Расизм в офсайді

Завтра, 27 вересня, FIFA ухвалить своє рішення у дисциплінарній справі, порушеній після футбольного матчу збірних України та Сан-Марино 6 вересня у Львові. Чиновники Футбольної федерації України застерігають, що нас можуть покарати не лише дискваліфікацією трибун і грошовими штрафами, а й відбором очок...

 

 

Матч, який тріумфально закінчився для збірної України рахунком 9:0, поставив Львів в епіцентр не просто футбольного, а й політичного скандалу. Господарям матчу закидають використання нацистської символіки та вигукування расистських гасел. На цьому тлі використання піротехніки на трибунах — пісочок в бутсі: хоч муляє, але дрібниця…

 

Та львівські фани не зробили нічого такого, чого не чинять решта ультрасів. Чому ж Львів?

 

Naziональна збірна?

 

«Патрійоти хрєнови», — традиційно не добирав слів губернатор Харківщини Михайло Добкін. Він побоюється, що через дії львівських уболівальників майбутній матч України проти «кадри» Польщі у Харкові відбудеться за порожніх трибун. Так, це можливо. Однак в експертних колах кажуть, що FIFA може вдатися до ще суворішої кари — присудження технічної поразки.

 

Зі слів віце-президента ФФУ Сергія Стороженка, FIFA порушила дисциплінарну справу, яка, зважаючи на попередні гріхи українських вболівальників, може обернутися і дискваліфікацією трибун, і грошовими штрафами, і відбором очок. Стороженко поінформував, що FIFA ухвалить рішення 27 вересня, у п'ятницю.

 

Чим завинили ультраси у Львові? Спершу йшлося про використання піротехнічних засобів (так званих «фаєрів» — барвистих свічок, які запалюють після голів, перед фінальним свистком абощо) та забороненої символіки. Пізніше з різних джерел посунула детальніша інформація: на стадіоні нібито вивішували символ дивізії СС «Галичина», демонстрували код «88» (знак, що символізує клич «Heil Hitler», «HH»), вимахували прапорами ОУН-УПА.

 

 

Найкурйозніший закид стосується до натуралізованого українця Едмара Галовського, що його групка львівських фанів нібито зустріла «мавпячими вигуками», натякаючи на екзотичний як для Львова колір шкіри. Чому найкурйозніший? Бо Едмар зізнався, що не має підстав для скарг і, навпаки, втішений підтримкою «Арени Львів», яка надихнула синьо-жовту дружину на голеадорський рекорд.

 

Що можна засвідчити напевне — «світлова» підтримка на «Арені Львів» не вирізнялася нічим іншим навіть на тлі матчів внутрішнього чемпіонату України. Фаєри не перешкоджали грі, вболівальники не кидали їх на поле, і коли диктор раз у раз оголошував з гучномовців, що треба припинити правопорушення, це відверто дратувало. До слова, промовець іще тоді попереджав, що багаторазове запалювання «фаєрів» може обернутися покаранням для збірної України, проте в це не вірилося, бо на позір дії ультрасів виглядали буденними.

 

«Нам образливо»

 

Директор «Арени Львів» Роман Черхавий зберіг про гру 6 вересня щонайліпші враження. В розмові з «Z» він дивується зі скандалу.

 

«Ті плакати, котрі "інкримінують", — я їх практично не бачив. Делеґат помітив символіку, сфотографував… Звісно, це дуже образливо. Відразу після матчу все було добре, ми не отримували зауважень, хоч на стадіоні запалили кілька петард. Але вони є в кожному матчі й по всьому світу. А щодо плакатів, вважаю, що їх принесли провокатори», — каже Черхавий.

 

Простежити за тим, що приносять уболівальники, працівникам стадіону дуже важко. «Адміністрація не має права проводити обшук. Обшук — це компетенція інших органів, а з нашого боку це було б порушенням прав людини. Може йтися про візуальний огляд: перевірити, чи є банки з пивом, пляшки з горілкою, чи хтось не несе довгих палиць, якими можна завдати травм. А що в кишені — за всіма не проконтролюєш, особливо коли люди йдуть у куртках, светрах. Припустимо, він зайшов на стадіон, зняв куртку — а там сумнівне гасло. Такого не впильнуєш», — розповідає директор.

