Дуже захотілося нам на «Збручі» почати новий рік з чогось безсумнівно позитивного — гарного і доброго. Кажуть (хоч і жартома), що найкраще з усього, що вміємо робити, це діти. Ось від дітей і почнемо. Найцікавішою на всій Галичині видалася нам історія однієї тернопільської родини, де народився хлопчик з рекордною вагою — 6 кілограмів 800 грамів. Та мало того! Малий тернополянин, назвали якого Даниїлом, ще й  тринадцята дитина у своїй сім'ї.

 

 

Тернопільський Котигорошко і його виняткова родина

 

Відчуття нового життя під своїм серцем Тетяна Юрчук з села Темногайці Шумського району, що на Тернопільщині, переживала багато разів. Вперше стала мамою у 17 років. Нині у 36-річної жінки тринадцятеро дітей. Наймолодший Даниїл народився 17 грудня у Тернопільському обласному перинатальному центрі «Мати і дитина». Маленьке диво виявилось не таким вже й маленьким. Нині родина не може натішитися своїм богатирем. Малюк вагою 6,8 кілограма і зростом 63 сантиметри став справжній рекордсменом не лише на Тернопіллі, а й у всій Україні.

 

Жінка народжувала природним способом, без кесаревого розтину. Лікарям довелося докласти героїчних зусиль, аби пологи пройшли успішно.

 

 

Хлопчик вже з перших днів життя став зіркою телеекранів, а його фото прикрашають мало не всі шпальти місцевих та всеукраїнських ЗМІ. Дванадцять братиків та сестричок вперше побачили його саме з екранів телевізорів. Відомо, що досі найбільшим вважалося шестикілограмове немовля, що з'явилося на світ у липні 2012-го на Донеччині.

 

 

Своєю вагою галицький Котигорошко здивував не лише маму з татом, а й лікарів. Старші братики та сестрички Даниїла при народженні мали різну вагу, одна дитина народилась недоношеною, а остання донечка — вагою 5,5 кілограмів.

 

«Під час обстежень на УЗД мені казали, що синочок народиться великий, але ми не думали, що важитиме майже сім кілограмів, — розповідає пані Тетяна. — Пологи були важкими. Тривали з дев'ятої ранку до першої години дня. Але з допомогою лікарів та з Божою поміччю синочок народився здоровий. Він дуже спокійний і не капризує».

 

Сім'я Тетяни і Сергія Юрчуків вважає народження своїх дітей справжнім дивом. Пані Тетяна розповідає, що ризикованою була кожна її вагітність, адже їхні з чоловіком резуси не збгаються. Саме з Божою допомогою, каже, народилась і вона сама. «Моя мама також стояла перед вибором — народжувати мене чи ні. Лікарі попереджали її, що може померти під час пологів. Вона не погодилась на аборт і завдяки її сміливості на світ з'явилася я і подарувала їй тринадцятьох онуків. Моя старша сестра очікує народження сьомого дитяти. Тож разом у нашої бабусі буде двадцять онуків».

 

Подружжя Юрчуків зізнається, що ніколи не планувало кількості нащадків. «Діти — це радість. Це сенс життя. Раніше я не могла уявити, що матиму стільки діток. А зараз не можу уявити, щоб їх було менше. Всі вони мої, всі приносять радість», — каже пані Тетяна.

 

У Темногайцях сім'ю Юрчуків знають і поважають. Вони не розкошують у великому будинку, та й свого авта поки що нема. Мають велике господарство, город, добудовують нову хату. Старші допомагають батькам і молодшим братам і сестрам. Найстаршому сину, Сергію, вісімнадцять років. Він навчається у Тернополі на соціального працівника. Сімнадцятирічна Олена в Кременці опановує фах швачки, а шістнадцятирічний Віталій вступив у медичне училище. Віталіна, Руслан, Василько, Ліля та Роза — учні школи. Наймолодші — п’ятирічний Андрійко, чотирирічний Богданчик, трирічна Люба і дворічна Віра — під пильним наглядом мами і тата, бо дитячого садка в селі немає.

