288-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 Європейський парламент голосуватиме за резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу в наступний четвер, 15 грудня. Про це повідомляє "Укрінформ", покликаючись на порядок денний пленарного засідання ЄП на наступний тиждень. У першій половині 15 грудня відбудуться обговорення на тему: “90 років після Голодомору: Визнання масових вбивств через голод геноцидом”. Вже після обіду, між 13:00 до 15:00 за київським часом, заплановане голосування.

 

 

19:18 Папа Римський Франциск під час молитви на урочистостях непорочного зачаття Пречистої Діви Марії у Римі розплакався, згадуючи про страждання українців від російської агресії. "Пречиста Діво, я хотів би принести Тобі сьогодні подяку українського народу..." – сказав Папа перед тим, як його охопили емоції, і він був змушений зупинитися на пів хвилини. Як повідомляє Reuters, натовп людей, у тому числі мер Рима Роберто Гуалтьєрі, який був поруч із Папою, аплодував, коли зрозумів, що понтифік не може говорити, і побачив, що він плаче. Після перерви Франциск продовжив молитву. 

 

#молитва

 

"Пречиста Діво, я хотів би принести Тобі сьогодні подяку українського народу за мир, про який ми вже довго просимо в Господа. Натомість мушу знову представити Тобі благання дітей, похилих віком, татів і матерів, юнаків і дівчат цієї мученицької землі, що багато страждає. Та в дійсності ми знаємо, що Ти перебуваєш з ними та з усіма стражденними так само, як була біля хреста Твого Сина".

 

Папа Римський

 

 

18:45 Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому голові Національного банку України Кирилові Шевченку – заочне тримання під вартою. Як повідомив Центр протидії корупції, ухвала відкриває шлях для внесення Шевченка до бази Інтерполу як інструмента екстрадиції. "У разі ж повернення до України його мають затримати на кордоні і доставити до суду протягом 48 годин", – додали у ЦПК.

 

 

18:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 3 авіаційних удари, а також здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Вчергове ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Куп’янськ, Золочів та Очаків.

Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів та ствольної артилерії населені пункти Хрінівка і Грем’яч Чернігівської області та Середина-Буда і Чернецьке на Сумщині.

На Слобожанському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Варварівка, Дворічна і Кам’янка Харківської області. Авіаційного удару окупанти завдали неподалік Кам’янки.

На Куп’янському напрямку противник веде оборону. Здійснив обстріли по районах населених пунктів Берестове, Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і Піщане Луганської області.

На Лиманському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Макіївка, Площанка і Невське на Луганщині та Торське і Григорівка Донецької області. 

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони тридцяти населених пунктів.  Серед них – Андріївка, Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Веселе, Благодатне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Гостре, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Ворог завдав ударів силами оперативно-тактичної та армійської авіації по районах населених пунктів Спірне, Кліщіївка, Північне, Кам’янка, Первомайське та Невельське. 

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли позицій наших військ поблизу населених пунктів Вугледар, Новосілка,  Пречистівка і Золота Нива Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони двадцяти двох населених пунктів.  Зокрема це – Времівка і Новопіль Донецької області та Дорожнянка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове Запорізької області. Також окупанти задіяли авіацію для ударів по районах Малих Щербаків та Степового.

На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Здійснив танкові та артилерійські обстріли районів сімнадцяти населених пунктів. Серед них - Качкарівка, Монастирське, Новоберислав, Берислав, Львове, Іванівка, Новотягинка, Інженерне, Придніпровське і Антонівка Херсонської області та околиці міста Херсон.

На території російської федерації поширюється фейкова інформація, направлена на дискредитацію військово-політичного керівництва України, а саме надаються нібито докази призначення грошової винагороди за знищення військовослужбовців збройних сил російської федерації від 700 до 1 тисячі доларів США.

На тимчасово окупованій території Луганської області окупаційна влада проводить реорганізацію окремих підрозділів. Після проведення зазначених заходів родичам загиблих військовослужбовців відмовляють у нарахуванні компенсації у розмірі 3 мільйонів російських рублів у звʼязку з розформуванням підрозділу та відсутністю законних підстав.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 5 пунктів управління, 8 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів противника.

