Золото на Храмовій горі

Біля підніжжя Храмової гори в Єрусалимі археологи зробили дивовижне відкриття: два згортки, віком  майже 1 400 років, у яких були золоті монети, золоті та срібні прикраси та золотий медальйон. Скарб лежав тут з часів перського завоювання Єрусалиму, і, ймовірно, власники сховали його перед втечею.

 

 

Вже багато років на Храмовій горі ведуть розкопки археологи Єврейського університету в Єрусалимі. Адже південніше від плато, оточеного муром, знайшли залишки будівель періоду Першого храму, збудованого близько 950 р. до н.е. Проте зараз дослідники зробили значно молодшу знахідку. Серед руїн будівлі візантійської епохи початку 7 ст. археологи наткнулся на два згортки зі скарбами, які колись, ймовірно, належали єврейським мешканцям міста.

 

Місце на Храмовій горі, де виявили скарб 

 

У згортку знайшли золотий медальйон, на якому вигравіюваний канделябр на сім свічок, ритуальний шофар і сувій Тори. «Це була цілковита несподіванка», – сказав керівник розкопок Ейлат Мазар. Семисвічник є таким же символ іудаїзму, як і Тора, й вказує на те, що скарби колись належали євреям міста. З місця знахідки видно, що принаймні один зі згортків був закопаний першим.

 

Археологи припускають: десятисантиметровий медальйон не був прикрасою, яку носили на шиї, а був оздобленням Тори – сувою з текстами Старого Завіту. Й дві менші прикраси – одна з золота, інша зі срібла – також є прикрасами святого тексту євреїв. Якщо ця інформація підтвердиться, то ці предмети стануть найбільш ранніми, які коли-небудь знаходили, –  наголошують історики.

 

 

Золотий семисвічник зі скарбу на Храмовій горі 

 

36 золотих монет, які виявили в одному із згортків, є лише третьою знахідкою золотих монет на території Єрусалиму. «Це монети часів правління різних візантійських імператорів періоду з 4 по початок 7 ст.», – сказав Мазар. У цей час Єрусалим був частиною Східної Римської імперії, й тут вже запроваджували християнство. Впродовж майже всього цього періоду євреям було заборонено заходити до міста.

 

У час, коли закопали цінності, Єрусалимом і значною частиною Ізраїлю правили перси. Багато євреїв, які втекли з міста під час візантійського правління, поступово поверталися сюди після встановлення перської влади 614 року. Але вже за кілька років євреїв знову виганяли з міста: чи через заворушення, чи через бажання перського правителя догодити Візантії – поки неясно. Ймовірно, скарб, який виявили на відстані близько 50 метрів від мурів храму, заховали втікачі цього часу.

 

«Можливо, скарб мав стати внеском на будівництво нової синагоги, – припускає Мазар. – Але, очевидно, місія зірвалася». Коштовності залишили, але власники так і ніколи за ними не повернулися». Разом з монетами та оздобленнями Тори в згортках знайшли золоті кульчики, позолочену шестикутну призму та срібний злиток.

25.09.2013