 

За три роки — шестеро дітей

 

Феномен народження близнюків чи двійнят й досі не вивчений. Як і колись, народження двох, трьох, а то й більше дітей сприймається як маленьке диво. Якщо для того, аби народити двійню, сучасні жінки вдаються до певних хитрощів (намагаються перехитрити саму природу), то тернополянка Віра Буцер без жодних «домовленостей» втретє поспіль стала мамою чарівних дівчаток-двійняток. Хіба це не диво?

 

 

Віра Буцер, якій тільки-но виповнилося 32 роки, виховувалася у багатодітній сім'ї. Жінка ніколи не думала, що стане багатодітною мамою, навпаки, планувала, що візьме одну чи двоє дітей із сиротинця. Нині пані Віра виховує вісім діток. Найстаршій, Анні, виповнилося вже 14 років, син Алекс навчається у четвертому класі. Через кілька років у неї народилася перша двійня — дівчатка Валерія та Ірина. І року не минуло від їх народження, як лелека завітав до оселі пані Віри ще раз і цього разу приніс двох хлопчиків — Юліана й Степана.

 

Третього грудня року, що минув, сімейство Буцерів втретє поповнилося ще двома дівчатками. Народилися вони в пологовому будинку Тернопільської комунальної лікарні №2. Матуся назвала своїх дівчаток, вага яких 2,9 і 2,4 кг, Любою і Вірою. Жінка розповіла, що в її родині є двійні й навіть трійні. Тому такий щедрий лелека, напевно, прилітає до її хати вже торованим шляхом.

 

«Рішення народити третю двійню далося не просто, — розповідає пані Віра. — Коли вперше дізналася, що вп'яте стану мамою, та ще й знову двійнят, довго думала, що робити. Але, зваживши всі "за" і "проти", вирішила, якщо так сталося, то й роздумувати особливо немає над чим. Не кожному ж це дається і вдається».

 

 «У 32 роки ─ восьмеро дітей. Як ви даєте їм раду?» — запитую в нашої героїні. «Нічого особливого чи складного у цьому немає, — відповідає молода мама. — Їх же по двоє народжується, тому й бавлять одне одного. Одне одному допомагають, головне — контролювати всі процеси. Ось, наприклад, якщо хтось один малює — малюють усі. Якщо хтось надумав складати конструктор — складатимуть усі. Якщо нехай хоч один починає прибирати в квартирі, головне — вчасно зупинити цей процес. Бо і шпалери, і підлога, і меблі будуть вимиті».

 

Допомагають глядіти малюків старші донька й син. Бабуся Любов Степанівна хоч і працює, але завжди знаходить час для допомоги. Та й дідусь не стоїть осторонь родинних клопотів. «Ніколи не думала, що матиму стільки дітей. У мене були інші плани на життя, але про те, що стала багатодітною мамою, не пошкодувала ні на мить, — зізнається щаслива матуся. — Мені цікаво, якими виростуть мої діти, яку професію оберуть. Незважаючи на вік, уже відтепер задумуюся над їхнім майбутнім».

 

 

Бебі-бум на Львівщині спадає

 

 

Своєрідний дитячий рекорд 2013 року встановив і Львів. Рекордна кількість малюків народилась у львівському комунальному клінічному пологовому будинку № 1 (вул. Мечнікова). Кількість народжених за рік діток тут сягнула 5 300. Тим самим лікарі фактично побили рекорд 30-літньої давності, коли у 1984 році тут прийняли 5 243 пологи.

 

Для рекорду є відразу кілька причин. По-перше, влітку на ремонт закрили Львівський обласний клінічний перинатальний центр (вул. Дж.Вашинґтона), де торік народилось найбільше малюків у місті. По-друге, як зазначає головний лікар пологового будінку №1 Людмила Шекета, породіллі, вибираючи місце, де народжуватимуть, щораз більше зважають на комфорт та якість послуг.

