Тернопіль-2013: більше, вище, веселіше

Тепер, коли новий рік настав за обома календарями, можемо сміливо підсумовувати справи та події, якими відзначився у пам'яті рік минулий. Що доброго мали ми в ньому і що поганого? Говоримо нині про Тернопіль і Тернопілля, які вирізнилися потягом до усіляких рекордів.

 

Обласна рада vs обласна адміністрація

 

Голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян вітає свободівця Василя Хомінця з обранням на посаду голови обласної ради

 

Беззаперечно, головною подією не лише суспільно-економічного, а й насамперед політичного життя Тернопілля за 2013 рік стало розблокування роботи обласної ради. Майже рік Тернопільщина жила без бюджету, а Програму економічного й культурного розвитку краю так і не затвердили не лише на рік, що минув, а й на 2012.

 

Попри всі політичні амбіції, представникам влади таки довелося сісти за стіл перемовин з опозиційними народними обранцями. 31 жовтня довгоочікуване пленарне засідання 45-ї сесії облради таки відбулося. На ньому мало не одноголосно обрали й голову. Ним став свободівець Василь Хомінець.

 

За політичні торги громада краю заплатила ціну, яка навряд чи була того варта: 50 мільйонів гривень не надійшли на реалізацію обласних програм, крім того, не виділили кошти на ремонт лікарень, шкіл, закладів культури тощо. Та й до обласного бюджету не надійшла кругленька сума від податків підприємств, які не працювали через те, що їхня робота залежить від рішень обласних депутатів. Та попри все голова облдержадміністрації Валентин Хоптян, намагаючись зберегти пристойний вигляд у політичній грі, в якій найменше йшлося про інтереси обласної громади, назвав відновлене сесійне засідання таким, що «увійде в історію як об'єднуюча сесія, як вихід з кризи…». Вже через два місяці стане зрозуміло, що вихід з кризи так і не був знайдений, навпаки, протистояння обласної ради й держадміністрації сягнуло кульмінаційного характеру. Як розвиватимуться події далі, залежатиме від політичної ситуації в Україні.

 

Холодний березень 2013-го

 

У березні 2013 року спочатку західні області, а потім і всю Україну двічі засипав снігопад, який супроводжувався сильним вітром. Опади скували рух транспорту і в населених пунктах, і на автошляхах. Як зазначили в Укргідрометеоцентрі, такого снігу не було більше ста років. На Тернопільщині у зв'язку з погодними умовами було оголошено надзвичайний стан.

 

Стихія показала, що ані влада, ані комунальники, ані шляховики не готові до надзвичайних ситуацій. Більшість шляхів області негода паралізувала за лічені години. Для ліквідації стихії не вистачало і техніки, і паливо-мастильних матеріалів. Хоча на початку зими можновладці запевняли, що до зими готові на всі сто відсотків. Навіть військова техніка, яку «кинули на передову», не завжди давала собі раду. Область ще довго оговтувалася від снігового колапсу, розчищаючи дороги недержавного значення й відновлюючи лінії електропостачання. Тоді чекали й на велику повінь. На щастя, того року Тернопілля вона оминула.

 

Казначейство «бастує»

 

Обіцяного Урядом «пакращення» в економічній сфері у році, що минув, Тернопільщина не відчула. 2013-й увійде в історію як рік, коли Державне казначейство перестало вчасно пропускати платежі. Не раз під загрозою були соціальні виплати й виплати заробітної платні комунальним структурам і бюджетникам. Про те, що таке не повториться, шкода й мови. Відомо ж бо: голова Уряду Микола Азаров відкрито заявив, що західні області, які активно беруть участь у Майданах, можуть залишитися без грошей. Дотаційна Тернопільська область дуже залежна від центральної влади, яка не надто наділяє її грошима. Та й про відкриття нових підприємств, які б могли поліпшити економічні показники, не йдеться.

 

Спекотний травень 2013-го

 

 

Про торішнє святкування Дня Перемоги у Тернополі дізналася чи не вся Україна. Справжні воєнні баталії відбулися того дня у Парку Слави. Кількасот метрів шляху алеєю до Вічного вогню для ветеранів на чолі з комуністами розчищали вишколені, добре оснащені беркутівці, грифонівці та бійці «Соколу». «Бої» за центральну алею Старого парку тривали понад годину. «Війна» за свої права та бажання (склалось так, що в комуністів вони одні, а в націоналістів — інші) видалась у Тернополі найжорсткішою та наймасовішою за останні роки. У хід йшли не лише образи й штурхани. Учасники використовували кулаки, палиці та навіть димову шашку. На щастя, результат виявився не надто кривавим: синці, подертий одяг і принижена гідність. Щоправда, шістьох осіб все-таки затримано й закрито в автозаках. Після урочистостей, згорнувши червоні прапори, йдучи «коридором ганьби», сформованим свободівцями, комуністи у супроводі посиленої охорони правоохоронців покинули парк.

 

Дороги, хідники в умовах гострого дефіциту грошей

 

Набережна знаменитого тернопільського ставу в процесі реконструкції

 

2013 рік, як сказав міський голова Тернополя Сергій Надал, став роком оновлення інфраструктури міста. Хоч минулий рік для міської господарки був нелегким через гострий фінансовий дефіцит, все ж місто вдалося втримати в належному стані.

