Італійський економіст Паскуале Трідіко, який досліджує економіку країн Східної Європи, втретє побував в Україні. Говорячи про ситуацію в нашій державі, він підкреслює, що визначальним фактором, який зможе поліпшити наше економічне становише, є середній клас. А його потрібно зміцнювати, обстоюючи інтереси всього народу через структури науки та освіти, охорони здоров'я, комунікації. Учений наголошує, що про революцію чи про радикальні зміни — не йдеться. Найважливіше, що має зробити Україна, — це підписати договір про асоціацію з Європейським Союзом, а її громадяни мусять усіма способами сприяти її підписанню. На проблеми, що можуть виникнути в разі вступу України до ЄС, експерт дивиться оптимістично: «Кожна країна в рамках Європи може належати до ЄС, якщо дотримується трьох принципів: демократичність, верховенство права, функціональний ринок. Для України єдиний вихід — усунути олігархію, закріпити законність та демократичність. У цьому разі всі відмінності між Францією, Німеччиною та Україною знівелюються».

 

Про особливості економічної ситуації в Україні та перспективи її членства в ЄС пан Трідіко розмовляв з кореспондентом «Z»:

 

Паскуале ТРІДІКО:

 

ЕКОНОМІКА ЄС НЕСУМІСНА З ОЛІГАРХАТОМ

 

 

– Перше питання до Вас як до експерта з економіки Польщі стосуватиметься наших західних сусідів. На початку 1990-х Україна та Польща мали приблизно однакові шанси для розвитку своїх економік. Однак на сьогодні Польща далеко попереду України. Тож що в транзиті від соціалістичної до ринкової економіки поляки зробили правильно, а українці — ні?

 

– Вирішальне значення мав фактор Євросоюзу. Майже всі політичні діячі сучасної Польщі, незалежно від своїх ідеологічних уподобань, взяли безкомпромісний курс на євроінтеґрацію, і у виконанні умов вступу до ЄС були одностайними. Саме це створило основне підґрунтя для росту її економіки, адже конче потрібно було неухильно дотримуватися інституційних та правових стандартів Євросоюзу. Економіка ЄС несумісна з олігархами, що панують нині в Україні. Тож, послідовно дотримуючись курсу на євроінтеґрацію та не дозволивши розвинутись олігархату, Польща заклала інституційні основи своєї економіки, які й дали їй змогу надалі успішно розвиватись.

 

– Договір про Асоціацію дасть змогу поглибити співпрацю України з ЄС, однак його ратифікацію відклали у зв'язку з політичною ситуацією в Україні. Якщо ж абстрагуватись від політики і розглядати Асоціацію виключно під економічним кутом, то чи готова Україна тісніше співпрацювати з ЄС, а ЄС, своєю чергою, визнати її як повноправного партнера?

 

– Я думаю, що так. Візьмімо, для прикладу, такі країни, як Болгарія та Румунія, які вже 7 років у ЄС. У 1990-х вони були бідніші, ніж сучасна Україна, а політична ситуація у них теж була далека від стабільності. Головна проблема України не в стандартах життя і навіть не в стабільності урядування, а передусім у невизначеності її зовнішньополітичного курсу. Цей курс мусить бути встановлений раз і назавжди, й Україна має послідовно його дотримуватися. Вплив з боку Росії є дуже сильним. Хочу відразу зазначити, що Україна не повинна бути налаштована проти Росії. Навпаки, Росія є і має бути дуже важливим закордонним партнером для України. Проте, співпрацюючи з Росією, Україна повинна зробити однозначний вибір, куди вона хоче рухатись — в ЄС чи Митний союз, — і в цьому виборі не може бути жодних компромісів.

 

– Сучасний Євросоюз переживає чимало внутрішніх проблем, передусім в Греції та інших південних країнах. Враховуючи це, як би Ви оцінили здатність самого ЄС до розширення співпраці з Україною?

 

– Проблема в тому, що в часи криз процес розширення ЄС відбувається дуже повільно. Так, зараз є криза, однак вона не триватиме вічно. Макроекономічні показники вже стабілізуються, й економісти прогнозують, що в майбутньому вони тільки поліпшуватимуться. Вихід ЄС з кризи є добрим шансом для України. Якщо її керівництво продемонструє політичну волю, то, на мій погляд, має всі шанси домогтися підписання Угоди про асоціацію цієї осені. 

 

– Щоб модернізувати економіку та вийти з ролі сировинного придатка, Україні потрібні закордонні технології та інвестиції. Однак підприємці з ЄС не мають бажання інвестувати в Україну і відкривати тут свій бізнес, адже її імідж не завжди привабливий. Що треба робити Україні, щоб покращити свій імідж та залучити більше інвестиції? 

 

– Це дуже важливе запитання. Я вважаю, що Україні треба покращувати не свій імідж, а варто було б зосередитись на політичній ситуації. Якщо в країні політична стабільність, то й до неї приходять інвестиції.  Якщо в країні політична стабільність, то й її уряд працює ефективно, а корупція зменшується. Існує пряма залежність між урядовою ефективністю та рівнем корупції: що ефективніший уряд, то нижча в країні корупція, і навпаки. Ключовим словом тут є стабільність. Що потрібно інвесторам? Передусім закони, які не змінюються, як флюгер від вітру. Інвестор мусить бути впевнений, що законодавство, яке є в країні сьогодні, буде в ній і завтра, і післязавтра. Інвестор не понесе свої гроші в економіку країни, якщо її майбутнє невизначене. Свого часу незмінність курсу Польщі на євроінтеґрацію переконала закордонних партнерів у стабільності її законів та політичної ситуації. Як наслідок, в її економіку потекли інвестиції, які й стали величезним поштовхом для модернізації.

 

– Була мова про те, що Ви напишете книжку про економіку України. Ви справді таке плануєте?

 

– Так, звісно. Спершу я зосереджуся на окремих статтях, на основі яких згодом видам книгу.

 

Розмовляв Євген ЛАНЮК

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Паскуале Трідіко народився 1975 р. в Калабрії, зараз живе у Римі.

У 2004 р. захистив дисертацію з економіки на тему «Інституційні зміни та функціонування економіки в країнах з перехідною економікою: на прикладі Польщі».

Він є автором книжки «Інститути людського розвитку та економічного зростання в країнах з перехідною економікою».

Сферою професійних зацікавлень дослідника є економіка країн Східної Європи, яку він називає «соціальною лабораторією». Він стверджує, що, на відміну від країн Центральної Європи, в колишніх радянських республіках стабілізація економіки ще не відбулася і так званий «перехідний період» досі триває.

Наразі Паскуале Трідіко викладає економіку в університеті RomaTre у Римі, є запрошеним лектором у Польському економічному університеті у Вроцлаві, а також обіймає посаду Генерального секретаря Європейської асоціації еволюційної політичної економії (European Association for Evolutionary Political Economy (EAEU).

 

12.09.2013