ТЕТРАМАТИКА: мистецтво + технології

 

Сьогодні у Львові стартує новий фестиваль медіа мистецтва – аудіовізуальний проект ТЕТРАМАТИКА. Впродовж 12 днів, по 13 жовтня включно у програмі: виставки медійних об’єктів, аудіо-візуальні перформанси, обговорення. За організацію фестивалю медійного мистецтва взялася мистецька організація НУРТ, яка також організовує у Львові фестиваль електронної експериментальної музики Vox Electronica, фестиваль сучасного сакрального мистецтва Сакральний простір та чимало інших мистецьких проектів. 

 

Перформанс Михайла Барабаша. Проект "Сакральний простір-2013"

 

Напередодні першого фестивалю аудіо-візуального мистецтва ТЕТРАМАТИКА з одним з засновників фестивалю, художником Михайлом Барабашем про деталі і цілі проекту розмовляла Анна Поляк.

 

 

А.П.: – В Україні, у Львові зокрема, медіа-мистецтва не так багато, кілька імен можна назвати, а ви вирішили аж 10-тиденний фестиваль влаштувати.

М.Б.: – Думаю, ми доведемо протилежне. Чому медіа мистецтво не розвивається у нас, у Львові? Воно насправді  стрімко стає популярним і багато художників хочуть там себе спробувати, але не всі можуть собі це дозволити. Одна з  найбільших перешкод – відсутність платформи, де б можна було розвиватись. У Львові є «Дзиґа», колись вони підтримали Сергія Петлюка і допомогли йому реалізувати проект, (проект «Дихання» – ред. ), забезпечили його необхідним матеріалом. Вони повірили в цей проект, їм сподобалась ідея, це дало Сергію і творчий, і в певному сенсі рекламний імпульс, він засвітився з цим проектом, і йому вже було легше рухатися далі. Але, на жаль, не всі мають таку можливість. Ми з великою заздрістю дивимося на Вроцлав, де є Центр Мистецтва WRO: мистецько-кураторська платформа, яка об’єднує сучасне мистецтво і нові медіа. Центр  WRO заснував Фестиваль нових медіа WRO. Їх фінансування нам і не снилось. Останнім часом Польський уряд все менше фінансує етнічні фестивалі, і все більше коштів вкладає у сучасне мистецтво, тому там і більше медіа-художників. А у нас в Україні, у Львові зокрема навіть немає в профільних арт-навчальних закладах жодної кафедри медіа-мистецтва. Натомість у сусідній Польщі такі кафедри є всюди, причому з серйозним технічним забезпеченням.

 

А. П.: – Чим буде відрізнятись ТЕТРАМАТИКА від інших подібних фестивалів?   

М.Б.: – Тетраматика – це чотири складові: зображення, звук, дія, інтеракція. І все пов’язано з сучасними технологіями. За цим принципом підбирали роботи, які будуть представленні на фестивалі. Цьогорічний фестиваль присвячений 100-річчю маніфестів футуристів, які заявили про важливість впровадження машин і нових технологій у світ мистецтва. ХХ століття – це століття технологій, яке запропонувало світу комп’ютер і Інтернет. Сьогодні світ переживає «бум» ІТ- технологій, у них дуже потужний потенціал для створення «іншого» мистецтва. І Львів у цьому процесі має великі шанси, адже у нас – чи не найпотужніший в Україні ІТ-кластер, а з другого боку – один з найпотужніших мистецьких осередків: Академія мистецтв, Коледж, Політехніка з її Інститутом Архітектури, Поліграфічна Академія… Нам, як то кажуть, сам Бог велів.

 

Лін Пей Чвен, "Портрет Єви Клон".

 

А. П.: – Михайле, розкажи про програму і про цьогорічних учасників фестивалю, зокрема як вибирали митців з-за кордону?  

М.Б.: – Хотілося здивувати і зацікавити наших відвідувачів. Тому ми в першу чергу орієнтувались на інтерактивні проекти. Зокрема будуть представлені інтерактивні інсталяції  Тамари Грідяєвої, Павла Яніцького. Іван Світличний виступить зі звуковим перформансом. У нас буде Антон Лапов з Луганська, він займається відео-артом і паралельно працює в Луганському краєзнавчому музеї. Сергій Петлюк на нашому фестивалі презентуватиме проект Empty city. На жаль, аудіо-візуальний проект Сергія Dies Irae зараз демонструють на виставці у Польщі, а він дуже добре підходить до нашого проекту. Будуть художники з Польщі, наші друзі Юрій Добжанський та його дружина Йоанна Земанек. Вони нам також порадили більшість іноземних учасників, зокрема художників з Бельгії, Німеччини і Тайваню. Ми чекали на приїзд Лін Пей Чвен, це професор мультимедійного мистецтва, директор Digital Arts Lab Національного університету Тайвані. Але через візові проблеми вона не приїде, як виявилось, у Тайвані немає жодного українського дипломатичного представництва. Натомість вона надіслала свою роботу. Це інтерактивні зображення, вони набирають кольору, коли людина до них підходить. Називається робота Портрет Єви Клон. Ми вирішили дві її маленькі роботи розмістити на великій довгій стіні, як своєрідний протест проти політичних факторів. На тій стіні їх могло б бути більше. На ТЕТРАМАТИКУ приїде також відомий відео-художник з Румунії Міхаль Греку. У Львові дуже активно і цікаво в напрямку кібер-культури працює Андрій Лінік, він заглиблюється у цю кібер-культуру, але він, на жаль, відмовився брати участь у нашому фестивалі. Нам також писали випускники київської медіа-школи, але то вже було запізно. Насамперед такий проект якраз потрібен початківцям.