 

 

17:54 Правоохоронці викрили один із вінницьких машинобудівних заводів на тому, що він уже після початку повномасштабної військової агресії РФ проти України продовжував співпрацю з Росією. "В умовах воєнного стану керівництво заводу налагодило поставки комплектуючих для ремонту та обслуговування машинобудівної галузі. Це шестерні, секційні насоси, гідромотори, гідравлічне обладнання, які використовуються у військовій техніці", – йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора. Для реалізації схеми підприємці використовували субпідрядників, аби через Румунію, Туреччину та Казахстан ввозити до Росії комплектуючі. Встановлено, що деталі використовувались для ремонту російської військової техніки.

 

 

17:25 На авіабазі в окупованому росіянами Бердянську пролунало три потужні вибухи, а за ними ще 15 вибухів меншої сили. Після цього на базі виникла масштабна пожежа. Майже всі "швидкі" та пожежні машини, котрими диспонують міські служби, контрольовані окупаційною адміністрацією, виїхали на місце події, повідомила "Суспільному" голова міської військової адміністрації Бердянська Вікторія Галіціна.

 

 

16:59 Росіяни завезли на територію Запорізької АЕС кілька реактивних систем залпового вогню "Град" і розмістили їх біля енергоблока №6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомляє Енергоатом. У компанії припускають, що найбільш вірогідною провокацією будуть обстріли протилежного берега Дніпра, зокрема міст Нікополь і Марганець, установками "Град" прямо із майданчика ЗАЕС. "Звертаємося до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти, інформуючи про додаткове розміщення РСЗО «Град» безпосередньо на майданчику ЗАЕС. І вкотре закликаємо створити безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації", – йдеться у заяві "Енергоатому".

 

 

16:34 Сполучені Штати Америки у рамках обміну поневоленими з Росією обміняли баскетболістку Бритні Грайнер на російського торговця зброєю Віктора Бута. “Кілька хвилин тому я розмовляв із Бритні Грайнер. Вона в безпеці. Вона в літаку. Вона у дорозі до дому”, – повідомив президент США Джо Байден у твіттері. Натомість у МЗС Росії поінформували, що Грайнер обміняли саме на Бута. Обмін відбувся в четвер, 8 грудня, в аеропорту Абу-Дабі. Грайнер виступала за Єкатеринбурзький жіночий баскетбольний клуб УГМК. Її затримали у лютому в аеропорту Шереметьєво, звинувативши у перевезенні гашишної олії.

 

 

16:11 Київська міська рада дерусифікувала у столиці ще 32 вулиці. Зокрема, бульвар Дружби народів перейменовано на бульвар імені Миколи Міхновського. Загалом у Києві вже перейменували 237 міських об’єктів.

 

 

16:00 Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Аґнес Штрак-Циммерманн підтвердила інформацію Frankfurter Allgemeine Zeitung, що США схвалюють передачу Німеччиною Україні танків Leopard 2.

 

 

15:36 Секретар РНБО Олексій Данілов розкритикував заяву колишньої канцлерки Німеччини Анґели Меркель про те, начебто українсько-російська війна має завершитися за столом переговорів, і наголосив на тому, що спокій буде лише після капітуляції Москви. "Щоб завершити війну, Україні не потрібен стіл переговорів, капітуляцію путіна можна прийняти і стоячи", – написав Данілов у твіттер. Принагідно він пригадав колишній урядовиці її стосунок до "мінських угод".

 

 

15:31 За останні 30 днів в експлуатацію до Збройних Сил України допущено сім зразків БПЛА українського виробництва, що є результатом цифрової трансформації армії, а також змін правил у сфері залучення інновацій у потреби оборони, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. Це ефект значно спрощеної процедури допуску озброєння та військової техніки до експлуатації у Збройних Силах, раніше армія приймала до експлуатації 1–2 зразки БПЛА на рік. Зараз на розгляді перебуває ще 19 заявок щодо допуску до експлуатації БПЛА українського виробництва, рішення стосовно яких планують ухвалити до кінця року.

"Зважаючи, що сьогодні БПЛА закуповує Міноборони за бюджетні кошти, фонд United24 та різні волонтерські організації, фактично кожен розробник, у кого є реальний продукт, може знайти ресурси. Старожили українського ВПК кажуть, що це революція, щось таке, чого вони не могли уявити", – зазначив Олексій Резніков.

