Тупик Потоцьких

В Івано-Франківську відновили браму до палацу засновників міста — родини Потоцьких. І хоч будівлі за тією брамою палацом назвати важко, це, однак, пам'ятка архітектури 17–18-го століть. А через те, що в цих приміщеннях з часом розмістили військовий шпиталь, палац вважають ще й пам'яткою військової архітектури 19-го століття. Зі слів начальника міського відділу охорони культурної спадщини, Ігоря Панчишина, це, напевно, перша пам'ятка в місті, яку вдалося реставрувати за часів незалежності України.

 

Так брама виглядає тепер

 

Замовником реставраційних робіт стала «Прикарпатська нафтова компанія», підконтрольна відомому українському бізнесмену, вихідцеві з Івано-Франківська Олегу Бахматюку. Він підтримав ініціативу щодо реставрації брами.

 

Як розповів «Z» директор ГО «Інституту розвитку міста» Віктор Кімакович, питання щодо відновлення палацу Потоцьких не нове для міста. Пам'ятка руйнується на очах. «Але маємо таку тупикову ситуацію, коли палац має фактично двох власників. Майно, споруди перебувають у приватній власності, а земля під палацом — у комунальній. Логічно, що приватний власник не буде вкладати кошти у відновлення палацу просто так, без якихось вагомих ґарантій від міської влади. Та й не має він такого права юридично — робити щось на чужій землі. З іншого боку, місто не хоче віддавати добрячий шмат землі у центрі міста у користування приватника».

 

Так брама виглядала два роки тому

 

Свого часу конфлікт набув такого масштабу, що Олег Бахматюк годився безвідплатно віддати палац у власність громади. Але це не вирішило би проблеми. Адже, за попередніми підрахунками, його повноцінне відновлення потребувало приблизно $10 мільйонів. Зрозуміло, що місто самотужки таку реставрацію не потягне. Тому передання палацу громаді не сталося — це була б видима смерть для пам'ятки. Такої відповідальності місто на себе не взяло.

 

Віктор Кімакович зазначає, що власник палацу та громада міста не мають різних бачень щодо будівлі: «Всі розуміють, що архітектурна спадщина повинна бути збережена. А палац має стати окрасою та родзинкою Станиславова. Але патова ситуація, яка склалася, не дає можливості для конструктивного діалогу. Тим не менше, Олег Бахматюк відкритий до такого діалогу і готовий розглядати можливі варіанти».

 

Так виглядала брама у 1917-му, коли в палаці Потоцьких розташували військовий шпиталь

 

У владі кажуть, що до діалогу теж готові. Екс-секретар міської ради, а нині народний депутат України від керівної партії міста (ВО «Свобода») Руслан Марцинків запевняє, що перемовини з Олегом Бахматюком тривають і що ВО «Свобода» теж доклала зусиль, аби була відреставрована бодай брама. «Зараз ми готові розглядати пропозиції Бахматюка щодо палацу Потоцьких і рухаємось у цьому напрямку», — наголошує Руслан Марцинків.

 

А доки «Свобода» рухається, Олег Бахматюк зробив місту подарунок — відновлену палацову браму. Вартість робіт становить 600 тисяч гривень. Автентичну цеглу збережено на 70 %, а те, що покришилося, замінили аналогічною цеглою з того періоду. Тривали роботи півтора року, їх виконувала львівська компанія «Трансбуд». Компанію обрали за конкурсом, зважаючи на досвід у галузі реставрації. Щоправда, з термінами трохи протягнули. «Але основний акцент робився не на те, щоб здати об'єкт до певної дати, а щоб зробити якісно, — зауважує Віктор Кімакович. — Так і зробили. Наприклад, фундамент суттєво укріпили. І тепер брама може стояти буквально вічно».

 

Дасть Бог, побачить за собою й відреставрований палац.

 

Руїна палацу Потоцьких нині

 

23.10.2013