 

А. П.: – Чи плануєте освітній блок у межах фестивалю ТЕТРАМАТИКА?

М.Б.: – Ми планували організовувати лекції, зустрічі програмістів з художниками, адже у Львівській Політехніці та у Франковому університеті є технічні факультети. Ми навіть підходили в ці вузи, спілкувались з деканами, але цих хлопців наразі мало цікавлять арт-проекти. В Академію ШАГ звертались, але їхнє розуміння арт-проектів на рівні 3-D та комп’ютерних ігор. Але у межах фестивалю відбудуться розмови з Мариною Фоменко про фестиваль Now&After, який вона організовує у Москві. Заплановані розмови про медійне мистецтво також з Богданом Шумиловичем та Яніною Пруденко.

 

А. П.: – Мета вашого проекту?

М.Б.: – Пропагувати в Україні розвиток мультимедійного та інтерактивного мистецтва. Ми хочемо показати якісні зразки європейського медіа-мистецтва, а також те, що відбувається у цій ніші в Україні, а таки щось твориться, тобто, є що показати. Наприклад, Євген Ващенко, медіа-художник з Києва, відкривав один з найвідоміших фестивалів відео-арту Ars Electronica. Таких митців треба піарити, тоді можна буде говорити про потенціал та рівень нових медіа в Україні. Ще одне з важливих завдань – створити на базі фестивалю майданчик та спільноту однодумців для обміну досвідом, ідеями, проектами.

 

 

УЧАСНИКИ:

Михайло Барабаш UA, Юрій Білей UA, Юрій Булка UA, blackhole-factory DE, Анна Василькова UA, Тамара Грідяєва UA, Міхай Ґреку RO, Юрій Добжанський та Йоанна Земанек PL, Антон Лапов UA, Сергій Петлюк UA, Іван Світличний UA, Арт група sviter UA, Лін Пей Чвен TW, Георгій Потопальський UA, Яніна Пруденко UA, Марія Сейнев BE, Вітольд Стельмашнєвіч PL, Марина Фоменко RU, Олексій Хорошко UA, Ґреґор Штвєртня PL, Богдан Шумилович UA, Павел Яніцький PL

 

 

ПРОГРАМА

http://www.tetramatyka.nurt.org.ua/Tetramatyka_program.html

 

2 жовтня (середа), 18:00, Музей Ідей  (вул. Валова, 18)

Відео об’єкти: Михайло Барабаш [UA], Юрій Добжанський [PL], Йоанна Земанек [PL], Марія Сейнев [BE], Вітольд Стельмахнєвіч [PL], Олексій Хорошко [UA], Ґжеґож Штвєртня [PL], Марина Фоменко [RU], арт-група “sviter” [UA]

Аудіо перформанс: «0 dB/10^3» Іван Світличний [UA]

 

3 жовтня (четвер), 14:00, Центр міської історії Центрально-Східної Європи  (вул. Богомольця, 6)

Марина Фоменко [RU] про фестиваль відео-арта "Сейчас&Потом", програма “Follow the Music”

 

6 жовтня (неділя), 15:00, Львівська Національній Галереї мистецтв ім.Б. Возницького (вул. Стефаника, 3)

Відео об’єкти та інтерактивні інсталяції: Анна Василькова [UA], Тамара Грідяєва [UA], Міхай Ґреку [RO] та Тібо Глейзе [FR], Лін Пей Чвен [TW], Сергій Петлюк [UA], Павел Яніцький [PL]

 

8 жовтня (вівторок), 18:00, Галерея Дзиґа (вул. Вірменська 35)

Звуковий об’єкт Юрій Білей [UA] «Порожнеча»

 

9 жовтня (середа), 18:00, Галерея «Detenpula» (+380935129544)

Відео об’єкт: Богдан Шумилович [UA] «štuka obiektyvna»

 

10 жовтня (четвер), 18:00, Порохова Вежа (вул. Підвальна, 4)

Аудіовізуальні перформанси: Михайло Барабаш, Остап Мануляк [UA], Юрій Булка [UA], blackhole-factory [DE]

 

11 жовтня (п’ятниця)

14:00, Галерея Дзиґа (вул. Вірменська 35)

Розмова за участі Богдана Шумиловича про текст у мистецтві.

18:00, Порохова Вежа (вул. Підвальна, 4)

Аудіовізуальні перформанси: Антон Лапов [UA], Ujif_notfound [UA]

 

12 жовтня (субота)

14:00, Галерея Дзиґа (вул. Вірменська 35)

Лекція Яніни Пруденко: «Медіамистецтво в Україні: онтологічний чи гіпотетичний статус?».

15:00, Галерея Дзиґа (вул. Вірменська 35)

Зустріч-розмова про мистецтво і технології.

 

 

 

 

02.10.2013