 

 

15:19 Служба безпеки України повідомила, що завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП), які розташовані у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях. Встановлено, що під час захоплення Херсона місцевий архімандрит, настоятель Успенського собору, був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів. На території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, викрадених рашистами з будинку почесного консулу Литовської Республіки під час окупації Херсона. За викритими фактами розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

У Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі на Черкащині виявлено прапор так званої «новоросії» та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

На території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і скиту в Житомирській області викрито колишніх кримінальників, які підтримують зв’язок з абонентами рф. Наразі ці контакти перевіряє СБУ. В іншому монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайдено тексти молитов за країну-агресора та російські «підручники», в яких вихваляють кремлівський режим.

 

 

14:51 Енергосистема України після пошкодження під час ракетних ударів електростанцій та високовольтної мережі продовжує відчувати значний дефіцит електроенергії, повідомили в НЕК "Укренерго". Через перевищення доведених обленерго лімітів споживання в окремих регіонах вимушено вводяться графіки аварійних відключень. Ситуацію ускладнюють погодні умови: в багатьох регіонах на заході країни мороз, дощ зі снігом та сильні пориви вітру спричиняють обледеніння проводів та їхнє пошкодження. Цілодобово тривають аварійно-відновлювальні роботи в Київській та Одеській областях.

 

 

14:33 Станом на 7 грудня ЗСУ звільнили 1888 окупованих населених пунктів, повідомив Президент України Володимир Зеленський. Але ще майже стільки ж українських міст і сіл залишаються в окупації. 

 

 

13:28 У системі охорони здоров'я працює близько трьох тисяч генераторів для забезпечення безперебійним електроживленням лікарень. Для них щоденно потрібно 1600 тонн палива. Про це в етері національного телемаратону заявив заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко. "Слід розуміти, що кількість палива для забезпечення цих генераторів величезна, це мінімум 1600 тонн на добу. І забезпечення паливом – це відповідальність і закладу, і місцевої військової адміністрації, і власників закладу", – сказав Яременко. Менеджмент розглядає шляхи, як оптимізувати надання медичних послуг пацієнтам у лікарнях. "Реанімації, операційні, критично важливе обладння підключені до автономного живлення... Одночасно пацієнти, які лікуються в терапії, де немає моментальної загрози життю, якщо відключення затягується, то буде рекомендовано, щоб частина пацієнтів переходила на лікування на дому", – сказав представник МОЗу.

 

 

13:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Підрозділи 1-ої гвардійської танкової армії (1 ГТА) Росії, ймовірно, розгорнуті вздовж лінії оборони поблизу міста Сватове Луганської області.

• Вважається, що елітна 1 ГТА раніше зазнала у війні значних втрат, зокрема під час відступу з Харківської області у вересні 2022 року. Тепер вона, ймовірно, була частково посилена мобілізованими резервістами, хоча її чисельність залишається значно нижчою за необхідні понад 25 тисяч військовослужбовців.

• Росія вже завершила майже безперервну систему траншей уздовж 60 км між Сватовим та російським кордоном. Проте, незважаючи на тривалість цих робіт, глибина оборони залишається незрозумілою. Ефективність оборонних операцій 1 ГТА та інших формувань значною мірою залежатиме від рівня відповідної підтримки запасних позицій.

 

 

12:46 Президентка Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір'яна Сполярич прибула в Україну з чотириденним візитом. "Тут мирні мешканці сплачують величезну ціну у смертоносних бойових діях". Сполярич, зокрема, відвідає Миколаївську та Херсонську області, "які переживають жахливу зиму", зустрінеться з командами Червоного Хреста.

 

 

12:12 Українські правоохоронці у четвер проводять слідчі дії на трьох об’єктах УПЦ МП – Чоповицького Афонської ікони Божої матері жіночого ставропігійного монастиря, Казанської ікони Божої матері чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії, скиту цього монастиря на честь преподобного Сілуана Афонського. Мета перевірок – "виявлення та протидія підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі нашої держави".

 

 

 

11:49 Міністр енергетики Узбекистану Журабек Мірзамахмудов відкинув пропозицію Росії про створення "газового союзу", покликаного налагодити газопостачання у регіоні, зокрема з Китаєм. Мірзамахмудов наголосив на тому, що якщо Ташкент і укладе угоду з РФ, то це "не означає союз", а йтиметься про "технічний контракт". "Ми ніколи не підемо на політичні умови в обмін на газ", – затявся міністр.

