Олександром Рудяком, до стін ОДА прибув намісник президента Олег Сало. Люди зустріли його криками обурення і там же змусили «переписати хату на кота». Заяву як трофей понесли в канцелярію, зареєстрували і відправили Януковичу. Голова ЛОДА не виглядав щасливим з такого перебігу і крізь коридор людей побрів геть.

 

За штурмом ЛОДА особисто спостерігав керівник обласної міліції і нічого кримінально в діях протестувальників не бачив. Знимка зі сторінки Олега Радика у Facebook

 

З протестантами намагався вести дискусії перший заступник Сала Олексій Сторичло, який саме поринув у бюджетний процес – область повинна затвердити головний фінансовий документ на початку лютого, а тут умови роботи стають значно жорсткішими. Але бюджетні дискусії було швидко припинені і Сторчило пішов геть. Потім він спостерігав за процесом збоку.

 

Кому це вигідно?

 

Поборники прямого народовладдя хочуть перетворити обласну адміністрацію на аналог будівлі Київради –  це має бути штаб майбутніх органів виконавчої влади, що їх виберуть активісти.

 

Як зазначив один з активістів під час імпровізованого засідання на другому поверсі: «Робимо штаб в ОДА, перебування людей тут обов’язково. У них немає сил щоби нас звідти вгнати, це наше місто і нам немає чого боятися, якщо знайдуться якісь психи, що будуть прислуговувати цій владі, то це невелика зграйка і ми їх проженемо». 

 

А депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук коментуючи події, сказав журналістам, що люди прийшли у свої власні приміщення, адже приміщення облради  належать людям.

 

«Чиновники, які працюють в ЛОДА так само зобов’язані виконувати волю громади Львівщини. Саме тому львів’яни прийшли, щоби висловити свою позиці і на ті звірства, які чинить зараз влада…Зараз у Львові починає відновлюватися справжня демократія, справжнє народовладдя . Є рішення Народної ради про створення виконавчих комітетів. Люди проголосували за це під стінами ОДА і підтримали створення виконавчих комітетів і перебрання на себе  відповідальності і повноважень. Також буде створюватися народна рада» – сказав він.

 

Це приміщення на Винничена,18 належить владі. А влада належить народу. Знимка зі сторінки Олега Радика у Facebook

 

Прихильники конспірологічних теорій можуть висунути теорії про не випадковість штурму у Львові та інших містах Західної України. Особливо у світлі переговорів влади та опозиції і перебування Миколи Азарова у Давосі. Керівник українського уряду після вчорашньої ганьби сьогодні міг трохи розправити плечі і сказати не без задоволення, що проти влади діє не опозиція, а «бойовики».

 

"Будівля Кабінету міністрів в облозі, захоплено будівлю Львівської обласної адміністрації. Проти нас діє не опозиція, а бойовики. Здійснюється спроба державного перевороту, і всі, хто підтримує цей переворот, повинні чітко сказати: "Так, ми за повалення законної влади в Україні", а не ховатися за мирними протестувальниками. Межу вже перетнули після того, як так звані мирні протестувальники застосували "коктейлі Молотова" і захоплюють державні будівлі " , – передає слова Азарова Інтерфакс-Україна.

 

Крім того, у світлі майбутньої позачергової сесії Верховної Ради, яку ініціюють «регіонали» активність жителів західних областей може бути використана як база для впровадження надзвичайного стану.

Але не можна виключати, що ніяка це не змова, а просто народний «котел» вже закипів і кришку зірвало, особливо після «фронтових» зведень про шістьох убитих, сотні поранених і десятки зниклих. Проводирі місцевого самоврядування застерігають людей від різких рухів, однак скидається на те, що люди у Львові, так само як протестувальники в Києві готові до таких рухів і чітко усвідомлюють наслідки.

 

До речі, події на вулиці Винниченка не залишилися без уваги силовиків. Керівництво міліції області та місто перебувало в гущі подій і до певного моменту Рудяк заявляв, що не бачить підстав для криміналу. Однак за кілька годин прокуратура повідомила, що відкрито кримінальне провадження за фактом захоплення державної будівлі, яке розслідуватимуть працівники міліції.

 

Олег Сало вже з-поза меж місця своєї праці заявив, що заяву про відставку написав під тиском, тому він її відкликає та залишається вірним президентові України. Прес-служба ЛОДА розповсюдила повідомлення, що її керівник звернеться з цього приводу до прокуратури, бо його примусили написати цей документ.

 

Поки залишається загадкою, як саме зможуть працювати в одному приміщенні голова ОДА і прихильники народовладдя. Після цього інциденту Олег Сало не повертався в приміщення на Винниченка, тоді як «скватери» активно облаштовували нові території – біля кабінету Сала постала кухня, у кабінеті 257, призначеному для нарад, формують самооборону, а біля будівлі ОДА роблять барикади зі снігу.

23.01.2014