797-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 96 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 29 авіаційних ударів, здійснив 109 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водолаги, Ямне Сумської області; Веселе, Харків, Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Хрінівка Чернігівської області; Кореньок, Волфине, Велика Берізка, Юнаківка Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки в районах населених пунктів Берестове та Копанки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 16 атак, здійснених противником в районі населених пунктів Новоєгорівка, Греківка, Макіївка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області, а також Тернів на Донеччині. Противник завдав авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області; Терни, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 24 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне, Новий, Кліщіївка, Андріївка та Часів Яр Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Роздолівка, Калинівка, Часів Яр, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 23 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Керамік, Сокіл, Уманське, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка та Євгенівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Архангельське, Новопокровське, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 10 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 2 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також завдав авіаударів в районах населених пунктів Сторожеве Донецької області та Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Білогір’я, Роботине, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Михайлівка, Тягинка, Янтарне Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Миколаївка, Ольгівка, Тягинка, Іванівка, Токарівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

 

20:05 У Білому домі не підтвердили збиття ракет ATACMS російською ППО, повідомив радник Білого дому Джон Кірбі. На питання, скільки далекобійних ракет Сполучені Штати передали Україні, Кірбі відповів, що було передано "значну кількість".

 

 

19:30 Трамп заявив, що "намагатиметься допомогти Україні, але Європа має робити свою роботу". За його словами, в разі перемоги на президентських виборах цього року він вимагатиме від європейських країн активнішої ролі в допомозі Україні.

 

 

18:55 Довіра України до союзників у НАТО була підірвана через затримки з допомогою, вважає генсек Альянсу Єнс Столтенберґ. Він зазначив, що такі невдачі свідчать про необхідність переглянути координацію міжнародної військової допомоги Києву.

 

 

18:20 Сили спецоперацій ЗСУ повідомили про ураження двох російських зенітно-ракетних комплексів "Бук" на Сумському напрямку.

 

 

17:45 Уряд виділяє додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Прем’єр зазначив, що це додатковий ресурс до тих 43,3 млрд грн, які вже виділили на безпілотники в цьому році. За його словами, за ці кошти Силам безпеки та оборони будуть поставлені 300 тисяч дронів.

 

 

17:10 Міністри енергетики країн G7 домовилися працювати над зменшенням своєї залежності від російської продукції, пов’язаної з цивільною ядерною енергетикою, пише Bloomberg. Зазначається, що країни долучаться до багатосторонніх зусиль з просування диверсифікованого ланцюжка постачання палива, вільного від російського впливу.

 

 

16:35 Латвія анонсувала нову партію військової допомоги Україні з ППО та дронами, повідомила прем’єрка країни Евіка Сіліня. Вона додала, що Латвія виділяє на підтримку України близько 0,25% свого ВВП на рік.

"Уряд щойно затвердив передачу зенітних гармат NBS, тактичних безпілотних систем спостереження та іншого важливого обладнання і технічних засобів для Збройних Сил України. Це допоможе покращити і протиповітряний захист, і розвідувальні спроможності України".

 

 

16:00 За останній рік Росія пришвидшила темпи виробництва зброї, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен. Він зазначив, що сьогодні Росія навчилася виробляти нове озброєння так швидко, як не робила цього ніколи раніше.

"Якщо ви подивитеся на те, що Росія зробила за останній рік щодо виробництва боєприпасів, ракет, танків і бронетехніки, ви побачите, що вона виробляла їх швидше, ніж будь-коли в сучасній історії, в тому числі під час холодної війни як Радянський Союз.

Як їй вдалося це зробити? Тому що вона отримує значні обсяги виробництва верстатів, мікроелектроніки, оптики, переважно з Китаю".

 

 

15:25 Україна планує залучити до розмінування більше жінок, повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко. За її словами, уряд націлений забезпечити професійну реалізацію та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів та ветеранок, осіб, постраждалих від вибухонебезпечних предметів та осіб з інвалідністю через залучення до виконання робіт у сфері протимінної діяльності.

 

 

14:40 Україна вже отримує зброю з нового пакета допомоги США, заявила представниця Білого дому Карін Жан-П'єр під час брифінгу. Вона зазначила, що хоче бути "обережною" у відповідній темі, оскільки мовиться про питання оперативної безпеки.