 

 

11:10 Естонія припиняє мовлення російського телеканалу "Дождь" на своїй території після того, як латвійський національний регулятор відкликав ліцензію для телекомпанії через низку порушень у сфері національної безпеки. Раніше мовлення припинила й Литва.

 

 

10:48 Українські правоохоронці затримали в Києві колишню голову Куп'янської районної державної адміністрації, яка під час окупації підтримала загарбників. Росіяни затвердили її у складі керівного складу місцевого окупаційного органу; вона була "заступником керівника" Курилівської громади. "Перебуваючи на «посаді», виконувала вказівки кремля щодо поширення окупаційного режиму та залучення місцевих жителів до дій на користь країни-агресора. Крім того, вона брала участь у підготовці псевдореферендуму на захоплених територіях Харківщини", – повідомили в СБУ. Після деокупації регіону колаборантка втекла до Києва і намагалася оформити документи як переселенка зі сходу України, щоб після цього виїхати до Євросоюзу.

 

 

10:33 Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало звіт про страти та напади на цивільних осіб у трьох областях півночі України під час збройного нападу Росії – у Київській, Чернігівській і Сумській областях. Станом на 31 жовтня 2022 року УВКПЛ задокументувало загибель 441 цивільної особи (341 дорослого чоловіка, 72 дорослих жінок, 20 хлопчиків та 8 дівчаток). Управління продовжує роботу щодо підтвердження ще 198 ймовірних вбивств.

 

 

10:00 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 93 080 (+340) осіб,

танків – 2937 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 5911 (+2) од.,

артилерійських систем – 1925 (+2) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1603 (+2) од.,

крилатих ракет – 592 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4528 (+2) од.,

спеціальної техніки – 164 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

86,0% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,1% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

75,5% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

62,4% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:54 Південна Корея відправила до України 100 автомобілів-пікапів Ssang Yong Musso та п'ять мініекскаваторів DOOSAN DX17Z в якості гуманітарної допомоги від уряду Республіки Корея.

 

 

09:22 Американське видання Politico назвало Президента України Володимира Зеленського найвпливовішою людиною в Європі. "Європа змінюється. Континент переглядає свої стратегічні відносини, починає серйозно ставитися до оборони, переосмислює політику у сфері торгівлі та енергетичної безпеки. У широкому сенсі це переосмислення того, що означає бути європейцем. І багато в чому завдяки українському коміку, який став Президентом", – йдеться у публікації.

 

 

09:00 Переважна більшість американців продовжує підтримувати додаткове постачання Україні зброї (65%) та економічної допомоги (66%), прийом українських біженців (73%) та посилення санкцій проти Росії (75%), свідчать дані опитування Chicago Council 18–20 листопада 2022 р.  

 

 

Більшість вважає, що Сполучені Штати повинні продовжити поточний рівень підтримки України на невизначений термін (40%), ще 27% вважають, що підтримку треба посилити: США і союзники мають надіслати на допомогу Україні війська і швидко закінчити війну, і лиш 29% – що треба згортати допомогу Україні. Навіть серед республіканців прихильники згортання допомоги становлять меншість: 43% при 28% підтримки поточного рівня допомоги і 28% її кардинального посилення – останніх навіть більше, ніж серед демократів (25%).

 

 

При цьому більшість (56%) тих, хто вважає, що Україна перемагає у війні, стверджують, що Сполучені Штати повинні продовжувати поточний рівень допомоги на невизначений термін. Натомість по третині тих, хто вважає, що перемагає Росія, виступають за те, щоб Сполучені Штати поступово припинили свою підтримку України (36%) або втрутилися військовим чином, щоби припинити війну (33%).

Характерно, що на думку про те, хто перемагає, можуть впливати медіа, звідки респондент отримує інформацію: тільки 26% американців, що довіряють Fox News, вважають, що Україна перемагає, натомість серед аудиторії MSNBC таких 48%, NBC  – 36%, CNN – 32%. Загалом половина (46%) американців вважає, що у війні ще ніхто не перемагає, а по 26% – що перемагає Росія або Україна; серед демократів відповідно 23 і 32 відсотки, серед республіканців – 27 і 23 відсотки.

