Презентовано другу книгу серії «Обрії науки», присвячену сучасним дослідженням часу.

 

У Львові відбулася онлайн-презентація наукового видання «Обрії науки ІІ. Історії часу»,«Обрії науки ІІ. Історії часу» (за ред. Ю Головача, Я. Грицака та Б.Новосядлого), виданого у видавництві Українського католицького університету за підтримки Програми дослідження модерної історії та суспільсва України імені Петра Яцика. До книги увійшли доповіді та статті львівських науковців та їхніх колег, присвячені темі часу.

 

Фото https://www.youtube.com/Обрії-науки

 

Як розповів співредактор книги Юрій Головач, міждисциплінарний семінар «Обрії науки» творить унікальний в Україні майданчик для спілкування і вироблення єдиної візії між природничими та гуманітарними науками, досвідченими вченими та студентами. У межах цієї міждисциплінарної співпраці науковців у 2016 році видали першу книгу – «Обрії науки: Збірка нарисів про науку і про вчених».

 

«Ми обираємо для наукових зустрічей тему, яка досліджується різними ділянками науки, і доходимо спільного її розуміння», – зазначив він.

 

До нової книги увійшли статті, присвячені темі часу – як її розуміють представники різних дисциплін: астрономії, фізики, богослов’я, філософії, психології, соціології, мовознавства, семіотики, історії. Поняття часу важко піддається формалізації навіть у рамках однієї дисципліни. Як формувалося наше сьогоднішнє розуміння часу і чи можлива про це спільна мова між представниками різних наук – на ці та подібні запитання шукають відповіді автори цієї книжки.

 

Зокрема Богдан Новосядлий підготував для читачів науковий екскурс щодо дослідження часу з погляду сучасної космології  – «Історія часу: від кванта часу до віку Всесвіту». В статті Ігоря Мриглода «Історія часу: необоротність vs оборотність» мова йде про необоротність часу, базуючись на тих аспектах, які слідують із законів фізики, а головно з термодинаміки. А в статті Олега Петрука - про історію визначення часу і спостереження за небом та вимір часу в минулому. Про терміноголію та богослов'я часу в Біблії йде мова в статті о. Ю. Щурка.

 

У книзі вміщенна стаття Неллі Карамишевої «Логіко-філософські концепції часу», Інна Галецька та Оксана Сеник зосередилися на «Психології відображення та переживання часу», Борис Потятинник представив «Медійний час: три парадигми».

 

Фото https://astro.lnu.edu.ua

 

Також молоді науковці та студенти зможуть ознайомитися з найцікавішими концепціями європейських дослідників. Зокрема, у книзі опубліковано український переклад статті французького астронома і популяризатора науки Каміля Фламмаріона «Теперішнє-майбутнє і парадокс часу», яка була актуальною для галичан 100 років тому. Юрій Головач, Ярослав Грицак та Богдан Новосядлий підготували для книги і нарис про Каміля Фламмаріона та обставини першої публікації його статті українською мовою, адже згадувана стаття була опублікована у «Літературно-науковому віснику» за редакцією Дмитра Донцова у 1924 році.

 

Окремої уваги заслуговує науковий нарис «Невелике доповнення до довгої соціальної історії часу» польського та англійського філософа і соціолога Зиґмунда Баумана. Статтю підготували на основі виступу, виголошеного вченим у Львові.

 

16.11.2020