У Львові законсервують фрагменти Високого муру XV століття.

 

У Львові на площі Міцкевича, 9 розпочали консервацію залишків Високого муру і брукованої дороги XV ст. За підсумками роботи археологів, планують створити простір, де їх можна буде оглянути. Експозицію розташують у підвальних приміщеннях готелю, який має намір збудувати компанія «Центр розвитку нерухомості».

 

Фото https://suspilne.media

 

Група реставраторів працює на місці майбутнього готелю з кінця грудня 2020 року. Її очолює німецький фахівець Дірк Брюггеманн-Булгаков. До середини 2021 року реставратори мають ретельно законсервувати всі виявлені археологами знахідки й надійно захистити їх на період майбутніх будівельних робіт. Фінансує консерваційні роботи компанія «Центр розвитку нерухомості», авторський нагляд здійснює головна архітекторка компанії «Зелемінь» Наталія Зінчук.

 

«Музеєфікація муру і дороги – це фактично окремий підпроєкт у рамках майбутнього будівництва. Перш ніж розпочати його, ми кілька місяців вели консультації з українськими та зарубіжними експертами, щоб обрати оптимальний варіант, який допоможе зберегти нашу цінну культурну спадщину і представити її широкому загалу. У середні віки уся центральна частина Львова була оточена потужними оборонними мурами стінами, фактично це було "місто в місті", і незабаром львів’яни й гості міста зможуть побачити елементи цих фортифікацій у їх первісному вигляді», – розповів директор «Центру розвитку нерухомості» Євген Зінов’єв у коментарі «Твоєму місту».

 

  

Фото https://suspilne.media

 

За його словами, проєктувальник готелю – відоме польське архітектурне бюро Кuryłowicz & Associates – готовий у фінальному проєкті врахувати всі побажання й експертні рекомендації «Центру розвитку нерухомості».

 

Керівник консерваційних робіт Дірк Брюггеманн-Булгаков зазначив, що зараз роботи лише на початковому етапі.

 

«Ділянку доведеться розділити на дрібні квадрати і в електронному вигляді зафіксувати всі елементи, які містить кожен такий квадрат. По всій довжині дороги розробили 7 великих шаблонів, які до міліметра відображають профіль поверхні. Камені, з яких викладено дорогу, потребують спеціальної обробки, так само потрібно буде додати спеціальні ін’єкції в породу, щоб вберегти глину від розсипання в майбутньому. Загалом, якщо порахувати, нам потрібно буде законсервувати 25 тонн брукованого шляху. Це серйозний виклик. Але в результаті ми зможемо продемонструвати анатомію середньовічної вулиці Львова», – розповів він.

 

Фото https://zbruc.eu

 

Нагадаємо, український національний комітет ІКОМОС на початку січня скерував до президента України Володимира Зеленського відкритого листа з приводу будівництва на площі Міцкевича, 9 у центрі Львова на місці розібраної кам'яниці, яка є пам’яткою національного значення і розташована в зоні Світової спадщини ЮНЕСКО. Розпочаті будівельні роботи вимагають зупинити й привести проєкт у відповідність до вимог пам’яткоохоронного законодавства.

 

Як відомо, виконком Львівської міської ради 7 лютого 2020 року затвердив містобудівні умови й обмеження на будівництво 25-метрового готелю на пл. Міцкевича, 9 в історичному ареалі центру Львова, який є частиною Світової спадщини ЮНЕСКО. У будівлі планують розмістити готель із адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом.

 

У липні 2020 року Український національний комітет ІКОМОС заявив, що видані містобудівні умови та обмеження будівництва готелю на пл. Міцкевича, 9 суперечать рекомендаціям Комітету світової спадщини ЮНЕСКО та порушують вимоги чинного закону України «Про охорону культурної спадщини».

 

Замовником будівництва готелю і власником земельної ділянки на пл. Міцкевича, 9 є ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». Ця компанія входить в Універсальну інвестиційну групу відомого бізнесмена Віталія Антонова.

 

 

Для довідки

 

Ділянка на площі Міцкевича, 9 займає південно-західну частину колишнього міста в мурах. Через неї проходила частина Високого муру, який був збудований у другій половині XIV ст. між вежами кожум’яків та боднарів. У 2020 році фахівці науково-дослідного центру Інституту археології НАН України «Рятівна археологічна служба» повторно дослідили фрагменти муру, розкриті під час попередніх розкопок, а також деякі нові, які раніше не вдалося розкрити з технічних причин.

 

Вони виявили із зовнішнього боку муру ескарп рову, зміцненого кам’яною кладкою на вапняному розчині; створили цифрову 3D-модель Високого муру і прилеглої до нього дороги, а також підготували рекомендації щодо подальших консерваційних заходів. Профінансував археологічні дослідження на ділянці «Центр розвитку нерухомості». Уся підготовка залишків давніх фортифікацій до експонування здійснюється у відповідності з рекомендаціями археологів.

 

21.01.2021