У Бродівської синагоги обвалився дах.

 

У Бродах обвалилася частина даху та колона синагоги, збудованої у XVIII столітті. Для обговорення шляхів порятунку пам’ятки архітектури національного значення проведуть комісійне обстеження.

 

Фото www.facebook.com/mrbrody.net

 

Будівля синагоги віддавна перебувала в аварійному стані, а цього тижня впала одна з колон та провалилася частина даху. У департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА припускають, що руйнування сталося через сильні снігові опади.

 

Фото www.facebook.com/mrbrody.net


«Ми плануємо виїзд на цей об’єкт, аби разом з органами місцевого самоврядування ухвалити рішення щодо подальшої долі синагоги. Залучимо архітекторів, подивимося, у якому вона стані. Зараз головне – подбати, щоб люди не мали туди доступу, аби не було ніяких травматичних випадків», – зазначила директорка департаменту Олена Васько.


За її словами, синагога давно аварійна – нею не опікувалися, бо не мали коштів. Наразі вона не включена у жодну цьогорічну програму реставрації. 
 

Фото www.facebook.com/mrbrody.net


«На жаль, обласна адміністрація не може підтримувати всі об’єкти у належному стані. З держбюджету фактично ніколи пам’ятки національного значення не фінансувалися. А такі об’єкти на обласний бюджет дають значне навантаження, тому що вони є дороговартісними: як виготовлення науково-проєктної документації, так і самі реставраційні роботи», – зазначила Олена Васько.


Однак у департаменті кажуть – шукатимуть кошти на розчищення та консервацію синагоги. Також розглядають варіант передачі об’єкту.

 

«Колись велична будівля тепер перебуває в критичному стані та потребує великих фінансових внесків для того, аби принаймні законсервувати пам’ятку. Таких коштів не мало місто Броди. І Бродівська міська територіальна громада теж не може дозволити собі такі масштабні інвестиції», – повідомили у Бродівській міській раді.

 

Керівник волонтерського центру фонду «Хесед-Ар'є» Олександр Назар зазначив, що зараз їхнє товариство планує створити робочу групу і шукати варіанти виходу з цієї ситуації.

 

«Насправді наша єврейська громада не така вже велика, там півтори тисячі осіб залишилося – і, звісно, це все складно, але можна, особливо в Бродах. Знаємо, там було дійство 2019 року, хоч на синагогу це дуже не вплинуло, але німецькі та австрійські туристи до Бродів мають дуже великі симпатії – коли вони приїжджають до Львова, то на 2–3 день відвідують Броди. Там народився Йозеф Рот, і це місце для них – як паломництво», – розповів Олександр Назар у коментарі «Суспільному».

 

Для довідки.


Муровану синагогу у Бродах на місці дерев'яної розпочали будувати 1742 року. У ХХ столітті під час Другої світової війни будівлю пошкодили. У 60-х роках минулого століття її ремонтували та облаштували склад. Потім через протікання даху будівлю перестали використовувати. У 1988 році обвалилася західна стіна споруди. У 1991 році була спроба реставрувати синагогу, проте далі риштування справа не пішла.
 

03.03.2021