 

 

14:15 Польща спільно із союзниками по НАТО могли б збивати над територією України російські ракети, що летять у польському напрямку, але для цього необхідними є політичні рішення на рівні НАТО й України і доступ союзників до повної інформації щодо ситуації у повітряному просторі України, пояснив ексміністр національної оборони Польщі, експерт з безпекових питань Януш Онишкевич. Станом на сьогодні НАТО “не може розтягнути свою парасольку безпеки над територією Західної України”, однак не виключено, що в майбутньому Північноатлантичний альянс прийме рішення про повний захист неба над західною частиною України – є можливість досягнути рішення про збиття ракет, які летять у напрямку Польщі, вже під час саміту НАТО в липні у Вашингтоні.

 

 

13:55 За минулі сім днів росіяни атакували шахедами протягом тільки однієї ночі і тільки чотирма шахедами, які були знищені.

 

 

 

 

 

13:25 Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде, заявляє віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

 

 

12:30 Слідство вважає, що військове керівництво ЗС РФ свідомо вдарило вчора по Одесі балістичною ракетою "Іскандер" із касетним боєзарядом, аби вбити якомога більше мирних жителів, заявив генеральний прокурор Андрій Костін. В радіусі 1,5 км від місця обстрілу вилучено металеві фрагменти та уламки ракети.

 

 

12:10 Один мирний житель Харкова загинув, семеро поранені внаслідок нинішніх ударів російських окупантів по Харкову, уточнив мер міста Ігор Терехов.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 27 квітня 2024 року український «Інтерфакс» заявив, що Служба безпеки України застосувала безпілотні літальні апарати для завдання ударів по аеродрому «Кущевська» та нафтопереробних заводах «Ільський» і «Слов'янськнафта» в Краснодарському краї. Загалом, як повідомили в міністерство оборони Росії, збили 66 БПЛА, що свідчить про масштабність атаки.

• На аеродромі "Кущевська" базується низка російських винищувачів, у тому числі Су-34 і Су-35С. Вони щодня беруть участь в ударних місіях проти українських передових позицій, у тому числі з інтенсивним застосуванням планерних авіабомб. На відео з відкритих джерел видно, як кілька комплектів планерних бомб було знищено на складі на аеродромі.

• Російські винищувачі з "Кущевської" та низки інших авіабаз зазвичай здійснюють від 100 до 150 вильотів на день, значна частина з них запускає боєприпаси вздовж усієї лінії фронту, оскільки Росія намагається форсувати прориви за допомогою величезної вогневої потужності.

• Здатність України вивести з ладу російську тактичну авіацію, зокрема планерні бомби, є ключовим фактором для більш широкої оборони лінії фронту. Цей успішний удар, ймовірно, призведе до подальшого розосередження російських винищувачів, а також перерозподілу засобів протиповітряної оборони, щоб закрити прогалини.

 

 

11:45 У Києві комунальники розпочинають демонтаж композиції на честь Переяславської ради, повідомили в Київській міській державній адміністрації, зазначивши, що він може тривати кілька днів, оскільки конструкція доволі масивна: вона складається з 20 елементів, що важать близько 6–7 тисяч тонн.

 

 

11:40 Удар по Одесі, що призвів до загибелі мирних громадян, за попередніми даними, було здійснено оперативно-тактичним комплексом "Іскандер" із касетною частиною, повідомив речник ОК "Південь" Дмитро Плетенчук.

 

 

11:15 Сьогодні станом на 09:30 споживання електроенергії на 2,5% нижче, ніж у цей же час вчора, 29 квітня, повідомили в Укренерго. Вчора, в понеділок 29 квітня, добовий максимум споживання був на 2% нижчим, ніж у попередній робочий день.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 106 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 101 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Двоє мирних жителів загинули й шестеро поранені внаслідок нинішніх ударів російських військ по Харкову, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Було зафіксовано влучання по цивільній інфраструктурі, а також біля паркової зони.

 

 

10:05 Кількість жертв вчорашнього російського ракетного удару по Одесі 29 квітня зросла до п'яти: у лікарні помер один з поранених, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер. У медзакладах продовжують лікування 23 постраждалих, з них 8 людей важкому стані, з них 4 − у вкрай важкому, зокрема і чотирирічна дівчинка.

 

 

09:50 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

09:45 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією та комерційним імпортом. Аварійної допомоги з сусідніх країн не залучали.

