Цукорки Порошенка: заборонити не можна залишити в спокої

Заборонити не можна залишити в спокої. Як у тій байці — де собі хочете, там і ставте кому. Ще в понеділок російська санітарна служба заборонила ввезення кондитерської продукції української корпорації «Рошен» на територію РФ. А митниця сусідньої держави й далі пропускає українську продукцію на свою територію. Там кажуть, що не отримували жодних письмових розпоряджень щодо лєґумін виробництва фабрик Петра Порошенка.

 

Задля збереження і розширення для себе російського ринку, компанія Петра Порошенка цього року навіть повністю перевела друк обгорток продукції на російську мову

 

Тільки-но президент Росії відбув на батьківщину з Києва, де разом з Віктором Януковичем святкував річницю хрещення Русі, як у стосунках між країнами спалахнув скандал. Керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко заявив, що кондитерські вироби української корпорації «Рошен» не відповідають російським стандартам. Через це, мовляв, російська сторона змушена заборонити ввезення цукерок на свою територію. Сусідня держава не вперше погрожує заборонами щодо української продукції. Досить згадати минулорічні «сирні війни». «Z» спробував пошукати причини і наслідки таких «воєн». Українське експертне середовище виділяє декілька факторів, віддаючи перевагу політичним.

 

Російська сторона вустами керівника Росспоживнагляду Геннадія Онищенка 29 липня оголосила про невідповідність тамтешнім стандартам продукції чотирьох фабрик «Рошен»: київської, вінницької, маріупольської і кременчуцької. З його слів, український виробник допустив порушення в питанні безпеки та якості продукції. Онищенко ознайомив журналістів з результатами перевірки на спеціальній прес-конференції.

 

«Зокрема, продукція Вінницької кондитерської фабрики "Конафетто" не відповідала нормативам за вмістом жирів і органолептиці. Цукерки "Монблан" з шоколадом Київської кондитерської фабрики і цукерки "Монблан" крем-праліне з подрібненим горіхом, карамель з молочною начинкою "Молочна крапля" Кременчуцької фабрики, чорний шоколад "Рошен" Вінницької фабрики, цукерки "Вар'єте" з вершковим кремом та хрусткими кульками мали численні відхилення за показниками якості і так далі», — сказав Онищенко. Він також додав, що в молочному шоколаді «Рошен» виявлено недозволений бензопірен. Зі слів чиновника, усю лінійку продукції  українського виробника буде заборонено для ввезення на територію РФ.

 

Утім корпорація «Рошен» досі не отримувала офіційного повідомлення Російської санітарної служби про заборону постачання її продукції в Росію, заявили в прес-службі «Рошен». Цікаво, що станом на 30 липня продукція «Рошен» безперешкодно перетинала українсько-російський кордон. У Федеральній митній службі Росії кажуть, що  жодних письмових вказівок щодо необхідності заборони не отримували, хоч не відкидають можливості, що відповідні документи можуть надійти пізніше. Іншими словами, заборона поки що існує лише на словах Геннадія Онищенка.

 

Українські експерти не дуже довіряють російським перевіркам, запевняючи у високій якості української продукції.

 

Керівник відділу тестування науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій ставить під сумнів твердження Онищенка про невідповідність продукції «Рошен» стандартам, а також про вміст бензопірену (цей вуглеводень начебто виявлено в молочному шоколаді українського виробника — «Z»). «Заяв з російського боку (щодо невідповідності стандартам — «Z») було вже багато. Вже є досвід безпідставних звинувачень. Наприклад, звинувачували виробників сирів. Ми їх дуже багато перевіряємо. І ці звинувачення тоді не підтверилися», — каже Ніна Кільдій. Щодо шоколаду, то дослідження на його відповідність стандартам відбулося досить давно, у 2008 році. «Тоді не тільки в шоколаді "Рошен", а й в продукції інших виробників не було виявлено бензопірену», — зазначає експерт. Як пояснює пані Кільдій, дослідження, наприклад, на вміст у шоколаді бензопірену виконують нечасто через їх високу вартість.

 

Прес-секретар державного підприємства «Укрметртестстандарт» Роксолана Цірук запевняє, що «Рошен» щоквартально надає для перевірки свою продукцію, дбаючи в такий спосіб про якість.

 

«Ми 20 років перевіряємо саме київський завод цієї кондитерської корпорації. У них сертифіковані як обладнання, так і сама продукція», — зазначає фахівець і додає, що українська компанія акредитована і в Європі. Тому, каже вона, дивно чути про якісь претензії до якості. Роксолана Цірук просить не квапитися з висновками, оскільки інформація про заборону продукції є «лише в Інтернеті». «Давайте дочекаємося офіційних заяв, офіційних дій. Є лише заява, яку розповсюдили ЗМІ (заява Геннадія Онищенка — «Z»). Якщо будуть дії, буде і реакція, буде і незалежна експертиза», — заспокоює представниця ДП «Укрметртестстандарт».

 

«Якщо буде запит з російського боку щодо перевірки, то, звичайно, задовольнятимемо його. Однак до цього часу ніяких звернень до нас не надходило», — каже чиновниця.  

 

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко називає декілька причин ухвали заборонити ввезення до Росії продукції «Рошен». Одна з них — конкуренція. Експерт наводить приклад з «трубної» галузі, де Росія нещодавно постановила не продовжувати для України квоти на безмитне постачання труб. «Конкурентні стосунки між українськими і російськими виробниками труб існують. Я чув це від Глазьєва (радника президента РФ — «Z»). Ненадання квот залежить від політичної кон'юнктури», — зазначає експерт. Заборона на ввезення продукції «Рошен», каже він, також спричинена конкуренцію. Вона, ця заборона, нагадує «сирну війну», яку оголосили нашій країні рік тому. «Можливо, у росіян є формальні приводи для цього (забороняти ввезення продукції «Рошен» на свою територію — «Z»), їх завжди можна знайти, було б бажання. Тут треба з'ясувати, наскільки це реальні приводи чи штучні. Але головний чинник у цьому — політичний. Він пов'язаний з тим, що Росія впливає на Україну, демонструючи, що європейська інтеґрація призведе до серйозних санкцій для української економіки. Наші виробники можуть втратити цілу низку ринків у РФ. Зокрема, це стосується й українських кондитерів», — застерігає Фесенко.

 

Крім чинника економічної конкуренції, існує, на думку експерта, чинник Порошенка. «Він є активним пропаґандистом євроінтеґрації. Я думаю, що це ще й показове покарання Петра Порошенка», — певен політолог.

 

Порошенко сиґнал отримав. Тепер чекаємо, що відповість

 

Водночас Володимир Фесенко припускає, що Росія не буде робити різких кроків. Можливо, обмежиться лише заявою Онищенка. «Головне — зробити інформаційно-політичне попередження», — підкреслює аналітик. На його думку, подальші кроки у цьому конфлікті залежатимуть від європейських прагнень України. «Якщо ми підписуємо нову угоду з ЄС, то певне охолодження у стосунках з Росією, зокрема і певні дії з боку Росії, як-от перекриття певних ринків чи збільшення мит, неминучі. Плата за європейський вибір у стосунках з Росією буде», — каже Фесенко. Однак він переконаний, що навіть за таких умов з часом стосунки теплішатимуть, оскільки сторони шукатимуть нові форми співпраці.

 

31.07.2013