 

«За останні роки за міські та спонсорські гроші нам вдалось зробити ремонти, покращити обладнання, а також провести навчання персоналу. Якщо немає доброго ставлення до пацієнтів та фахового надання медичної допомоги, то і ремонти не допоможуть. У нас вже немає спільних передпологових та пологових залів. Кожна жінка, потрапляючи до нас, має індивідуальний пологовий зал. При цьому з нею можуть бути і члени родини. Фактично вона ні в чому не обмежена, на неї не впливає стан чи поведінка іншої жінки. Дуже цінно, що жінка відчуває свою важливість. Маємо також одно- і двомісні палати і можливість мамі бути з дитиною після пологів. Це все надзвичайно позитивно», — каже Людмила Шекета.

 

За останні шість років у цей пологовий будинок інвестували 9 млн. грн. з міського бюджету. За ці кошти зробили капітальний ремонт даху, балконів, приймального покою, стерилізаційної зали, пологового та анестезіологічного відділення, операційного блоку, післяпологових палат.

 

За рік у пологовому вже побачили світ 54 двійні. Зі слів головного лікаря, ця цифра не надто відрізняється від позаторішньої. Не обійшлось і без вагових несподіванок.

 

«Найбільша дитинка, яка цього року у нас народилась, мала 5 кг і 500 грамів. Це вже багато. У цьому випадку був кесарів розтин. А от найменша дитинка важила 800 грам, і нам вдалось її виходити. Наше завдання — правильно прийняти пологи та перевести її у лікарню, де є відповідне обладнання», — розповідає Людмила Шекета.

 

А от область потішила акушерів і трійнями. Від головного гінеколога Львівської області Ігоря Потапова довідуємося, що за дев'ять місяців цього року на Львівщині народились 4 трійні, але це менше, ніж у попередні роки.

 

Однак повторити торішнє досягнення і таки збільшити кількість народжених діток Львову та області не вдалося. Так, за даними Державної служби статистики України, у 2012 році порівняно з 2011 народилось на 1 316 дітей більше (30 220 проти 28 904). Натомість за десять місяців 2013 року кількість новонароджених зменшилась. За інформацією головного управління статистики у Львівській області, у січні–жовтні минулого року в області народилися 24 911 дітей, а це на 639 дитинки менше порівняно з січнем–жовтнем 2012 року. Подібна тенденція і в місті: за 10 місяців у Львові народилось 6 602  дитини, і це на 119 немовлят менше порівняно з відповідним періодом 2012 року.

 

Повертаючись до області, можна зазначити, що найвищий рівень народжуваності був у Турківському (166 діток на 10 тисяч населення), Сколівському(149 дітей на10 тисяч населення), Яворівському(147 немовлят на 10 тисяч населення) та Мостиському районах(142 дітей на 10 тисяч  населення), найнижчий — у місті Моршин (93 дитини на 10 тисяч населення).

 

На Прикарпатті гуцули «рулять»

 

 

За даними реєстрації актів цивільного стану, в Івано-Франківській області у січні-листопаді 2013 року народилось 15 448 немовлят (минулого року трішки більше  — 15 837). З них — одна трійня та 135 двійнят. До речі, позаминулого року двійнят було 91 за увесь рік. Ось такий цікавий факт: кількість народжених зменшилась, а кількість двійнят серед них помітно зросла.

 

Найбільше діток зареєстровано у жовтні — 1 726. Якщо відняти місяці вагітності, то отримаємо ще одне підтвердження народних спотрежень, що найбільше дітей зачинають взимку, коли вечори довгі, а роботи, зокрема біля господарств, менше, та й свята... «Найпродуктивнішими» виявились Верховський район, Яремче та Богородчанський район за відносним показником народжуваності на тисячу осіб.

 

02.01.2014