 

 

08:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

214,0% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  80,9% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

268,9% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

389,8% артилерійських систем (з них 6,6% за минулий тиждень),

 94,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,2% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:20 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — ворог активізувався на кордоні з Сумщиною, але лише зазнає втрат.

• Старобільський відтинок — тривають активні штурмові дії ворога у Кислівці, вводяться резерви, але успіхи противника явно не відповідають заявленим очікуванням.

• Бахмутський відтинок — ворог продовжує атакувати в районі Часова Яру, Іванівського та Кліщіївки — успіху не мав.

• Донецький відтинок — росіяни атакують в бік Новоолександрівки, мають успіхи. Крім того, ворог проводить штурмові дії у Кераміку, мають частковий успіх. Атаки в напрямку Новопокровського було відбито. Тривають зіткнення південніше Первомайського. Противник просунувся на східних околицях Красногорівки. Були спроби ворога покращити тактичне положення біля Парасковіївки, але вона успіху не мала, традиційно рівень показує 79 ОДШБр. Так само, як і атака з Солодкого в бік Водяного, ворога було відкинуто назад бійцями 72 ОМБр.

• Запорізький відтинок — тривають бої в Роботиному, село все більше перетворюється на велику сіру зону.

• Таврійський відтинок — ситуація на острові Нестрига загострилася після вчорашнього повідомлення Головнокомандувача про звільнення. Той, хто доповів нагору про успіхи в тому районі, наробив біди, бо операція не була завершена і вже зранку почалися масові обстріли острову та спроби десанту зайняти його частину.

Найважча ситуація залишається в районі Очеретиного, де росіяни намагаються розвинути свій успіх. Останнім часом думка була, що ворог сконцентрується на убезпеченні лівого флангу та спробує оточити підрозділи Сил оборони за Бердичами. Натомість спостерігаємо, що удари йдуть у напрямку Костянтинівської траси.

 

 

08:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська отримали додаткові незначні тактичні переваги на північний захід і південний захід від Авдіївки станом на 29 квітня, але за останню добу не досягли значних успіхів на Авдіївському напрямку.

• Російські війська мають можливість обирати між кількома тактичними напрямками для майбутніх наступальних дій поблизу Авдіївки, але залишається незрозумілим, де вони зосередять свої зусилля в найближчому майбутньому.

• Розслідування як українських інформаційних агентств, так і російських опозиційних видань свідчать про те, що Росія відмовляє законним опікунам примусово депортованих та усиновлених українських дітей у можливості репатріювати цих дітей, що додатково підриває твердження Кремля про те, що депортація й усиновлення українських дітей є необхідним гуманітарним заходом.

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час несподіваного візиту до Києва 29 квітня заявив, що західні союзники України повинні надати довгострокову, передбачувану військову допомогу Україні і дати зрозуміти Кремлю, що Росія не може «перечекати» західну підтримку України.

• Кремль проводить гібридну кампанію, безпосередньо спрямовану проти країн НАТО, в тому числі за допомогою глушіння GPS і диверсій військової логістики на території країн — членів НАТО.

• Нещодавно Telegram тимчасово заблокував чат-ботів, призначених для сприяння передачі цивільних повідомлень про російську військову активність офіційним українським каналам, в тому числі деяким каналам українських спецслужб.

• Українські посадовці продовжують повідомляти, що російська влада примушує українців на окупованій території України вступати до лав російської армії.

 

 

08:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 115 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Леонівка Чернігівської області; Усок Сумської області; Липці, Веселе, Нескучне, Мала Вовча, Борова Харківської області та місто Харків; Стельмахівка та Серебрянське лісництво Луганської області; Торське, Семенівка, Парасковіївка, Часів Яр, Костянтинівка, Архангельське, Калинове, Новокалинове, Очеретине, Яснобродівка, Карлівка, Новопокровське, Євгенівка, Воздвиженка, Олександропіль, Макарівка, Старомайорське, Велика Новосілка та Урожайне Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області; Михайлівка, Львове, Кринки та Кізомис Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак в районах населених пунктів Берестове і Новосергіївка Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку відбито 13 атак, здійснених противником за підтримки авіації, в районах населених пунктів Твердохлібове, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни, Торське та південніше Зарічного Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Роздолівка та Часів Яр Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 24 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Новокалинове, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Семенівка, Орлівка та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Георгіївка та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 7 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Новодарівки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 2 радіолокаційних станціях противника.

30.04.2024