 

Роман Черхавий також заперечує підозри, що «Арена Львів» ще перед матчем опинилася під ризиком звинувачень. Попередження диктора він пояснює так: «Це є нормальний комплект попереджень: і Львів, і Харків — усі отримують від FIFA вказівки щодо того, як не допускати гасел, котрі можуть спричинити міжнаціональну ворожнечу, або від расистських вигуків».

 

Бандері на футбол — зась

 

Уболівальники збірної України відкидають звинувачення. Лідер організації «Завжди вірні» (репрезентує фанів львівських «Карпат») Тарас Павлів заявив про фаєри, що вони є неодмінним атрибутом підтримки, а відтак ультраси ніколи від них не відмовляться. Він також зауважив, що ФФУ не видавала офіційних приписів щодо заборони символіки дивізії «Галичина».

 

У четвер «Завжди вірні», а також їхні соратники з руху «Друзі Динамо», оприлюднили відкритого листа на адресу керівників FIFA  та UEFA, в якому висловили своє ставлення до використання нібито нацистської символіки. Їхнє звернення зумовлене інструкцією FARE — організації «Футбол проти расизму в Європі», яка відстежує наявність сумнівної символіки на матчах. Цю інструкцію у відкритому доступі можна знайти в Інтернеті. У «чорному списку» FARE опинилися відразу чотири типажі з України: крім символіки СС «Галичина» та зображення Wolfsangel (в українських реаліях з «Вовчим гаком» ототожнюють символ «Nаціональна Iдея»), під заборону потрапили також червоно-чорний прапор ОУН і портрети Романа Шухевича та Степана Бандери.

 

 

«Ми були шоковані тим, що до дискримінаційної символіки внесено символи національно-визвольної боротьби українського народу. Наприклад, червоно-чорний прапор Організації українських націоналістів. Під цим прапором в часи Другої світової війни українці чинили опір двом найпотужнішим тоталітарним режимам світу — гітлерівському та радянському (прикметно, що ультраси акцентують на боротьбі з гітлеризмом. — "Z"). У значної частини українців цей прапор асоціюється з героїчними сторінками власної історії. Тому в нас виникає запитання щодо компетентності та неупередженості експертів FARE. Також дивно бачити в числі дискримінаційних символів портрети керівників українського визвольного руху Степана Бандери та Романа Шухевича. Не справа FARE давати оцінку історичним постатям, які для великої кількості українців є національними героями», — йдеться у зверненні фанів.

 

Попри очевидну сумнівність «чорного списку», до звітів FARE постійно потрапляють і зображення Бандери, і червоно-чорний прапор (у цьому можна пересвідчитися, проглянувши моніторинґ за 2011 рік на офіційному сайті). Здебільшого упівську символіку виявляють на трибунах фанів «Карпат» і «Динамо», відомих своїми правими поглядами. З іншого боку, одним з авторів звіту є учасник радикальних лівих рухів. Партнером FARE в Україні, зокрема, виступає затятий ворог «Динамо», київський клуб «Арсенал» — кістяк фан-сектору «канонірів» становлять антифа-активісти. Ясна річ, що за таких умов рапорти FARE виглядатимуть тенденційно принаймні щодо футбольних клубів. Шкода, що цю чашу тепер мусить випити головна команда країни — її національна збірна.

 

Хрест на трибуні

 

Збірна України може стати жертвою нових правил FIFA і UEFA. Допіру цієї весни міжнародні футбольні організації вирішили посилити відповідальність національних федерацій за прояви національної чи расової нетерпимості. 31 травня FIFA постановила: за прояви ксенофобії каратимуть попередженням, штрафом або матчем при порожніх трибунах, а якщо неподобства повторяться, то це загрожуватиме серйознішими санкціями — зняттям очок і навіть виключенням команди з турніру.

 

Питання про те, чи є підстави карати збірну України, виглядає направду сумнівним, але віце-президент ФФУ Сергій Стороженко заявив, що для України то вже не перше попередження. Саме тому нашу збірну й може спіткати гірший зі сценаріїв FIFA… Достеменно відомо принаймні про такий епізод: 22 березня, під час матчу збірної у Варшаві між Україною та Польщею, експерти FARE зауважили на трибунах символіку з кельтськими хрестами. Спершу ці атрибути приписували «біло-червоним», але пізніше польській федерації вдалося довести, що хрест належав українським уболівальникам, — відповідні докази лягли на стіл FIFA.