 

За рік, що минув, вдалося відремонтувати чимало міських доріг. Розширили проїзну частину під двоарковим залізничним мостом, і це дозволило уникнути заторів у годину пік. Ремонтні роботи лише на цій ділянці вийшли місцевому бюджету 710,32 тис. грн. Торік також вдалося провести реконструкцію вулиці Симоненка, капітально відремонтувати вулиці Чарнецького, Спортивну, Гайову. Відремонтовано також нізку пішохідних доріжок, проведено реконструкцію набережної Тернопільського ставу. Капітально відремонтовано бульвар Данила Галицького та сквер на вулиці Миру.

 

Торік у Тернополі оновили центральне освітлення вулиць, розпочали омолодження парків. Також оновили поліклінічне відділення лікарні швидкої допомоги й гематологічне відділення Тернопільської міської комунальної лікарні. У 2013-му запущено нову тролейбусну лінію в районі «Аляска», придбано три автобуси великої місткості класу ЛАЗ-А191, оновлено тролейбусний парк.

 

У навчальних закладах міста встановлено сучасні теплові пукти, які заощаджують енергію на 25%. Модернізацію системи централізованого опалення розпочато ще 2011 року зі встановлення автоматизованих індивідуальних теплових пунктів у садках і школах міста. Унікальний енергоефективний проект — встановлення компанією «Данфосс ТОВ» сучасного енергоощадного обладнання — реалізують у Тернополі вперше в Україні. Він є соціально важливою подією, оскільки цілком благодійний.

 

Тернопілля в Книзі рекордів

 

Рекордно велику кількість куті спожили за рекордно малу кількість часу

 

Хоч в економіці не вдалося добитися вагомих результатів, проте Тернопіль став номінантом різних категорій Книги рекордів України. До Гіннеса ще «не дотягнули». Поки що.

 

Першим рекордом Тернопільщини у 2013 році стало приготування рекордної кількості куті — 1 300 літрів. Встановили його під час проведення минулорічного фестивалю Різдвяної куті. Для приготування страви використали 50 кг меду, 300 кг пшениці, 50 кг маку, 50 кг горіхів, 30 кг родзинок і 30 кг цукру. Офіційний сертифікат Книги рекордів України вручили голові Тернопільської ОДА Валентину Хоптяну.

 

Кількома днями пізніше Тернопільській міській раді вручили Диплом за найбільшу за площею ковзанку. Для цього на ставу облаштували 5 ковзанок 20 на 40 метрів кожна, загальна площа яких становила 4 тисячі квадратних метрів.

 

У травні в Тернополі відбувся перший в Україні студентський фестиваль StudFest-2013. За кубок «Студентської столиці» та поїздку від міського голови Сергія Надала у Батумі (Грузія) змагалися дев'ять команд, з того по одій зі Львова, Івано-Франківська та Рівного. Під час фестивалю не обійшлося без рекордів: найбільша кількість студентів у тролейбусі та найдовша шпаргалка. Так, у «рогатому» вмістилося 195 студентів (за офіційною інформацією, в годину пік такі тролейбуси можуть вмістити не більше 100 осіб), а довжина «шпори», яку розтягнули на набережній ставу, сягнула 1 093 м 37 см.

 

До Дня Конституції в Тернополі намалювали рекордну абетку. Тридцять три літери українського алфавіту розмістили на 85 метрах підпорної стіни. Триметрові літери 10 днів виводив місцевий художник Олег Голубович з двома друзями. На найбільшу в Україні абетку витратили 60 літрів білої фарби та 20 літрів чорної.

 

З нагоди Дня Прапора на фасаді адмінбудівлі Тернопільської ОДА та обласної ради презентували гігантське національне знамено — 20 м завдовжки і 12 завширшки. Синьо-жовте прямокутне полотнище виявилося найбільшим в Україні.

 

До Дня Незалежності тернопільські художники Олег Голубович та Андрій Васильчишин встановили ще один рекорд України. На стіні довжиною 228 метрів вони червоною і чорною фарбами «вишили» орнамент. На малюнок пішло 120 літрів білої фарби та по 25 літрів червоної та чорної.

 

Танцюємо, співаємо

 

Ювілей Скалата відзначили гучно

 

Знаковою подією на Тернопіллі стало святкування 500-ліття міста Скалата, що у Підволочиському районі. Кілька разів дату урочистостей переносили. Подейкували, що доведеться перенести на весну наступного року, бо не встигнуть підготуватися. Однак святкування таки відбулося. Не лише для невеликого містечка, а й для всієї області воно стало ґрандіозним. Готуючись до свята, праці доклали чимало. Відремонтували дороги, оновили міський стадіон, привели до ладу парк. Ще донедавна подвір'я Склатського замку було завалене сміттям, а тепер воно перетворилося на центральну площу міста, де можна організовувати культурно-мистецькі заходи, історичні реконструкції. Тепер у вежах колишньої твердині можна оглянути виставки картин, музейні експонати тощо. Епіцентром святкових урочистостей був Скалатський замок, на подвір'ї якого влаштували театралізоване дійство на історичну тему.

 

У квітні в Тернополі втретє відбувся міжконфесійний фестиваль-конкурс духовної пісні «Я там, де є благословіння». У заході взяли участь понад тисяча виконавців з України та з-за кордону: Болгарії, Грузії, Молдови, Польщі, Румунії, Чехії, Замбії, Ніґерії та Конґо. Зі слів начальника міського управління культури Олександра Смика, конкурс за ориґінальністю і складністю — єдиний в Україні.

 

15.01.2014