Але якщо внести в запитання ціну, яку американцям треба заплатити за підтримку України ("Чи США повинні підтримувати Україну стільки, скільки це потрібно, навіть якщо американським домогосподарствам доведеться як наслідок платити вищі ціни на газ і продукти"), підтримка порівняно з липневими 58% зменшується до 48% (61% серед демократів і 33% серед республіканців).

 

 

08:11 Після удару безпілотника по авіабазі «Дягілєво» під Рязанню в Росії з неї зникли щонайменше дев’ять стратегічних бомбардувальників Ту-22М, свідчать супутникові знімки сервісу Planet.com, зроблені вчора вранці. На цій авіабазі, що за 500 кілометрів від лінії фронту, дислоковані літаки-заправники Іл-76, розміщується 43-й Центр бойового застосування та переучування льотного складу, пілотів дальньої авіації.

 

 

08:00 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Тернова Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка на Луганщині та Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Майорськ, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

За минулу добу противник завдав 7 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза російських ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається і надалі.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Хрінівка і Грем’яч Чернігівської області та Нововасилівка, Улиця, Чернацьке і Середина Буда на Сумщині.

На Слобожанському напрямку обстрілів з танків та артилерії зазнали райони населених пунктів Уди, Ветеринарне, Стариця, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Амбарне, Бологівка, Дворічна, та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обороняється. Обстріляв райони населених пунктів Куп’янськ, Синьківка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Першотравневе, Харківської області та Стельмахівка і Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку зафіксовано вогневе ураження ворогом районів Греківки, Макіївки і Площанки Луганської області та Тернів, Діброви і Григорівки на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник не полишає спроб іти в наступ. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали населені пункти Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Залізне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли районів Вугледара, Богоявленки, Пречистівки та Золотої Ниви на Донеччині.

На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії, проводить посилення угруповання військ. Зафіксовано артилерійське ураження більш як 15 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Серед них – Золота Балка, Качкарівка, Львове, Токарівка, Інженерне, Антонівка, Дніпровське Херсонської області. Також під вогонь потрапили острів Білогрудий та міста Херсон і Миколаїв.

За наявною інформацією, в тимчасово окупованому місті Ясинувата Донецької області, під час перевезення одного з підрозділів окупаційних військ на бойові позиції втекли близько 20 осіб зі зброєю з числа раніше увʼязнених осіб. В результаті проведення розшукових дій трьох втікачів знищено. Заходи тривають. Як кажуть, бий своїх, щоб чужі боялись.

На тимчасово зайнятій території Запорізької області, з метою поповнення поточних втрат, російські окупанти планують мобілізувати місцевих жителів. Зокрема, в місті Мелітополь Запорізької області відзначено видачу повісток чоловікам призовного віку з вимогою прибути до військового комісаріату у найближчий час.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

В той же час наші воїни збили ударний БпЛА типу “Shahed-136” та розвідувальний дрон “Орлан”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили 6 пунктів управління, 5 районів зосередження особового складу, позицію артилерії та 2 склади боєприпасів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін створює умови для затяжної загарбницької війни в Україні.

• Путін використовує російську Раду з прав людини для консолідації влади, відкидаючи принципи міжнародного права в галузі прав людини.

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив з коментарями, які підтверджують попередні оцінки ISW, що оперативна пауза взимку 2022-2023 рр. була би на користь Росії.

• Російські війська вперше за три тижні застосували в Україні безпілотники "Шахід-136".

• Спроби Росії змусити Білорусь приєднатися до війни в Україні можуть спричинити тертя в білоруській армії.

• Російські війська, ймовірно, нарощують темп контратак у східній частині Харківської та західній частині Луганської областей.

• Російські війська продовжували наступальні операції на Бахмутському та Авдіївсько-Донецькому напрямках.

• Російські війська продовжували оборонні дії та перегрупування сил на сході Херсонської області.

• Незалежні російські медіа повідомляють, що мобілізаційні заходи триватимуть, незважаючи на заяви російських офіційних осіб про протилежне.

• Російська окупаційна влада, ймовірно, перетворює Маріуполь Донецької області на тилову військову та логістичну базу для російських військ.

 

08.12.2022