 

У відборі на чемпіонат світу в Бразилії 2014 року ще не доходило до зняття пунктів. Максимальне покарання, яке присуджували федераціям, утілювалося в порожніх стадіонах. Збірна Болгарії була змушена зіграти один з домашніх матчів без уболівальників, бо в грі проти Данії ультраси ображали темношкірого гравця. А угорці мусили бігати на порожньому стадіоні через фанів, які збиткувалися над гравцями збірної Ізраїлю.

 

Збірній Хорватії пощастило більше: за образи, які лунали в Загребі на адресу гравців Сербії, FIFA присудила штраф.

 

Але ці санкції застосовано ще в січні, перед появою нових правил у боротьбі з ксенофобією.

 

Крім України, перед «судом» постануть Румунія (вболівальники тримали плакат з ультраправими гаслами на матчі проти Туреччини) та Македонія (фани нібито обзивали темношкірого гравця збірної Шотландії).

 

Україна. Крайня

 

І хоч FIFA розглядає кілька дисциплінарних справ, однак спроби натягнути расистський жупел на український футбол категорично дивують. У Європі є безліч радикальних футбольних угрупувань, що їх бояться приймати на власних стадіонах, — а крайніми виявляються українці… Тут іще можна згадати про «казус Сола Кемпбелла»!*

 

Зазначмо, що невдовзі після матчу з Сан-Марино, й акурат перед грою з Англією українські вболівальники теж потрапили до «чорної хроніки» – в Києві побили гостей із Туманного Альбіону. Відповідальність за напад поклали на українських фанів. Індійська правозахисниця Мрідула Гош, яка працює в Україні і є партнером FARE, висловила обурення тим, що вболівальники знову радикалізуються. «Хіба не жахливо, що це сталося в центрі столиці, котра прагне до Європи?» — додала вона.

 

Втім офіційні фан-клуби відмежувалися від нападу й засудили бійку «з англійськими дідусями». Але навряд чи хто з публіки з'ясовуватиме, чи англійців били організовані фан-середовища, а чи гопники. Поголос вже пішов…

 

Дискусії останніх трьох тижнів, що минули після матчу з Сан-Марино, не відпускають від підозри, що «націгейт» проти України мине не просто так, і багато хто спробує отримати від цього зиск. (Від одного з представників футбольного істеблішменту Львівщини взагалі довелося почути підозру, що скандал на «Арені Львів» був інспірований — аж до того, що група провокаторів спеціально вбралася в нацистську символіку. Але конспірологічні теорії залишмо збоку).

 

Футбольна справа може стати підставою для звинувачень українців у нетерпимості на міжнародній арені (ще не забулися заяви щодо присвоєння звань «Героя України» Бандері та Шухевичу; обурення з приводу проходження до парламенту «Свободи»). Скандал також може зіграти свою роль усередині країни. У футбольному вимірі — в Україні зараз багато конкурентів за право приймати національну збірну, тож навіть якщо 27 вересня ми відбудемося легким переляком, то матчі на «Арені Львів» опиняться під питанням — на щастя, мабуть, для решти міст…

 

У політичному вимірі — нині стаємо свідками поляризації суспільства, і під вибори-2015, можливо, знову роздмухуватимуть конфлікт між Сходом і Заходом (просторікування Добкіна це підтверджують). Львів, на жаль, може пропустити в публічній опінії гол у власні ворота — йому й без того постійно нав'язують імідж нетерпимого міста. Дарма що фаєрів було небагато, а ксенофобії ще менше — номінально звинувачення в расизмі буде гучним. І вже промовчмо про те, що національна збірна може надщербити шанс на Мундіаль-2014…

 

* Сол Кемпбелл – леґендарний англійський футболіст, колишній капітан збірної, який перед Євро-2012 звернувся до вболівальників з проханням не їхати до України через розгул расизму. «Залишіться краще вдома і подивіться матчі збірної по телевізору. Ризикувати не варто, інакше ви можете повернутися додому в труні», — переконував Кемпбелл. Скінчилося тим, що задоволені перебуванням в Україні англійські фани провели в центрі Києва веселу акцію з розмальованою домовиною й порадили Солові попросити вибачення.

 

26.09.2013